Τα «καμπανάκια» για τις οδυνηρές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην παγκόσμια και την ελληνική οικονομία πληθαίνουν καθημερινά.

Ο CΟVID -19 «χτύπησε» τη στιγμή ακριβώς κατά την οποία η εγχώρια οικονομία «σήκωνε κεφάλι» από τη βαθιά, υπερδεκαετή κρίση.

Οι συνέπειες για εργαζόμενους και επιχειρήσεις θα είναι μεγάλες, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια της κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις που θα πληγούν περισσότερο θα χρειαστούν στήριξη από το κράτος, προκειμένου να ανασυντάξουν δυνάμεις και να ορθοποδήσουν.

Η κυβέρνηση προετοιμάζει σειρά μέτρων για την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζόμενων που έπληξε η πανδημία και αναγκάστηκαν να κλείσουν.

Τα μέτρα αυτά αναμφισβήτητα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν πλήττονται μόνο οι επιχειρήσεις οι οποίες κλείνουν.

Υπάρχουν πολλοί κλάδοι οι οποίοι επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την πρωτοφανή αναστάτωση την οποία υφίσταται η λειτουργία της αγοράς και εξακολουθούν να λειτουργούν.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να γίνει λεπτομερής και αναλυτική «χαρτογράφηση» όλων των επιχειρηματικών κλάδων οι οποίοι υφίστανται ισχυρές πιέσεις και κλυδωνισμούς.

Ας μην έχουμε αυταπάτες. Το σύνολο του επιχειρείν – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – θα δοκιμαστεί εκ νέου και θα κληθεί να χτίσει νέες άμυνες και στρατηγικές εξόδου από την κρίση.

Στην προσπάθεια αυτή το κράτος πρέπει να σταθεί σύμμαχος και αρωγός.