Την άποψη πως η ΕΕ θα πρέπει να μην αρκεστεί μόνο στη δημοσιονομική ευελιξία που δίνει για φέτος η παράκαμψη του συμφώνου σταθερότητας και η εφαρμογή της ρήτρας γενικής διαφυγής για τα κράτη μέλη της ΕΕ, εξέφρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Δεν αρκεί η ρευστότητα και η δανειοδότηση

Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός υποστήριξε -μιλώντας στον ΑΝΤ1- πως η Ευρώπη είναι πίσω από αυτά που απαιτούνται να γίνουν στην οικονομία λόγω του κοροναϊού.

Όπως τόνισε ο κ. Τσακαλώτος αυτή τη στιγμή δεν αρκούν μέτρα μόνο για παροχή μεγαλύτερης ρευστότητας και δυνατότητας δανειοδότησης στην αγορά και τις επιχειρήσεις.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος αυτού του τύπου τα μέτρα όσο αναγκαία και αν είναι από μόνα τους δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα και φέρνοντας ως παράδειγμα την έξοδο της Ελλάδας

από το τρίτο μνημόνιο το 2018 σημείωσε πως δεν οδηγηθήκαμε σε ισχυρή ανάπτυξη καθώς ο κόσμος βγήκε από την πολύχρονη μνημονιακή περιπέτεια έχοντας συσσωρεύσει πολλά χρέη και δεν είχει τη δυνατότητα να ξοδέψει και να επενδύσει αυτά που θα ήθελε.

«Χρειάζεται ένα σοκ για να αλλάξουν οι προσδοκίες» σε θετική κατεύθυνση διευκρίνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Σοκ για να δημιουργηθούν θετικές προσδοκίες

Όπως είπε, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα μειωθεί η ανάπτυξη και θα αυξηθεί η ανεργία αλλά αν το κράτος κρατήσει κατά τη διάρκεια αυτής της υγειονομικής κρίσης το επίπεδο των μισθών και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων τότε θα δημιουργηθούν προσδοκίες ταχύτερης εξόδου από την κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρεί επαρκή τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

«Αν ήμουνα υπουργός θα είχα αναγγείλει πιο γρήγορα και περισσότερα μέτρα.

Σε αυτές τις συνθήκες, αν πας σταδιακά δεν δημιουργείς προσδοκίες γρήγορης εξόδου από την κρίση» υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος.

Μάλιστα εξήγησε πως η κυβέρνηση θα πρέπει «να καλύψει πλήρως το μισθό». «Δεν μας καλύπτει το 533» είπε ο κ. Τσακαλώτος αναφερόμενος στο επίδομα των 800 ευρώ για το διάστημα 15 Μαρτίου – 30 Απριλίου το οποίο ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης.