Σε προσωρινή αναστολή της παραγωγικής λειτουργίας του εργοστασίου στον Αλμυρό Μαγνησίας (Sovel AE) για ένα μήνα προχωρεί η χαλυβουργία Σιδενόρ, θυγατρική της Viohalco, καθώς η ζήτηση προϊόντων οικοδομικού χάλυβα βρίσκεται στο ναδίρ.

Από αυτή την εβδομάδα θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 370 εργαζομένοι της Sovel στον τομέα της παραγωγής.

Επίσης, όλο το διοικητικό προσωπικό και οι μηχανικοί μπαίνουν σε εκ περιτροπής εργασία, για έναν μήνα, αρχής γενομένης από τις 2 Απριλίου.

Οπως αναφέρει η εταιρεία, οι πωλήσεις των προϊόντων θα συνεχιστούν κανονικά κατά την περίοδο αναστολής της λειτουργίας του εργοστασίου για την εξυπηρέτηση των πελατών, όπως και η προμήθεια πρώτων υλών (scrap).

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η παραπάνω κίνηση δε θα επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας ΣΟΒΕΛ και κατ’ επέκταση του ομίλου Σιδενόρ, καθώς η εταιρεία συνεχίζει να εξυπηρετεί τους πελάτες της απρόσκοπτα.

Η ανακοίνωση της Σιδενόρ
Η Σιδενόρ Βιομηχανική Χάλυβα Α.Ε. ανακοινώνει ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο καθώς και τα Διοικητικά Συμβούλια των θυγατρικών της εταιριών και συγκεκριμένα οι εταιρίες Sovel Α.Ε., Έρλικον Α.Ε., Πράκσυς Α.Ε. και Ετήλ Α.Ε. αποφάσισαν στις 27 Μαρτίου 2020, να αναστείλουν προσωρινά  για το διάστημα ενός μηνός τις κύριες παραγωγικές τους δραστηριότητες, θέτοντας  ως εκ του λόγου αυτού τους εργαζόμενους σε αυτές σε διαθεσιμότητα, από την 2α Απριλίου 2020 έως και την 3η Μαΐου 2020, ενώ  παράλληλα και οι διοικητικοί υπάλληλοι των εταιριών να τεθούν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα, οι εμπορικές δραστηριότητες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό καθώς και η παραλαβή πρώτων υλών (σκραπ χάλυβα) των εταιριών αυτών θα συνεχιστούν απρόσκοπτα.
Τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιριών έλαβαν τις αποφάσεις αυτές λόγω των ήδη δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στη διεθνή αγορά χάλυβα, οι οποίες επιδεινώθηκαν ραγδαία ως αποτέλεσμα της πρόσφατης πανδημίας COVID-19, η οποία περιόρισε δραστικά τη ζήτηση για τα προϊόντα τους, καθώς επήλθε απότομη κάμψη στην οικοδομική δραστηριότητα, και σε δραστηριότητες που χρησιμοποιούν τον χάλυβα ως πρώτη ύλη. Με τα νέα δεδομένα της αγοράς το υπάρχον απόθεμα μπορεί να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες των πελατών.
Το ανωτέρω μέτρο, στην παρούσα φάση εκτιμάται ότι θα ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις, τόσο στο κόστος παραγωγής όσο και στη ρευστότητα των εταιριών, διασφαλίζοντας παράλληλα την εφοδιαστική αλυσίδα χαλυβουργικών προϊόντων και την εξυπηρέτηση των πελατών.
Σημειώνεται ότι σε λήψη ανάλογων μέτρων έχουν ήδη προβεί πολλές χαλυβουργίες στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς.