Ώρα να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι πέντε κολοσσοί

Ώρα να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι πέντε κολοσσοί | tovima.gr
Η ώρα της μεγάλης αναδιανομής έφτασε. Oι πέντε αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί Amazon, Google, Μicrosoft, Facebook, Apple καλούνται να επιδείξουν έμπρακτα αλληλεγγύη στο παγκόσμιο κοινό τους. 
Αποτελεί αν μη τι άλλο ηθική υποχρέωση. Γιατί ήταν αυτό το παγκόσμιο κοινό το οποίο τους αγκάλιασε, τους έθρεψε και τους γιγάντωσε. 
Ο κόσμος των ανοιχτών συνόρων, της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και αγαθών δημιούργησε το πλαίσιο εντός του οποίου είχαν όλη την ευχέρεια να δημιουργήσουν και να αναπτυχθούν.
Ο κόσμος αυτός τούτη την ώρα δοκιμάζεται σκληρά. Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας προειδοποίησε χθες ότι ο νέος ιός μπορεί να αφανίσει έως και 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο εάν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση. 
Τώρα είναι η στιγμή για τις πέντε εταιρείες – κολοσσούς να εκπληρώσουν το χρέος τους στις χειμαζόμενες κοινωνίες και οικονομίες.  Να επιστρέψουν από το «υστέρημά» τους κάτι σε αυτούς που εδώ και χρόνια απλόχερα τις στήριξαν.
Αλλωστε ο ίδιος ο μεγαλοσχήμων και ζάπλουτος Μπιλ Γκέιτς έχει ζητήσει ουκ ολίγες φορές την ανάγκη οι ισχυροί του παγκόσμιου επιχειρείν να καταβάλουν υψηλότερους φόρους εν μέσω της όξυνσης των ανισοτήτων.
Μία απλή, εύκολη και «καθαρή» λύση θα ήταν όλα τα καθαρά κέρδη του 2019 των πέντε αυτών κολοσσών να μην διανεμηθούν μεταξύ των μετόχων αλλά να εκχωρηθούν στα κράτη για την αντιμετώπιση των ανυπολόγιστων επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία και την αγορά εργασίας. 
Η τωρινή κρίση αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρό…
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk