Η Γαλλία κατέγραψε 1.100 θανάτους σε νοσοκομεία της χώρας από την έναρξη της επιδημίας Covid-19, ενώ 2.516 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) μέχρι σήμερα απόγευμα, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής στον τομέα της Υγείας, Ζερόμ Σολομόν.

Με βάση τον τελευταίο απολογισμό, στη Γαλλία καταγράφηκαν μέσα σε 24 ώρες 240 επιπλέον θάνατοι, μια αύξηση 28%, ενώ 434 επιπλέον ασθενείς βρίσκονται σε ΜΕΘ.

Συνολικά 10.176 ασθενείς νοσηλεύονται, τόνισε ο Σολομόν. Τα κρούσματα ανέρχονται σε 22.300, μια αύξηση 12% σε μια μέρα.

Πλέον η Γαλλία είναι η πέμπτη χώρα που ξεπέρασε το φράγμα των 1.000 θανάτων εξαιτίας του νέου κορονοϊού, μετά την Κίνα, την Ιταλία, το Ιράν και την Ισπανία.

Ο υπουργός Υγείας Olivier Véran δήλωσε ότι η διάρκεια των έξι εβδομάδων για γενική καραντίνα ήταν μια «εκτίμηση» του επιστημονικού συμβουλίου και κανείς δεν ήξερε σε αυτό το στάδιο πόσο χρόνο θα διαρκέσει ο περιορισμός.

«Είπαν ότι χρειάζεται να είμαστε προετοιμασμένοι ότι ο περιορισμός θα διαρκέσει περισσότερο από δύο εβδομάδες και ότι ίσως θα μπορούσε να είναι ακόμη περισσότερο όπως πέντε ή έξι εβδομάδες» είπε. « Η καραντίνα θα διαρκέσει όσο χρειάζεται», προσέθεσε.

Η Γαλλία μπήκε σε καραντίνα την Τρίτη, στις 17 Μαρτίου που στην αρχή ορίστηκε να είναι για 15 ημέρες, αλλά μια πληθώρα υπουργών υγείας προσέθεσε, ότι είναι αρκετά πιθανό να επεκταθεί.

Στη γειτονική Ιταλία ξεκίνησε η καραντίνα αρχικά για τρεις εβδομάδες και επεκτάθηκε χρονικά για ακόμη περισσότερο, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει ορίσει το πόσο θα κρατήσει αυτή η επέκταση.

Αύξηση των τεστ ανίχνευσης του ιού

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας κλεισίματος στη Γαλλία, οι περιορισμοί σταθεροποιήθηκαν σταθερά και τα πρόστιμα για τους ανθρώπους που τους έπιασαν σε εξωτερικούς χώρους χωρίς σοβαρό λόγο αυξήθηκαν σε 135 ευρώ.

Πολλές τοπικές αρχές προσέθεσαν επίσης τα δικά τους μέτρα, με τουλάχιστον 20 πόλεις να δηλώνουν απαγόρευση της κυκλοφορίας, την πρόσβαση στις παραλίες και ένα διαμέρισμα που απαγορεύει την πώληση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Το επιστημονικό συμβούλιο συμβούλευσε επίσης ένα πολύ πιο διαδεδομένο πρόγραμμα δοκιμών στη Γαλλία. Στην παρούσα περίοδο μόνο ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων δοκιμάζονται, οι ανώτεροι αξιωματούχοι λένε ότι ο πραγματικός αριθμός περιπτώσεων στη Γαλλία είναι πολύ υψηλότερος από τα επίσημα στοιχεία.

Την Τρίτη, ο κ. Véran δήλωσε ότι η χώρα θα αυξήσει το πρόγραμμα των τεστ της. Είπε: «Θα πολλαπλασιάσουμε τον αριθμό των τεστ σε ολόκληρη τη χώρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει τώρα ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε περισσότερα τεστ, ειδικά όταν είναι απαραίτητο να βγούμε από τη φάση περιορισμού».