«Ο βασιλιάς γιος σκοτώνει τον πατέρα σε μια προσπάθεια να σώσει το στέμμα» είναι ένας από τους τίτλους στον ισπανικό Τύπο για το σκάνδαλο που έπληξε τη βασιλική οικογένεια εν μέσω κορωνοϊού.

Ολα ξεκίνησαν από την αποκάλυψη της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph» το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι ο βασιλιάς Φελίπε Στ’ ήταν δεύτερος δικαιούχος σε λογαριασμό οφσόρ που ανήκει στον πατέρα του, τον πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος.

O εν λόγω λογαριασμός δεν είχε δηλωθεί στις ισπανικές αρχές και περιείχε ένα «δώρο» 100 εκατ. ευρώ από τη Σαουδική Αραβία.

Ο 52χρονος Φελίπε έσπευσε να αποποιηθεί κάθε κληρονομιά από τον 82χρονο πατέρα του, ενώ του αφαίρεσε και το ετήσιο επίδομα των 195.000 ευρώ που λαμβάνει από το κράτος – η ισπανική οικογένεια στοιχίζει στους Ισπανούς 9 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Ομως το σκάνδαλο απειλεί να πλήξει τόσο την εικόνα του Φελίπε, ο οποίος ανέβηκε στον θρόνο πριν από έξι χρόνια, προβάλλοντας την εικόνα του ακέραιου και αδιάφθορου, όσο και την ήδη αμαυρωμένη υστεροφημία του Χουάν Κάρλος.

Ο τελευταίος έφερε σε πέρας τη μετάβαση στη Δημοκρατία μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο και απέτρεψε πραξικόπημα το 1981 αλλά τα τελευταία χρόνια εμπλέκεται σε σεξουαλικά και οικονομικά σκάνδαλα.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Φελίπε εμπλέκεται σε σκάνδαλο, έστω και ως «δεύτερος δικαιούχος» της εταιρείας Lucum με έδρα τον Παναμά, στην οποία ανήκει ο επίμαχος μυστικός λογαριασμός στην Ελβετία – το οποίο σημαίνει ότι τα χρήματα θα περνούσαν στον Φελίπε όταν θα πέθαινε ο «πρώτος δικαιούχος», δηλαδή ο πατέρας του. Το παλάτι υποστηρίζει ότι ο Φελίπε πληροφορήθηκε την ύπαρξη της Lucum μόλις πριν από έναν χρόνο, ότι πληροφόρησε με τη σειρά του την κυβέρνηση και ζήτησε από συμβολαιογράφο να αφαιρεθεί το όνομά του ως δικαιούχου.

Η «εξυπηρέτηση»

Σύμφωνα με αποκαλύψεις και σε εφημερίδα της Γενεύης, το 2008 το υπουργείο Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας κατέθεσε 100 εκατ. δολάρια σε λογαριασμό που άνοιξε η Lucum στην ιδιωτική ελβετική τράπεζα Mirabaud. Ποια «εξυπηρέτηση» έκανε ο τότε ισπανός βασιλιάς στη βασιλική οικογένεια του Ριάντ παραμένει αντικείμενο δημοσιογραφικής έρευνας στην Ισπανία. Το 2012, το υπόλοιπο του λογαριασμού αυτού, 65 εκατ. δολάρια, καταβλήθηκε στην Κορίνα Λάρσεν, πρώην ερωμένη του Χουάν Κάρλος και 26 χρόνια νεότερή του, η οποία εξήγησε στην ελβετική Δικαιοσύνη ότι επρόκειτο για «δώρο» του τότε βασιλιά λόγω της «τρυφερότητας» που ένιωθε για εκείνη και τον γιο της.

Τη σκυτάλη πήρε η «El Pais», αποκαλύπτοντας ότι ο Χουάν Κάρλος είναι τρίτος δικαιούχος της Zagatka με έδρα το Λιχτενστάιν στην οποία ανήκει λογαριασμός σε ελβετική τράπεζα με 10 εκατ. ευρώ που τροφοδοτήθηκε από μίζα για την πώληση της Banco Zaragozano στην Barclays Bank το 2003 και από τον οποίον πληρώνονταν κρυφά ταξίδια του Χουάν Κάρλος με ιδιωτικά τζετ τα τελευταία 11 χρόνια. Πρώτος δικαιούχος της Zagatka είναι ένας ξάδερφος του Χουάν Κάρλος, δεύτερος ο γιος του και ανιψιός του πρώην βασιλιά και σε περίπτωση θανάτου αυτών των δύο, τα χρήματα θα πήγαιναν στον Χουάν Κάρλος «λόγω του θαυμασμού και της αναγνώρισης επειδή άνοιξε τον δρόμο της ελευθερίας στην Ισπανία».

Ο πρώην βασιλιάς, που έχαιρε ασυλίας τα 38 χρόνια που βρισκόταν στον θρόνο, μπορεί να περάσει από δίκη, γι’ αυτό ήδη προσέλαβε δικηγόρο, έναν πρώην εισαγγελέα κατά της διαφθοράς.
Στην ισπανική Βουλή, το συγκυβερνών αριστερό Podemos και καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα ζήτησαν να διερευνηθεί το σκάνδαλο από ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή. Ομως οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές έβαλαν πάγο σε αυτή την πρόταση.

Η μοναρχία

Σε κύριο άρθρο της η κεντροαριστερή «El Pais» τόνισε ότι δεν πρέπει «να συγχέεται η μοναρχία με το πρόσωπο του πρώην βασιλιά». Και πρόσθεσε ότι «η σοβαρότητα των πράξεων δεν μπορεί να υποβαθμιστεί με δικαιολογία την προστασία του συνταγματικού συστήματος του 1978. Το αντίθετο, η προστασία του, περιλαμβανομένης της μοναρχίας ως μορφής πολιτεύματος, απαιτεί, όπως ζητεί και ο ίδιος ο Φελίπε Στ’, να εφαρμοστεί το κράτος δικαίου με σχολαστική αυστηρότητα».

Η αριστερή ιστοσελίδα «El Diario» διαπίστωσε ότι «ο ιός που κόλλησε ο Χουάν Κάρλος στον Φελίπε δεν γιατρεύεται με αυτοαπομόνωση» σχολιάζοντας το σκάνδαλο αλλά και την πλήρη σιγή του παλατιού σχετικά με τον κορωνοϊό.