Ειδική επιτροπή για την εθελούσια επιστροφή μεταναστών στις χώρες τους

Η συσταθείσα επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους των Υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την επίσπευση των επιστροφών μεταναστών στις χώρες προέλευσης, συστήνεται τριμερής επιτροπή εφαρμογής του ειδικού εφάπαξ προγράμματος εθελούσιων επιστροφών στη βάση ενισχυμένων οικονομικών κινήτρων σε εκείνους που θα συμμετέχουν.

Το ειδικό αυτό πρόγραμμα, που προτάθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γ. Κουμουτσάκο, οριστικοποιήθηκε και συμφωνήθηκε κατά τη πρόσφατη επίσκεψη της Ευρωπαίας Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, κας Ylva Johansson, στην Αθήνα.

Η συσταθείσα επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους των Υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Τριμερούς Επιτροπής Επιστροφών, που έγινε με τηλεδιάσκεψη:

• Συμφωνήθηκε η τροποποίηση του υπάρχοντος προγράμματος Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών και Επανένταξης (AVRR) του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Σεπτέμβριο 2019, και
• Καθορίστηκαν τα απαραίτητα τεχνικά βήματα και ενέργειες για την ταχύτερη δυνατή ενεργοποίηση του προγράμματος υπό τις παρούσες –λόγω τις πανδημίας – έκτακτες συνθήκες.
Υπενθυμίζεται ότι επιλέξιμοι συμμετοχής στο πρόγραμμα αυτό είναι αποκλειστικά και μόνον μετανάστες και αιτούντες άσυλο που έχουν αφιχθεί στη χώρα πριν από την 1η Ιανουαρίου 2020 και βρίσκονται στα ελληνικά νησιά.

O Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το πρόγραμμα για τις εθελούσιες επιστροφές αποτελεί ένα στοίχημα για την κυβέρνηση, το οποίο θα κερδηθεί, παρά την απειλή του κορωνοϊού. Τα μηνύματα που ήδη έχουμε για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι η πρωτοβουλία θα είναι επιτυχής και θα βοηθήσει ουσιαστικά στην αποσυμφόρηση των νησιών μας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk