Οι φόβοι που διατυπώναμε χθες από τούτη εδώ τη στήλη επιβεβαιώθηκαν. 
Στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, η πρόταση για την έκδοση «κορωνο-ομολόγου» έπεσε στο κενό παρά τη δραματική έκκληση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζιουζέπε Κόντε ο οποίος απείλησε με βέτο κάνοντας λόγο για «πολύ δειλές» προτάσεις. 
Οι ηγέτες των πλούσιων χωρών της Ευρώπης αποδείχθηκαν και πάλι κατώτεροι των ιστορικών περιστάσεων. 
Οχυρώθηκαν για άλλη μία φορά πίσω από τον κεκτημένο πλούτο τους, θεωρώντας ότι θα τον διατηρήσουν ακόμη και αν χαθούν οι άλλοι.
Δεν συνειδητοποιούν ότι χωρίς αλληλεγγύη και αμοιβαιοποίηση του χρέους η Ευρώπη θα πεθάνει αφανίζοντας μαζί και τον δικό τους πλούτο.
Ενεργούν όπως ο σκορπιός στον γνωστό μύθο με τον βάτραχο. Καθώς διασχίζουν το ποτάμι, ο σκορπιός «υπακούοντας στη φύση του» πληγώνει θανάσιμα τον βάτραχο και στην ουσία αυτοκτονεί και ο ίδιος.
Κοντόφθαλμοι οι Βορειοευρωπαίοι συνεχίζουν να επιχειρηματολογούν με όρους 2008. Θέτουν ζήτημα επιμερισμού των κινδύνων, ενώ δεν αντιλαμβάνονται ότι οι επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού είναι συμμετρικές.  Δεν αντιλαμβάνονται ότι χωρίς μέτρα πολεμικής οικονομίας η Ευρώπη θα καταρρεύσει.
Ο Μάριο Ντράγκι το είπε ξεκάθαρα: Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί ανθρωπιστική τραγωδία με πιθανές βιβλικές αναλογίες.
Τα χρονικά περιθώρια που έχουν στη διάθεση τους οι Βορειοευρωπαίοι για να συνειδητοποιήσουν το βάρος των ευθυνών τους και να αλλάξουν ρότα στενεύουν επικίνδυνα. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για όλους.