Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ελλάδα, ή αλλιώς γενικό lockdown, είναι το μέτρο το οποίο έχει στο τραπέζι η κυβέρνηση τα τελευταία 24ωρα και απ΄ότι φαίνεται μόνο η συμπεριφορά των πολιτών το Σαββατοκύριακο θα κρίνει αν η Ελλάδα θα εφαρμόσει κι αυτή το αυστηρό μέτρο που έχουν πάρει κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Έξαλλοι Τσιόδρας-Χαρδαλιάς με τους ανυπάκουους

Ωστόσο παρά το «κύμα αυστηρών προειδοποιήσεων» μέχρι και οι δύο «στρατηγοί» της μάχης εμφανίστηκαν εξοργισμένοι από τις εικόνες πολιτών  να φεύγουν κατά εκατοντάδες ή να πηγαίνουν σε πάρκα και παραλίες σα να μη συμβαίνει τίποτε.

« Είναι άδικο για όλους αυτούς που τηρούν το μήνυμα και μένουν σπίτι, κάποιοι άλλοι, απερίσκεπτα ή σκεπτόμενοι εγωιστικά πως δεν κινδυνεύουν, να χαλούν την εικόνα και να γίνονται φορείς μετάδοσης του ιού στην τοπική τους κοινωνία», τόνισε στην σημερινή ενημέρωση ο υπεύθυνος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ήταν ξεκάθαρος στο ότι η κυβέρνηση θα λάβει κι άλλα μέτρα αν χρειαστεί.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους

Την ίδια στιγμή οι χθεσινές εικόνες στις μεγαλουπόλεις της Ελλάδας μιλούν από μόνες τους.

Στην Πάτρα χρειάστηκε η παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να απομακρύνει ηλικιωμένους από πάρκα και πλατείες, ενώ αυξημένη ήταν και η κίνηση χθες Σάββατο στα διόδια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Η μόνοι που φαίνεται πως συμμορφώθηκαν στα αυστηρά μέτρα και τις προειδοποιήσεις ήταν όσοι έμειναν Αθήνα.

Αυστηρές προειδοποιήσεις

Επομένως ως ύστατο μέτρο, και μετά την εικόνα των πολιτών να εγκαταλείπουν άρον-άρον το «κλεινόν άστυ», σχηματίζοντας «ουρές» στα διόδια, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να επιβάλει το μέτρου της ολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας ακόμη και τη Δευτέρα.

Όμως, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να πείσει τους απείθαρχους με μία ακόμη προειδοποίηση: «Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται, τελικά, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα και αποστάσεις. Όσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθεί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί», ήταν η χαρακτηριστική του αναφορά στο διάγγελμα της Πέμπτης.

Η απαγόρευση άσκοπων μετακινήσεων είναι μέτρο που εφαρμόζεται ήδη σε άλλες χώρες της Ε.Ε. (Ιταλία, Γαλλία κλπ), βρίσκεται στο τραπέζι και μάλιστα στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας.

Ποια νέα αυστηρότερα μέτρα επανεξετάζονται

Η κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης των μέτρων κυκλοφορίας, φέρνοντας ουσιαστικά τη χώρα, ένα βήμα πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Στα μέτρα σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA  θα περιλαμβάνονται απαγόρευση κυκλοφορίας, σε πάρκα, πλατείες, ανοιχτούς χώρους και σε οποιονδήποτε χώρο μπορεί να συναθροιστεί κόσμος. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο ελεγχόμενης ροής της κυκλοφορίας στις εθνικές οδούς.

Τι οδηγεί την κυβέρνηση προς αυτή την απόφαση

Το «σκεπτικό» του Μαξίμου για αυστηροποίηση των μέτρων επηρέασαν δύο παράγοντες, οι οποίοι συζητήθηκαν εκτενώς στη νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κυβερνητικό στρατηγείο το βράδυ του Σαββάτου.

Ο πρώτος παράγοντας έχει να κάνει με τους πολίτες, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό αψηφούν τις κυβερνητικές συστάσεις και τις οδηγίες των ειδικών για παραμονή στο σπίτι.

Ο δεύτερος παράγοντας έχει να κάνει με την «πορεία» του κοροναϊού στη χώρα. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί κάνουν λόγο πως επίκειται έξαρση της επιδημίας στην Ελλάδα τις προσεχείς δύο με τρεις εβδομάδες. Και γι’ αυτό η κυβέρνηση θα επιχειρήσει και μέσω των νέων μέτρων, να ανασχέσει αυτή την εξάπλωση.

Πέτσας: Εάν χρειαστεί, θα προχωρήσουμε σε πλήρη αποκλεισμό της κυκλοφορίας

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ζητησε να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός.

Ο ίδιος άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης της κυκλοφορίας, «ώστε να συνεχίσουμε να είμαστε σε μια καλύτερη πορεία, απ’ ό,τι είναι άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Σχολιάζοντας σε τηλεοπτική συνέντευξή του την «έξοδο» των κατοίκων προς την επαρχεία και την αυξημένη κίνηση στις εθνικές οδούς, σχολίασε: «Δυστυχώς, είδαμε χθες ακραίες αντικοινωνικές συμπεριφορές.

»Βιώνουμε μία κατάσταση έκτακτη και κάνουμε ξανά έκκληση σε όλους: Εφόσον επέλεξαν να φύγουν από την Αθήνα ή από τα αστικά κέντρα και να πάνε στα χωριά τους, να μείνουν μέσα στα σπίτια τους. Δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, δεν πρέπει να διασπείρουν τον ιό ακόμη και σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν είχαν κρούσματα. Θα είναι κάτι καταστροφικό».

Προειδοποίησε επίσης πως «δεν πρέπει να φτάσουμε στο έσχατο σημείο. Και αυτό επαφίεται σε εμάς. Στην ατομική μας ευθύνη και στη συλλογική μας ωριμότητα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δεν εξετάζεται πλήρης αποκλεισμός

Για το ενδεχόμενο πλήρους αποκλεισμού είπε: «Έως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εξετάσει το μέτρο του πλήρους αποκλεισμού της κυκλοφορίας. Δίνουμε συνεχώς συστάσεις για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων. Εάν χρειαστεί, όμως, να το κάνουμε και αυτό, θα το κάνουμε».

«Βασική προτεραιότητα είναι να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Όποιο μέτρο βοηθά σε αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να το πάρουμε».

Τσιόδρας: Αναμένουμε μεγαλύτερα αύξηση των κρουσμάτων

Όσο λοιπόν μερικοί έδειχναν αντικοινωνική συμπεριφορά, ο κ. Τσιόδρας έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων.

«Αναμένουμε μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων. Αυτή θα είναι ανάλογη της προσπάθειάς μας και το αν θα τηρήσουμε τα μέτρα που έχει πάρει η πολιτεία.

Αντιμετωπίζουμε έναν εχθρό που δεν σέβεται ηλικίες και κανείς δεν είναι 100% ασφαλής. Το ίδιο λέμε και για τη γρίπη, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει εμβόλιο, ούτε έγκυρη και εγκεκριμένη θεραπεία. Ποιους θέλουμε να προστατεύσουμε; Όλους. Αλλά αυτό είναι αδύνατον με έναν ταχύτατα μεταδιδόμενο ιό».

Μάλιστα, ο καθηγητής ήταν φανερά φορτισμένος κατά την ενημέρωση του για τον κοροναϊό, ενώ δεν κατάφερε να κρατήσει τη συγκίνησή του μιλώντας για τους ηλικιωμένους.

35 νέα κρούσματα σήμερα, 530 συνολικά -13 νεκροί

Τέλος σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 35, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 530.

Οι νεκροί στη χώρα μας ανέρχονται τους 13, εκ των οποίων οι 12 είναι άνδρες και μία γυναίκα.

Οι 12 είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ενώ ο 13ος ήταν άνω των 80.

Ο μέσος όρος των ανθρώπων που άφησαν την τελευταία τους πνοή ήταν τα 76 έτη.

95 τα «απροσδιόριστα» κρούσματα – 18 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ

Επίσης  95 ορίζονται ως «απροσδιόριστα» κρούσματα που αφορούν δηλαδή σε πιθανή εγχώρια μετάδοση, ενώ 100  άτομα νοσηλεύονται και 18 παραμένουν διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της χώρας.

Τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να σημειώνονται στην Αθήνα.