Χατζηδάκης: Δημιουργείται μηχανισμός εγγυοδοσίας για τις εταιρείες ηλεκτρισμού

Δυνητικές απώλειες 650 εκατ. ευρώ, με μια μείωση  των εισπράξεων των εταιρειών προμήθειας ρεύματος κατά 30%, το επόμενο τρίμηνο, προβλέπουν οι υπολογισμοί του ΥΠΕΝ.

Απώλειες που ενδέχεται να φτάσουν τα 650 εκατ. ευρώ, στην περίπτωση που οι εισπράξεις των εταιρειών προμήθειας ρεύματος τους επόμενους τρεις μήνες μειωθούν κατά 30%, δείχνουν οι υπολογισμοί που έχει κάνει το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Μάλιστα, η μείωση των εισπράξεων θα φέρει ένα ντόμινο στην αγορά, διότι δεν θα αφορά μόνο στο λεγόμενο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων, αλλά και στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, επηρεάζοντας έτσι όχι μόνο τις ίδιες τις εταιρείες, αλλά και μια σειρά άλλων φορέων όπως τους Διαχειριστές των Δικτύων (ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ), την τοπική αυτοδιοίκηση (αφού οι λογαριασμοί περιλαμβάνουν και τα δημοτικά τέλη) αλλά και τους παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), οι οποίοι αποζημιώνονται μέσω του ΕΤΜΕΑΡ, του τέλους που καταβάλλουν οι πολίτες υπέρ της πράσινης ενέργειας.

Σήμερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του, περιέγραψε το περίγραμμα μιας ισορροπημένης προσέγγισης που θα στηρίζει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με τα τιμολόγια ρεύματος χωρίς να διακινδυνεύει την ευστάθεια των εταιρειών ενέργειας. Αναφερόμενος μάλιστα στο ενδεχόμενο αποκοπών ρεύματος, υπογράμμισε ότι οι μόνοι που θα πρέπει να ανησυχούν είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

«Είναι γεγονός ότι σε πρώτη φάση λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου η ΔΕΗ και οι άλλες εταιρίες έχουν ωφεληθεί. Ωστόσο, την ίδια στιγμή που ωφελούνται,  ζημιώνονται –και θα ζημιωθούν ακόμη περισσότερο-  από το ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφουν πτώση στα έσοδά τους λόγω του περιορισμού της κυκλοφορίας και της γενικότερης αναταραχής».

Έτσι, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών προχωρούν στη δημιουργία ενός μηχανισμού εγγυοδοσίας για τις επιχειρήσεις ρεύματος, το οποίο θα παρέχει κεφάλαιο κίνησης στις εταιρείες. «Για τον σκοπό αυτό βρισκόμαστε σε συνεννοήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EΙB) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).  Έχοντας λοιπόν κάνει αυτή την προσπάθεια που θα ολοκληρώσουμε τις επόμενες ημέρες, έχοντας δημιουργήσει  αυτό το «μαξιλάρι», οι εταιρείες θα μπορούν να προχωρήσουν σε κάποιες κινήσεις.  Στο πλαίσιο αυτό, ενθαρρύνουμε τις εταιρείες του κλάδου ενέργειας και τη ΔΕΗ που έχει το 70% της αγοράς και τους ιδιώτες (που έχουν το υπόλοιπο 30%) να πάρουν τα μέτρα εκείνα που μπορούν να αντέξουν», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος κάλεσε τις εταιρείες, κάνοντας τους λογαριασμούς τους, να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης,  σε ένδειξη αλληλεγγύης στους πληττόμενους, αυτήν την ώρα, Έλληνες.

Ως δεύτερη πρωτοβουλία, όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, το ΥΠΕΝ θα κινηθεί προς τις τράπεζες για να επανεξετάσουν τις χρεώσεις τους προκειμένου να διευκολυνθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές των πολιτών. «Υπάρχουν πολίτες που θέλουν να πληρώσουν και φοβούνται να πάνε στα γκισέ», σημείωσε ο υπουργός.

Όσον αφορά στις αποκοπές ρεύματος, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι υπάρχει συνεννόηση με τη ΔΕΗ και με τους ιδιώτες παρόχους και ότι η προσπάθεια της Πολιτείας είναι να μην εκμεταλλευθούν την κρίση οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι εκμεταλλεύονται διάφορες καταστάσεις για να μην πληρώνουν ενώ έχουν οικονομική άνεση. «Για τους αδύναμους υπάρχει ένα σαφές και ενισχυμένο για τις ευάλωτες ομάδες πλαίσιο το οποίο ισχύει και θα συνεχίσει να ισχύει. Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για τους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk