Παρατείνονται μια σειρά προθεσμιών που αφορούν ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία και φορτηγά με ψυγεία, στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής και περιορισμού διάδοσης του κορωνοϊού και αποσυμφορησης των αρμόδιων υπηρεσιών. Τις σχετικές εγκυκλίους υπέγραψε ο υφυπουργός Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης. 

Συγκεκριμένα, παρατείνεται έως και 30.06.2020 το όριο ηλικίας απόσυρσης από την κυκλοφορία των αστικών, ημιαστικών και υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ), των ειδικών τουριστικών λεωφορείων δημόσιας χρήσης και των επιβατηγών ιδιωτικής χρήσης (ΕΙΧ) οχημάτων με οδηγό (βαν). Τα ανωτέρω οχήματα με οδηγό τα οποία υποχρεούνταν να αποσυρθούν της κυκλοφορίας από τις 16.03.2020 έως τις 30.6.2020, αποσύρονται της κυκλοφορίας την 30.06.2020.

Παρατείνεται μέχρι 31.8.2020 η δυνατότητα εισαγωγής και κυκλοφορίας για πρώτη φορά μεταχειρισμένων τουριστικών λεωφορείων, προέλευσης εσωτερικού ή χώρας μέλους της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., κατηγορίας EURO V ή 5 ή νεώτερης. Μέχρι την ίδια ημερομηνία, δηλαδή 31.8.2020, παρατείνεται από 12.5.2020, η προθεσμία κατάθεσης του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας από τα ΚΤΕΛ και τα ΚΤΕΛ Α.Ε. στις υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των οικείων Περιφερειών ή Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Για τα φορτηγά μεικτού βάρους μέχρι 4 τόνων με ψυγείο για προϊόντα τροφοδοσίας

Ακόμη, ελήφθησαν αποφάσεις που αφορούν σε έκτακτες ρυθμίσεις για φορτηγά αυτοκίνητα μεικτού βάρους μέχρι 4 τόνων για μεταφορά προϊόντων τροφοδοσίας. Ειδικότερα, για τα εν λόγω φορτηγά, η άδεια των οποίων έχει χορηγηθεί για μεταφορά προϊόντων τροφοδοσίας και τα οποία έχουν τοποθετήσει το ψυκτικό μηχάνημα, αυτά μπορούν να κυκλοφορούν έως τις 30.4.2020 χωρίς να έχουν δηλώσει την υπόψη μετατροπή στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η απόφαση ελήφθη λόγω της εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και για να εξυπηρετηθούν ανάγκες μεταφορών προϊόντων για παράδοση στο σπίτι.

Μετά την παραπάνω ημερομηνία, οι κάτοχοι των συγκεκριμένων αυτοκινήτων είναι υποχρεωμένοι να μονιμοποιήσουν τη μετατροπή στις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών.