Δύο ακόμη νεκρούς από κορωνοϊό μετρά η Κύπρος μετά από τον 70χρονο που κατέληξε το περασμένο Σάββατο στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Πρόκειται για έναν 63χρονο Βρετανό που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Πάφου απ’ όπου μεταφέρθηκε στη Λεμεσό και έναν 58χρονο Ελληνοκύπριο ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο Γ.Ν. Λευκωσίας μετά τη μεταφορά του από το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Αναφορικά με τον 58χρονο, σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, επρόκειτο για ιπτάμενο προσωπικό. Τις προηγούμενες ημέρες παρουσίασε συμπτώματα και επικοινώνησε με τις Αρχές και ακολούθως διενεργήθηκε εργαστηριακή εξέταση μέσω της οποίας διαγνώστηκε θετικός στον κοροναϊό, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο Κύπρου.

Tα νέα περιστατικά

Παράλληλα, κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας από τους δρ. Κωστρίκη και Λοϊζου ανακοινώθηκαν οκτώ νέα κρούσματα ανεβάζοντας τον αριθμό στους 124.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

– Τρία άτομα που εντοπίστηκαν μέσω της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών.

– Δύο άτομα που επέστρεψαν από ευρωπαϊκές χώρες, εκδήλωσαν συμπτώματα και επικοινώνησαν με τις αρμόδιες Αρχές.

– Τρία άτομα, των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας έχει ήδη αρχίσει την ιχνηλάτηση των επαφών και των οκτώ περιστατικών της νόσου COVID-19 και θα προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων.

Οι νοσηλευόμενοι

Τέσσερα άτομα βρίσκονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και δύο στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Αρκετοί πιθανόν θα χρειαστεί να διασωληνωθούν στο μέλλον. Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 19 άτομα, τρία εκ των οποίων στη ΜΕΘ. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύεται σε θάλαμο ένα άτομο.

Δυνατότητες των νοσοκομείων για νοσηλεία

Αυτή τη στιγμή, πέραν του Νοσοκομείου Αμμοχώστου που λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς, λειτουργούν θάλαμοι διαλογής ύποπτων περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

Ταυτόχρονα, έχουν εκκενωθεί επιπλέον θάλαμοι στα Γενικά Νοσοκομεία Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας, οι οποίοι αναμένεται να υποδεχθούν, μετά την εκπαίδευση του προσωπικού, είτε επιπλέον περιστατικά για διαλογή είτε επιβεβαιωμένα περιστατικά, κυρίως σοβαρές πνευμονίες, τα οποία χρειάζονται ενδονοσοκομειακή νοσηλεία.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν παγκύπρια διαθέσιμες 32 κλίνες σε ΜΕΘ για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19. Δυνητικά υπάρχει η δυνατότητα οι κλίνες αυτές να αυξηθούν σταδιακά σε 125 με την προσθήκη 89 επιπλέον κλινών στην Λευκωσία και 4 στην Λεμεσό.