ΕΕ: Δράση για την προμήθεια αναγκαίου εξοπλισμού για τον κορωνοϊό

Η ΕΕ θα αγοράσει ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό για νοσοκομεία συνολικής αξίας 50 εκ. ευρώ – Από κοινού προμήθεια διαγνωστικών τεστ, μασκών και αναπνευστήρων – Περισσότεροι από 1.800 πολίτες της ΕΕ έχουν επαναπατριστεί μέχρι σήμερα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εργάζεται μαζί με τα κράτη μέλη για να αγοραστούν από την ΕΕ αναπνευστήρες, μάσκες και άλλος αναγκαίος ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός για νοσοκομεία σε όλη την ΕΕ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Επιτροπή εκπόνησε σχέδιο για τη συλλογή ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού (μέσω του rescEU) ώστε ο αναγκαίος εξοπλισμός για την καταπολέμηση του COVID-19 να μπορεί να φτάσει σε μικρό χρονικό διάστημα στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ελλείψεις. Ο εξοπλισμός αυτός είναι απαραίτητος για τη θεραπεία ασθενών, την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και την επιβράδυνση της μετάδοσης του ιού.

Το Κοινοβούλιο δουλεύει με τα κράτη μέλη για να εγκριθεί το συντομότερο η εκταμίευση των 40 από τα 50 εκ. ευρώ για εξοπλισμό ΜΕΘ, π.χ. αναπνευστήρες και εξοπλισμό προστασίας προσωπικού, όπως οι επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες.

Τα κράτη μέλη ενώνουν τις δυνάμεις τους επίσης και στο πλαίσιο της συμφωνίας κοινής προμήθειας για την προμήθεια ιατρικών αντιμέτρων για την αγορά εξοπλισμού προστασίας, αναπνευστήρων και αντικειμένων που χρειάζονται για τη διεξαγωγή των τεστ για τον κοροναϊό. Η συνεργασία αυτού του τύπου θα ενισχύσει τη θέση τους στην παγκόσμια αγορά.

Δήλωση

Σχολιάζοντας την πρόταση της Επιτροπής, ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του ΕΚ Pascal Canfin (Renew, Γαλλία) δήλωσε:

«Την προηγούμενη βδομάδα η Ευρώπη έλαβε ιστορικής σημασίας αποφάσεις για την αντιμετώπιση του COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των συνεπειών του στην οικονομία της ΕΕ. Δεν το λέμε αρκετά συχνά ούτε αρκετά δυνατά: η Ευρώπη κάνει ό,τι μπορεί για να σώσει ζωές. Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ έχει στο παρελθόν σώσει ζωές πολιτών της ΕΕ εν μέσω σεισμών, καταιγίδων και πλημμυρών και έχει βοηθήσει στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών. Τώρα, για πρώτη φορά, χρησιμοποιούμε πόρους της ΕΕ υπό την ομπρέλα του προγράμματος rescEU για να στηρίξουμε τις χώρες που προσπαθούν να καταπολεμήσουν τον ιό, διασφαλίζοντας ότι έχουμε τον απαραίτητο ιατροφαρμακευτικό και προστατευτικό εξοπλισμό. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη.

Η κρίση που εκτυλίσσεται καταδεικνύει επίσης τη σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης για τις ανάγκες του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ και μετά το 2020, σύμφωνα με τη θέση του Κοινοβουλίου», κατέληξε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk