Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως θα προτιμούσε να κάνει ένα «δώρο» σε ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας του νέου κορονοϊού, παρά να εκδώσει κοινά ομόλογα ή να αξιοποιήσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Σε συζήτηση στο ολλανδικό κοινοβούλιο, ο Ολλανδός πρωθυπουργός τόνισε πως ελπίζει να επιδιορθώσει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ιταλία και την Ισπανία μετά τα πυρά που δέχτηκε για την εκλαμβανόμενη από Ρώμη και Μαδρίτη ως έλλειψη συμπόνιας της χώρας της βορειοδυτικής Ευρώπης στις συνομιλίες για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.

Ούτε ευρωομόλογο, ούτε δάνειο μέσω ESM, άλλα «δώρο»

Ο Ρούτε επανέλαβε την αντίθεση της Ολλανδίας στην ιδέα των «κορονο-ομολόγων» ως μια μορφή κοινού χρέους ανάμεσα στα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Όπως είπε, θα επέλεγε επίσης τη θέσπιση ενός νέου ταμείου στήριξης παρά οι χώρες να χρησιμοποιούν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

«Αν λαμβάνεις (στήριξη) από τον ESM, τότε είναι ένα δάνειο και ένα δάνειο πρέπει να αποπληρωθεί», είπε. «Αν το κάνεις ως δώρο, τότε είναι σαν να λέμε: ‘Ακούστε, εσείς παιδιά έχετε πληγεί σκληρά, αλλά μαζί με έναν αριθμό πλούσιων χωρών, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τα άμεσα κόστη από την κρίση του κορονοϊού», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters