Η έκτακτη ενίσχυση στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και στους υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας είναι η ελάχιστη αναγνώριση, ένα μικρό «ευχαριστώ» από την πλευρά της πολιτείας σε όλους εκείνους οι οποίοι δίνουν νυχθημερόν τη μάχη ενάντια στην πανδημία, υπερβάλλοντας εαυτούς.

Χρειάζονται δυστυχώς τέτοιου είδους δοκιμασίες για να μας υπενθυμίσουν τη σημασία και τη σπουδαιότητα του λειτουργήματος που επιτελούν.

Υπό αντίξοες και εξαντλητικές συνθήκες βάζουν καθημερινά το «εμείς» πάνω από το «εγώ» με αυταπάρνηση και αυτοθυσία σε αυτόν τον ιδιόμορφο πόλεμο με τον αόρατο εχθρό.

Δυστυχώς όμως πολλοί ανόητοι – το λιγότερο – συμπολίτες μας, αντί να σταθούν σύμμαχοι στο πλευρό τους, με την ανεύθυνη και αντικοινωνική τους συμπεριφορά δυσχεραίνουν και βαραίνουν ακόμη περισσότερο το φορτίο που κουβαλούν στις πλάτες τους.

Στην αρχή σήκωναν την «παντιέρα της επανάστασης» καρναβαλιζόμενοι κατά δεκάδες στους δρόμους αψηφώντας τις οδηγίες των ειδικών.

Συνέχισαν την «επανάστασή» τους (απέναντι σε τι και σε ποιον άραγε;) στις παραλίες, στις καφετέριες και στα χιονοδρομικά, ενώ τώρα ετοιμάζονται να εκδράμουν στα χωριά τους, προκειμένου να μεταφέρουν και να διασπείρουν τον θάνατο και στην ύπαιθρο.

Εάν θεωρούν υπερβολικές τις συστάσεις των ειδικών, καλό θα ήταν να ακούσουν τη συγκλονιστική έκκληση της Ελληνίδας γιατρού Παναγιώτας Μουζακίτη που εργάζεται στην Πάρμα της Ιταλίας και ζει από κοντά το δράμα που βιώνουν οι γείτονές μας:

«Μείνετε σπίτι, μην ταξιδεύετε, μην πάτε στα χωριά γιατί θα μεταφέρετε τον θάνατο στην ύπαιθρο χώρα. Πειθαρχήστε όλοι όσο χρειάζεται για να μην γίνετε Ιταλία!»