Το Μεξικό κήρυξε έκτακτη ανάγκη για την υγεία τη Δευτέρα και εξέδωσε αυστηρότερους κανόνες που αποσκοπούσαν στη συγκράτηση της εξάπλωσης του κοροναϊού, αφού ο αριθμός των περιστατικών ξεπέρασε τα 1.000 και ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε απότομα.

Οι υπάλληλοι της υγειονομικής περίθαλψης ανέφεραν συνολικά 1.094 κρούσματα κοροναϊού, από 993 την προηγούμενη ημέρα, και οκτώ ακόμη θανάτους, φθάνοντας στο σύνολο τους τους 28. Επανέλαβαν προειδοποιήσεις ότι το σύστημα υγείας θα μπορούσε να συγκλονιστεί αν δεν περιοριστεί ο κοροναϊός.

Νέα μέτρα περιορισμού

Τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση του ιού περιλαμβάνουν τη μείωση του αριθμού των ατόμων που μπορούν να συγκεντρωθούν σε 50 και την επέκταση μιας αναγγελθείσας αναστολής μη βασικών δραστηριοτήτων.

«Αυτό ισχύει – αυστηρά – σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, σε άτομα που έχουν υπέρταση, διαβήτη ή είναι έγκυος, ανεξάρτητα από το αν η εργασία τους θεωρείται απαραίτητη», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Hugo Lopez-Gatell.

Το Μεξικό έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως τόσο παχυσαρκίας όσο και διαβήτη και οι εμπειρογνώμονες έχουν δηλώσει πλείστες όσες φορές, ότι ο πληθυσμός του θα μπορούσε να είναι πιο ευάλωτος από ό,τι ίσως προτείνει η σχετικά μικρή ηλικία του.

Ο υπουργός Εξωτερικών Marcelo Ebrard, ο οποίος ανακοίνωσε την έκτακτη ανάγκη για την υγεία, δήλωσε ότι οι άνθρωποι ή οι εταιρείες που αγνοούν τους κανόνες θα έρθουν αντιμέτωποι με διοικητικές ή ποινικές διαδικασίες. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα τεθεί σε ισχύ μέχρι τις 30 Απριλίου, είπε.

Ο Πρόεδρος Andres Manuel Lopez Obrador δε διέταξε καμία καραντίνα ή άλλα δραστικά μέτρα για τον έλεγχο της εξάπλωσης του κοροναϊού λόγω ανησυχιών. Η ήδη πτωχική οικονομία του Μεξικού θα έχει ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό «χτύπημα».

Πηγή: reuters.com