Η αναβολή και η μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2021 εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ανέτρεψε τον προσεκτικό σχεδιασμό από τους διοργανωτές και προκάλεσε δαπανηρούς «πονοκεφάλους» για τις μικρές επιχειρήσεις, τα ξενοδοχεία, γενικότερα για την οικονομία της χώρας.

Για την Ιαπωνία, η αναβολή ενός έτους θα κοστίσει πιθανώς 641 δισεκατομμύρια γιέν ή 6 δισεκατομμύρια δολάρια ή 5,47 δις ευρώ, σύμφωνα με τον Κατσουχίρο Μιγιαμότο, καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Κανσάι, ο οποίος μελετά τον οικονομικό αντίκτυπο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Υπολογίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος, δηλαδή 423 δισ. Γιεν, θα προέρχεται από το πραγματικό κόστος, όπως συντήρηση χώρου, επανεκτύπωση υλικού και πρόσληψη νέων εθελοντών, με το υπόλοιπο να προέρχεται από ένα ευρύτερο πλήγμα στην οικονομία. Αυτό είναι πάνω από τα 12 δισ. δολάρια που δαπανήθηκαν στην Ιαπωνία.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, είπε ότι η καθυστέρηση συνεπάγεται πρόσθετο κόστος για όλους. Για αρκετές μικρές εταιρείες , όπως Grapestone Co Ltd, η οποία πωλεί κέικ με μπανάνα γεμάτη με κρέμα γάλακτος, διακοσμημένα με το λογότυπο των Αγώνων 2020, ήταν πραγματική καταστροφή.

Σε αντίθεση με τους παγκόσμιους χορηγούς των Ολυμπιακών Αγώνων, οι περισσότερες από τις ιαπωνικές εταιρείες έχουν υπογράψει μόνο για ένα χρόνο.