Η πανδημία του κοροναϊού, αν το παρελθόν αποτελεί οδηγό, θα μπορούσε να έχει βλαπτικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία για δεκαετίες, σύμφωνα με ερευνητές που επεξεργάστηκαν υγειονομικά και οικονομικά δεδομένα που φτάνουν πίσω μέχρι τον 14ο αιώνα.

Εξετάζοντας  12 μεγάλες πανδημίες, καθώς και ένοπλες συγκρούσεις, οι οικονομολόγοι Όσκαρ Τζόρντα, Σάντζεϊ Σινγκ και Αλαν Τέιλορ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Ντειβις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πανδημίες επηρεάζουν για μακρό χρονικό διάστημα τα επιτόκια, κρατούν χαμηλά τις αυξήσεις των πραγματικών μισθών και «βαραίνουν» τις επενδύσεις.

Οι πραγματικοί μισθοί καταλήγουν να είναι ελαφρώς αυξημένοι λόγω της έλλειψης εργασίας, ανέφεραν, και τα χαμηλά επιτόκια θα δημιουργήσουν αρκετό δημοσιονομικό χώρο για τις κυβερνήσεις προκειμένου να μετριάσουν τις συνέπειες σε πρώτη φάση.

«Εάν οι τάσεις ακολουθήσουν τα ιστορικά παραδείγματα – προσαρμοσμένες στην κλίμακα αυτής της πανδημίας – στον απόηχο του Covid-19, η παγκόσμια οικονομική τροχιά θα είναι πολύ διαφορετική από ό,τι αναμενόταν πριν από λίγες εβδομάδες», γράφουν σε μελέτη.

«Οι πανδημίες ακολουθούνται από παρατεταμένες περιόδους – για πολλές δεκαετίες – με πολύ χαμηλές επενδυτικές ευκαιρίες».

Η διαφορά που γεννά ελπίδα

Η ειδοποιός διαφορα ωστόσο που εντοπίζουν οι οικονομολόγοι είναι ότι οι πανδημίες του παρελθόντος εμφανίστηκαν σε μια εποχή που ουσιαστικά κανένα μέλος της κοινωνίας δεν επιβίωσε μέχρι την τρίτη ηλικία.

«Ο Μαύρος Θάνατος και άλλες πληγές έπληξαν τους πληθυσμούς με τη μεγάλη μάζα της πυραμίδας ηλικίας να βρίσκεται κάτω των 60 ετών, οπότε αυτή τη φορά μπορεί να είναι διαφορετική», δήλωσαν.