Η Διεθνής Αμνηστία ξεκινά σήμερα νέα παγκόσμια δράση, ζητώντας την άμεση αποσυμφόρηση των προσφυγικών καταυλισμών στα ελληνικά νησιά λόγω της απειλής του κορωνοϊού.

Καλεί επίσης την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι καταυλισμοί έχουν επαρκές ιατρικό προσωπικό και υπηρεσίες, κατάλληλα είδη υγιεινής και ότι οι πρόσφυγες έχουν δωρεάν ιατρική πρόσβαση.

Τα τμήματα της Διεθνούς Αμνηστίας από όλο τον κόσμο κινητοποιούνται και καλούν τις κοινωνίες τους να υπογράψουν μήνυμα – έκκληση προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα αιτήματα της Διεθνούς Αμνηστίας προς την ελληνική κυβέρνηση:

  • Να μεταφέρει με ασφάλεια τους ανθρώπους από τα νησιά σε κατάλληλους χώρους διαμονής στην ηπειρωτική Ελλάδα.
  • Να διασφαλίσει ότι οι καταυλισμοί θα έχουν επαρκές ιατρικό προσωπικό και υπηρεσίες. Να παράσχει κατάλληλα είδη υγιεινής, να διασφαλίσει την ύπαρξη διαρκούς τρεχούμενου νερού, την απολύμανση των χώρων, καθώς και την έγκαιρη συλλογή και απομάκρυνση των απορριμάτων.
  • Να δώσει ελεύθερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη στο δημόσιο σύστημα υγείας σε αιτούντες/ούσες άσυλο και μετανάστες/ριες χωρίς διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των τεστ και της θεραπείας για τον COVID-19, μαζί με προληπτικά μέτρα.

Ο κορωνοϊός απειλεί τους πρόσφυγες

Ενώ ο κόσμος αντιμετωπίζει την κρίση της πανδημίας του COVID-19, οι κίνδυνοι για τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά πολλαπλασιάζονται ώρα με την ώρα.

Χιλιάδες ηλικιωμένοι άνθρωποι, άνθρωποι με χρόνιες ασθένειες, παιδιά, έγκυες γυναίκες, νέες μητέρες και άτομα με ειδικές ανάγκες, είναι παγιδευμένοι/ες εκεί σε επικίνδυνα πολυπληθείς συνθήκες.

Τώρα, αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα την απειλή της πανδημίας του COVID-19, οι συνέπειες της οποίας θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές για όσους/ες είναι εγκλωβισμένοι/ες στους καταυλισμούς.

Επιπλέον της προστασίας του υπόλοιπου πληθυσμού, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα για να προστατέψει τους πρόσφυγες από την πανδημία και να τους μετακινήσουν σε ασφαλείς χώρους.

Δραματικές οι συνθήκες στους προσφυγικούς καταυλισμούς

Οι συνθήκες ζωής για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες/ούσες άσυλο στα νησιά είναι απάνθρωπες.

Από τις 22 Μαρτίου, ο πληθυσμός των καταυλισμών στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο, ήταν περίπου 37.000, ενώ οι εγκαταστάσεις έχουν συνολική χωρητικότητα μόλις 6.095 ατόμων.

Ο πληθυσμός στους καταυλισμούς έχει εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση σε νερό, τουαλέτες και μπάνιο.

Οι άνθρωποι πρέπει να περιμένουν στην ουρά για ώρες για φαγητό, και ζουν σε επισφαλείς σκηνές ή κοντέινερ χωρίς θέρμανση.

Ο αριθμός του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι τραγικά ανεπαρκής.

Επιπλέον, όποιος/α έφτασε μετά τον περασμένο Ιούλιο, δεν έχει πρόσβαση σε δημόσια υγειονομική περίθαλψη.

Αντί να τους/τις προστατεύει από την πανδημία του COVID-19, η ελληνική κυβέρνηση περιορίζει περισσότερο την κίνηση των προσφύγων, και εξακολουθεί να αρνείται, παράνομα, τα αιτήματα ασύλου από τους νεοαφιχθέντες/είσες.

Σε κλειστές δομές προχωρά η κυβέρνηση

Αυτές οι συνθήκες καθιστούν αδύνατη την προστασία της ευημερίας όσων βρίσκονται στους καταυλισμούς, και θέτουν τους ανθρώπους σε μεγάλο κίνδυνο, μπροστά στην αυξανόμενη απειλή του COVID-19.

Σε περίπτωση ενός ξεσπάσματος της πανδημίας στους καταυλισμούς, μια καραντίνα θα οδηγήσει σε πολλούς θανάτους, που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Οι ελληνικές αρχές, με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να υποστηρίξουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των προσφύγων, και να δράσουν αμέσως για να προστατέψουν τις ζωές όσων ζουν στους καταυλισμούς προσφύγων στα ελληνικά νησιά.

Μπορείτε να υπογράψετε εδώ την έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία θα σταλεί μέσω email στον ίδιο.