Στην άμεση επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων χωρίς καμία χρονοτριβή επιμένει το ΚΚΕ και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτό το μέτρο.

Επιτάξεις για να «πολεμήσουν» γιατροί και νοσηλευτές

Μάλιστα το ΚΚΕ επικαλείται προς σ’ αυτή την κατεύθυνση τα αιτήματα και τις προτάσεις των συνδικαλιστών γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων.
Επιπλέον των όσων πρέπει να γίνουν για τη στελέχωση σε προσωπικό, υποδομές και ιατροφαρμακευτικό υλικό, το ΚΚΕ ζητά την επίταξη ξενοδοχείων για τη διαμονή των υγειονομικών για να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους από τη διασπορά του κοροναϊού.
Επίσης αξιώνει και τη στελέχωση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για να εξυπηρετηθούν οι ευπαθείς ομάδες που βρίσκονται σε καραντίνα στα σπίτια τους.

Ειδικότερα για το Σύστημα Υγείας και τη λειτουργία του σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες το ΚΚΕ τονίζει:

«Οι νοσοκομειακοί γιατροί, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την επιδημία, ζητούν άμεση ενίσχυση με μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων, με μέσα ατομικής προστασίας, για να μην νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν.
Η κυβέρνηση πρέπει χωρίς άλλη χρονοτριβή να υλοποιήσει αυτά τα μέτρα, καθώς και να προχωρήσει σήμερα κιόλας στην επίταξη των μονάδων του ιδιωτικού τομέα.
Η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων που μένουν σπίτι, γιατί είναι ευπαθής ομάδα, αντιμετωπίζει έτσι και αλλιώς σοβαρές ασθένειες, αντίστοιχα χιλιάδες ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Όλες αυτές οι κατηγορίες του πληθυσμού σήμερα μένουν χωρίς συνταγογράφηση, εξέταση, θεραπεία.
Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων.
Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες. Να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας και με κρατική ευθύνη και χωρίς πληρωμή των ασθενών να αναλάβουν την εξέταση, συνταγογράφηση, θεραπεία.
Να επιταχθούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.
Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία “Βοήθεια στο Σπίτι” προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.
Να επιταχτούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων στη διάρκεια της επιδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι από τη διασπορά του ιού και τη νόσο».

Γεννηματά: Επιχειρησιακό σχέδιο εφαρμογής και παρακολούθησης

Ερωτήματα για την εφαρμογή του εξαγγελθέντος επιχειρησιακού σχεδίου για το ΕΣΥ θέτει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τονίζοντας ότι προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Σημειώνει δε, πως αυτές τις ώρες απαιτείται η παρακολούθηση της εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου.
Συγκεκριμένα η Φώφη Γεννηματά τονίζει:
«Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες οφείλουμε όλοι να είμαστε χρήσιμοι για την χώρα και τους πολίτες. Με πρώτο μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Καθημερινά αποδεικνύεται η ανάγκη, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των ειδικών για τις εξελίξεις, άμεσης και ουσιαστικής ενίσχυσης του ΕΣΥ.
Πέρα από τις αποφάσεις για μέτρα εκείνο που προέχει είναι η εφαρμογή τους χωρίς καμιά καθυστέρηση.
Από τις δυνατότητες του ΕΣΥ και την ατομική ευθύνη των πολιτών θα εξαρτηθεί και η ανάγκη ή όχι λήψης πρόσθετων δραστικών και περιοριστικών μέτρων.
Αυτό απαιτεί επιχειρησιακό σχέδιο υλοποίησης και παρακολούθησης.
Έχουν ανακοινωθεί προσλήψεις, πόσοι νεοπροσληφθέντες ιατροί και νοσηλευτές εργάζονται ήδη στα Δημόσια Νοσοκομεία;
Πόσες κλειστές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας άνοιξαν ως τώρα στο κέντρο και στην περιφέρεια;
Παραλήφθηκαν τα μέσα προστασίας των εργαζομένων, μάσκες, ποδιές γάντια;
Προχωρούν τα απαραίτητα tests στο υγειονομικό προσωπικό ώστε να αποφεύγεται η εκ των υστέρων καραντίνα και να περιορίζεται η διασπορά του ιού; Επισημαίνω ότι σε όλη την Βόρεια Ελλάδα που δοκιμάζεται υπάρχει μόνο ένα Νοσοκομείο όπου διεξάγονται έλεγχοι.
Πότε ξεκινούν τα κινητά συνεργεία τους ελέγχους στα σπίτια;
Η καθημερινή ενημέρωση των πολιτών για την πορεία εφαρμογής των μέτρων, είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης και συμβάλει στην τόνωση της εμπιστοσύνης και του ηθικού.
Η κυβέρνηση οφείλει να ανταποκριθεί άμεσα».

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΙΝΑΛ έχει ζητήσει την ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα.

ΜέΡΑ25: Η κυβέρνηση αγνοεί εμμονικά τις προτάσεις των νοσοκομειακών

Το ΜέΡΑ25 χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτο το δώρο Πάσχα για τους υγειονομικούς, ωστόσο υπογραμμίζει πως οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία «έχουν τονίσει την ανάγκη για έμπρακτη στήριξη των νοσοκομείων και του δημοσίου συστήματος, αλλά και των ιδίων με σειρά αιτημάτων (για αναγκαίο υλικό και εξοπλισμό για την προστασία τους, για τις απαραίτητες υποδομές, το ιατροφαρμακευτικό υλικό και τις μόνιμες προσλήψεις προσωπικού), τα οποία η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας, όχι απλώς συστηματικά και εμμονικά συνεχίζουν να αγνοούν, αλλά πρόσφατα αρνήθηκαν να συναντήσουν αντιπροσωπεία την ΟΕΝΓΕ επικαλούμενοι τον ιό προκειμένου να μην ακούσουν τα αιτήματα τους για την αντιμετώπιση της κρίσης».