Σε μια συμβολική πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτογραφία) κάλεσε τους βουλευτές, τους ευρωβουλευτές και τους υπουργούς (περιλαμβανομένων και των εξωκοινοβουλευτικών) να καταθέσουν το ήμισυ του μισθού τους στη μάχη για τον κορωνοϊό.

Εκτιμώντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία έχει βρεθεί η χώρα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης, αποφάσισε για τους επόμενους δύο μήνες να παραχωρήσει το ήμισυ του μισθού της στον σχετικό ειδικό λογαριασμό.

***

Ηταν για πολλούς στην κυβέρνηση αυτή η κίνηση αναμενόμενη. Τη στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας (τον οποίον επί χρόνια δαιμονοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ) ήταν μπροστάρης στις δωρεές και στις προσφορές στη μάχη κατά του κορωνοϊού, δεν μπορούσε να μείνει πίσω η κυβέρνηση. Αλλοι (από τον ιδιωτικό τομέα) διέθεσαν χρήματα, άλλοι τα αεροσκάφη τους για τη δημιουργία αερογέφυρας Κίνας – Ελλάδας μεταφέροντας αναλώσιμα, άλλοι πρόσφεραν τις κλινικές τους, αγόρασαν μάσκες και αναλώσιμα, προμήθευσαν το σύστημα με (δυσεύρετους) αναπνευστήρες, με μόνιτορ, με στολές, με ποδιές κ.τ.λ.

***

Σε ποιον λογαριασμό όμως θα κατατεθούν τα χρήματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά υγειονομικού υλικού και εξοπλισμού; Οπως ενημερώνει τους βουλευτές ο Πρωθυπουργός, ο λογαριασμός κατάθεσης είναι το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας, που τηρείται στην Τράπεζα Πειραιώς ως άτοκος λογαριασμός. Η διαφορά αυτού του λογαριασμού από τους υπόλοιπους του παρελθόντος, όπως για τους πυρόπληκτους της Ηλείας, ή για τους πυρόπληκτους στο Μάτι, είναι ότι τα χρήματα θα διατίθενται άμεσα στο προσωπικό που μάχεται στην πρώτη γραμμή και στα νοσοκομεία.

***

Μετά την ανακοίνωση αυτή του Πρωθυπουργού, άρχισαν να εμφανίζονται στα σόσιαλ μίντια πλήθος αναρτήσεις βουλευτών και υπουργών ότι αποδέχονται την προσφορά. Υπέρ του μέτρου τάχθηκε και ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου με τη σημείωση ότι η ΚΟ του κόμματος έχει ήδη προχωρήσει τη διαδικασία διάθεσης στο ΕΣΥ εξοπλισμού 5 κλινών ΜΕΘ «χωρίς τυμπανοκρουσίες και λαϊκισμούς».

***

Οι απείθαρχοι του κορωνοϊού και τα πρόστιμα

Σήμερα θα αναφερθώ στους απείθαρχους που μόλις έρχεται Σαββατοκύριακο, ή μόλις βγει για λίγο ο ήλιος… ξεπορτίζουν αδιαφορώντας για τα μέτρα, ξεχνώντας τους κινδύνους για την εξάπλωση των κρουσμάτων του ιού. Σας πληροφορώ ότι υπήρξε πλήθος τηλεφωνημάτων (από κατοίκους της Αθήνας, αλλά και της Θεσσαλονίκης) που ζητούσαν άδεια από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με αστείες δικαιολογίες. Σαν να ήταν οι περισσότεροι συνεννοημένοι μεταξύ τους, ήθελαν την άδεια για να φτιάξουν τα… υδραυλικά των εξοχικών τους. Μέσα σε ένα 24ωρο χάλασαν ταυτόχρονα πάνω από 200 υδραυλικά, λες και είχε πέσει κάποιος αόρατος ιός σε περιόδους καραντίνας που καταστρέφει τις σωλήνες των υδραυλικών. Ή, εάν θέλετε, καμιά 200ριά συμπατριώτες μας μετατράπηκαν ξαφνικά λόγω της καραντίνας σε υδραυλικούς και ήθελαν Σαββατοκύριακο να εξασκήσουν την τέχνη τους.

***

Η δεύτερη (δημοφιλής) δικαιολογία ήταν ότι κάποιος τους είπε ότι χτύπησε ο συναγερμός του εξοχικού τους (στη Χαλκιδική ή στα γύρω από την πρωτεύουσα εξοχικά) και ζητούσαν άδεια να μεταβούν στο εξοχικό τους για να τσεκάρουν τι ακριβώς συμβαίνει. Ορισμένοι (καμιά δεκαριά) προχώρησαν ένα βήμα πιο πέρα. Τηλεφώνησαν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λέγοντας ότι ένας γείτονάς τους (στο εξοχικό) παρατήρησε πως η πόρτα του εξοχικού τους ήταν «κάπως ανοιχτή» και ήθελαν άδεια να πάνε να δουν εάν το εξοχικό παραβιάστηκε ή όχι. Αλλοι ζητούσαν άδεια να δουν τη μάνα τους, άλλοι να ποτίσουν τα λουλούδια τους, άλλοι να ταΐσουν τις κότες που έλεγαν πως είχαν και άλλοι – ίσως οι πιο ειλικρινείς – επειδή ήθελαν λόγω της λιακάδας να κάνουν απλώς μια βόλτα.

***

Το περίεργο είναι ότι οι δικαιολογίες αυτές (και τα αιτήματα για άδειες) σταμάτησαν τη Δευτέρα. Δηλαδή, με δυο λόγια, τη Δευτέρα ως διά μαγείας τα υδραυλικά επιδιορθώθηκαν, οι συναγερμοί έπαψαν να χτυπούν, οι μισόκλειστες πόρτες των εξοχικών έκλεισαν μόνες τους, τα λουλούδια ποτίστηκαν αυτόματα, όπως αυτόματα χόρτασαν και οι κότες.

***

Πόσοι πλήρωσαν 5.000 ευρώ πρόστιμο

Το πρόβλημα ωστόσο είναι με αυτούς που σπάνε την καραντίνα. Να σημειώσω ότι έως τη Δευτέρα το μεσημέρι είχαν καταγραφεί 6.950 άτομα σε καραντίνα (πολλοί βρέθηκαν σε καραντίνα επειδή επέστρεψαν από το εξωτερικό ή επειδή ήρθαν σε επαφή με άτομα που είχαν πιστοποιημένα τον ιό). Από αυτούς 175 δεν πειθάρχησαν, έσπασαν την καραντίνα και βγήκαν έξω. Οχι για κανέναν σπουδαίο λόγο αλλά, όπως μου εξήγησαν, για… βόλτα. Και στους 175 οι αρχές επέβαλαν πρόστιμο 5.000 ευρώ στον καθένα. Τα πρόστιμα αυτά δεν σβήνονται με κανέναν τρόπο.

 ***

 900 ρολά χαρτί υγείας

Δεν είναι μόνον οι νοικοκυραίοι που σπεύδουν να στοκάρουν μεγάλες ποσότητες από χαρτί υγείας, χαρτοπετσέτες και ρολά κουζίνας, αδειάζοντας καθημερινά τα ράφια των super markets. Είναι και τα υπουργεία και οι φορείς του Δημοσίου που κάνουν το ίδιο. Οχι βεβαίως στη λιανική, αλλά στη χονδρική. Να σας αναφέρω απλά την περίπτωση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο μεσοβδόμαδα έκανε προμήθειες σε χαρτί υγείας, χαρτοπετσέτες και ρολά κουζίνας ύψους 4.791,73 ευρώ! Η Διεύθυνση Προμηθειών του υπουργείου παρήγγειλε 219 κιβώτια με χάρτινες χειροπετσέτες, 1.160 τεμάχια ρολό κουζίνας και 50 ρολά χαρτί υγείας σε συσκευασίες των 18 τεμαχίων (συνολικά 900 ρολά)! Βεβαίως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν ασχολείται με ρολά χαρτί υγείας, αλλά μαθαίνω πως η υπηρεσιακή γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Πηνελόπη Παγώνη, που μόλις προσφάτως ανέλαβε καθήκοντα, κατακλύζεται καθημερινά από αιτήματα των υπηρεσιών του υπουργείου για προμήθειες παρόμοιας φύσης.

***

Οι… προσωπικές υποθέσεις μεσούντος του κορωνοϊού στον κινηματογράφο

Την ενόχληση στην πλειονότητα των εκπροσώπων του ελληνικού κινηματογραφικού χώρου μαθαίνω πως έχει προκαλέσει πρόσφατη ανακοίνωση του προέδρου του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) Πάνου Λουκάκου σχετικά με την υπολειτουργία του Κέντρου λόγω της κατάστασης που έχει προκαλέσει σε όλον τον κόσμο η απειλή του κορωνοϊού. Με το σωστό επιχείρημα της προτεραιότητας στην υγεία ο κ. Λουκάκος αποφάσισε την εργασία όλων των υπαλλήλων του ΕΚΚ από το σπίτι (μέχρι πρότινος τα γραφεία του λειτουργούσαν με προσωπικό ασφαλείας). Ωστόσο, η φράση του που φαίνεται να ενόχλησε είναι η κάτωθι: «Στις πολύ δύσκολες ώρες που όλοι σήμερα περνούμε, οφείλουν να επιδείξουν κατανόηση και εκείνοι που επείγονται για τη διεκπεραίωση των προσωπικών τους υποθέσεων, την ίδια ώρα που διακυβεύονται πολύ σοβαρότερα ζητήματα και γύρω μας πεθαίνουν άνθρωποι». Η φράση «προσωπικές υποθέσεις» ακούστηκε από πολλούς κάπως… ύποπτη. Και εξηγούμαι.

***

Ο παραγωγός Πάνος Παπαχατζής («Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς») ανέφερε ότι «η απάντηση του κ. Λουκάκου στην επιστολή που έστειλαν ο ΣΑΠΟΕ (ανεξάρτητοι παραγωγοί), η ΕΣΠΕΚ (τεχνικοί) και η ΠΑΚΤ (παραγωγοί κινηματογράφου – τηλεόρασης) με προτάσεις για τη λειτουργία του ΕΚΚ εν μέσω κορωνοϊού και την ανάληψη πρωτοβουλίας να ενισχυθεί ο κινηματογραφικός χώρος ήταν το ουσιαστικό κλείσιμο του ΕΚΚ». Και να πω εδώ ότι και άλλοι οργανισμοί έκλεισαν λόγω της κατάστασης, δεν σταμάτησαν όμως να λειτουργούν από το σπίτι, με κορυφαίο παράδειγμα αυτό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του οποίου οι δραστηριότητες είναι διαρκείς.