Η συμμόρφωση με τις οδηγίες των ειδικών όταν το διακύβευμα είναι η δημόσια υγεία, η ίδια η ζωή, δεν αποτελεί ούτε οπισθοδρόμηση, ούτε συνεπάγεται πλήγμα στην ελευθερία και σε αναφαίρετα δικαιώματα.

Αντιθέτως, αποτελεί έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης και ύψιστη πράξη ευθύνης συνειδητοποιημένων πολιτών προς τους συμπολίτες τους αλλά και προς τον ίδιο τους τον εαυτό.

Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι τα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί, πάντα κατόπιν υποδείξεως των επιστημόνων, είναι προσωρινά και απαραίτητα για να συνεχιστεί η ζωή και να μπορούμε να απολαμβάνουμε υγιείς τα αγαθά της δημοκρατίας.

Δεν είναι μέτρα τοπικού χαρακτήρα. Δεν αποτελεί η Ελλάδα εξαίρεση. Ανάλογοι περιορισμοί ισχύουν σε όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως μορφής διακυβέρνησης και πολιτεύματος.

Το πόσο θα διαρκέσουν οι περιορισμοί αυτοί εξαρτάται από τον βαθμό συμμόρφωσης. Η χθεσινή πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων, αυστηρότερων μέτρων στέλνει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα, καθώς η συμμόρφωση κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα.

Το ζητούμενο ωστόσο είναι η διάρκεια. Ο Σωτήρης Τσιόδρας το έθεσε ξεκάθαρα: Η καμπύλη της επιδημίας στη χώρα μας δείχνει σαν να έχει βάλει κάποιο φρένο, ωστόσο τα μέτρα δεν πρέπει να χαλαρώσουν γιατί η μετάδοση θα αυξηθεί με μαθηματική ακρίβεια όπως και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της νόσου.

Αυτό ακριβώς είναι το κρίσιμο στοίχημα που θα κρίνει και την έκβαση της μάχης με τον αόρατο και πανίσχυρο εχθρό. Η ευλαβική τήρηση των κανόνων και η πειθαρχία όλων ανεξαιρέτως δεν είναι απλά μια συμβατική υποχρέωση. Είναι υπαρξιακή ανάγκη.