Δεκαήμερο στο Φιέζολε

Πρέπει να γίνει πηγή έμπνευσης, δημιουργική δύναμη ο λοιμός που ζούμε, επέμενε ο Βοκκάκιος: ο προ-προ-προ-πάππος μου Τζοβάνι Βοκκάκιο έγραψε το «Δεκαήμερο» με αφορμή τη Μαύρη Πανώλη του 1348· όχι μόνο δεν ήταν ένα από τα εκατό εκατομμύρια θύματά της, αλλά κέρδισε την αθανασία // Nevermore, Nevermore, άρχισε τον χαβά του ο Μπούφος· του πέταξα την παντόφλα μου, σημάδευα την κεφάλα του, άπλωσε τα φτερά του και την έπιασε σαν τερματοφύλακας. // Τι εννοείς Βοκκάκιε; // Θα διαλέξουμε όμορφο μέρος, σαν το ειδυλλιακό Φιέζολε έξω από τη Φλωρεντία, θα κλειστούμε εκεί και θα λέμε ιστορίες. Και θα βγούμε όταν θα έχει περάσει ο COVID-19. // Ποιοι θα κλειστούμε; // Τρεις άνδρες και επτά γυναίκες, έτσι είχε γίνει τότε. Και κάθε βράδυ έλεγε καθένας από μια ιστορία – δέκα επί δέκα, εκατό ιστορίες έχει το «Δεκαήμερο» του παππού Τζοβάνι. Αν μείνουμε έναν μήνα, τριάντα επί δέκα, τριακόσιες ιστορίες, σαν της Χαλιμάς σχεδόν! // Μήπως είναι πιο απλό να βάλουμε το Netflix ή τη Nova; Εχουμε και το Mega, που είναι τζάμπα.

˜ Κλείνουν τα πάντα, ημερολόγιό μου, εκτός από καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία – βέβαια, το θέμα είναι να μην κλείσουν τα νοσοκομεία από υπερφόρτιση. Αρχίζει λοιπόν να κορυφώνεται η επιδημία που ξεκίνησε από Ταγιαχώματα, μέσω Αγίων Τόπων – αλλά ας ελπίσουμε πως δεν θα γίνουν άγιοι και δεν θα μετοικήσουν στον Κύριο οι ευσεβέστεροι των Ελλήνων.

Πριν από 100 χρόνια, Λεχαινά, Γαστούνη, Αμαλιάδα, κώμες μικρές τότε, περηφανευόταν καθεμιά πως είναι «Μικρό Παρίσι» – σήμερα είναι καθεμιά «Μικρό Μιλάνο», αλλά καθόλου δεν περηφανεύονται για αυτό. Και εγώ δεν είχα καθόλου άδικο, δυστυχώς, που δήλωνα Βενετσιάνος…

Ή μήπως στης Ιζαμπώς το κάστρο;

Πυρετός στο Αιγαίο, πυρετός στον Εβρο, πυρετός στο σώμα μας – πώς να αντέξεις;

Και αφού δεν έχουμε Φιέζολε, πού να πάμε εμείς; ρώτησα// Στο Κάστρο της Ιζαμπώς, στο Χλεμούτσι! // Nevermore, nevermore, πετάχτηκε πάλι ο Μπούφος. Αυτή τη φορά μου είχε γυρισμένη την πλάτη, τον βρήκε κατακέφαλα η παντόφλα, τον ξάπλωσα κάτω.

˜ Το καλύτερο γιατρικό/προληπτικό για τον κορωνιό μετά τον αγιασμό, τη μετάληψη και το αντίδωρο είναι το λεφούσι: ανέστειλε την υποχρεωτική επιβίβαση από την πρώτη πόρτα των λεωφορείων ο ΟΑΣΑ – μην τυχόν και μάθουν να περιμένουν σε ουρά και μην πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο. Πρέπει να κρατήσουμε τις παραδόσεις ζωντανές: είναι γλυκύς ο θάνατος μόνο για χάρη τους.

«Ενα μόνο κρούσμα κορωνοϊού σε 82 εκατομμύρια γειτόνων μας! Αν είχε και ο Ναπολέων το κατάλληλο επικοινωνιακό επιτελείο, κανείς δεν θα μάθαινε για το Βατερλό» μου στέλνει μήνυμα ο Σταύρος Επικοινωνιολόγος· και είπα να το καταχωρίσω στις σελίδες σου, να το διαβάσουν οι ιστορικοί του μέλλοντος – που δεν μπορεί, κάποια στιγμή, έστω μετά από αιώνες ή και χιλιετίες θα σε ανακαλύψουν, ημερολόγιό μου – να διασκεδάσουν.

Υπάρχουν και καλές ειδήσεις

Μήπως όμως υπερβάλλουμε στην ενασχόλησή μας με τον κορωνιό και παραμελούμε εγκληματικά την κλιματική αλλαγή; Αν δεν ασχοληθούμε με τη «σωτηρία του πλανήτη», τι σημασία έχει αν θα σωθούμε από τον COVID-19, αφού η καταστροφή μάς περιμένει στην επόμενη στροφή; Η Γκρέτα τι κάνει;

˜ «Θα έχουμε «ορφανά κρούσματα» κορωνοϊού και στην επαρχία» ανακοινώνουν ανήσυχοι οι επιδημιολόγοι, διότι θα σημαίνει ότι ο κορωνιός κυκλοφορεί ανεξέλεκτος πλέον – πολύ κακό, αλλά όχι το χειρότερο: παιδιά ορφανά από γονείς και παππούδες να μην έχουμε.

˜ Και μέσα σε αυτό τον χαλασμό – από τη μια ο Ερντογάν, από την άλλη ο ιός – έγινε επισήμως πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Παρασκευή και 13 – αλλά είναι αμερικανιά η πρόληψη ότι η ημέρα αυτή είναι γρουσούζικη: κατά τες αυθεντικές ελληνικές προλήψεις και τες γραφές αρχαίων ελληνοσύρων μάγων, Τρίτη και 13 είναι η γρουσουζική ημέρα μας.

Αρα όλα θα πάνε καλά, να τη χαιρόμαστε, καλορίζικη να είναι η Πρόεδρος και καλές αντοχές να έχει.

˜ Εκτός από την εκλογή της Προέδρου μας, η μόνη άλλη καλή είδηση της εβδομάδας είναι η ήττα του Μπέρνι Σάντερς στις προκριματικές των Δημοκρατικών – μάθαμε από τον Τζέρεμι Κόρμπιν πόση αξία έχουν οι γηραλέοι ριζοσπάστες, δώκαμεν, δώκαμεν.

Κόκκινος Θάνατος

Δεν μου φαίνεται καλή ιδέα το Χλεμούτσι, μετά μάλιστα την περίεργη στάση του Μπούφου… είπε η Ιζαμπώ μόλις γύρισε φορτωμένη σαπούνια, απολυμαντικά, γάντια, μάσκες και τέτοια. // Δηλαδή; // Το  nevermore είναι από το περίφημο ποίημά του Εντγκαρ Αλαν Πόε «Το κοράκι» – ένα κοράκι, μέσα στην άγρια νύχτα, λέει συνεχώς αυτή την τρομερή φράση: ποτέ πια. // Και λοιπόν; // Να, ο Πόε έχει γράψει και κάτι άλλο περίφημο: «The Mask of the Red Death», «Το Προσωπείο του Κόκκινου Θανάτου» // Και λοιπόν; // Οπως στο «Δεκαήμερο», και σε αυτό υπάρχει λοιμός, πανούκλα· Χίλιοι ευγενείς κλείνονται στον πύργο του πρίγκιπα Πρόσπερου για να γλιτώσουν και περνούν υπέροχα, ενώ ο κοσμάκης πεθαίνει απ’ έξω… αλλά τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά, πολύ άσχημα για τον Πρόσπερο και τους φίλους του… Επιπλέον, η Ηλεία έχει γίνει η ελληνική Λομβαρδία· έχει περισσότερους κορωνιούς από κόκκους άμμου…

Εχει δίκιο· περίεργη αυτή η εμμονή του Μπούφου με τον Πόε και τα θανατέρα γραπτά του – και μάλιστα πολύ πριν μάθουμε για την επιδημία: από τις 30 Νοεμβρίου είδα στις σελίδες σου! Μήπως του έχει πει κάτι αυτή η σουπιά, το κινεζικό πνεύμα της παρέας, ο Τσενγκ; Μήπως ήξερε κιόλας αυτό που οι επίσημοι Κινέζοι μας είπαν μόνο στα μέσα Ιανουαρίου;

˜ Εντάξει, το Δεκαήμερο του παππού του το διηγείται από στήθους ο Βοκκάκιος – πρέπει να βρω και να διαβάσω το «Προσωπείο του Κόκκινου Θανάτου». Βρίσκεται στη συλλογή 21 Ιστορίες και το Κοράκι, μετάφραση της λαμπρής Κατερίνας Σχινά, εκδόσεις Μεταίχμιο, με ενημέρωσε η biblionet.

Γραμματοκιβώτιο

Θα τηλεφωνήσω στον Βασίλη, αυτός ξέρει τα πάντα για τον Πόε και τις ιστορίες του – μπορεί και για την αντιμετώπιση των κινδύνων.

Εν Εκκλησίαις ευνοείτε τον ιόν.

ΣΤΑΥΡΟΣ, ΨΑΛΤΗΣ ΕΥΠΑΘΗΣ

Τα του Θεού τω Θεώ και του κορωνοϊού τω κορωνοϊώ.

ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΚ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

Η πληροφορία ότι αυτοί που ζητούν να σταματήσει προσωρινά η Θεία Μετάληψη χρησιμοποιούν το άσμα «τι το θες το κουταλάκι» ελέγχεται ως ανακριβής.

ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΣ ΑΝΑΝΗΨΑΣ

Ο γείτονας μας Ερντογάν, / που στέκεται αντίκρυ μας αψύς και θυμωμένος,
για την Ελλάδα εχθρικός και προκατειλημμένος, / είναι ο κορωνοϊός προσωποποιημένος!..

Γ. ΚΟΚ., ΑΘΗΝΑ

Οχι: αυτοί που βιαίως προσπαθούν να μπουν στη χώρα δεν είναι οι «Εβραίοι του 21ου αιώνα»: δεν τους διώκουν, δεν τους διαχωρίζουν, εκτοπίζουν, εξαερώνουν για τη θρησκεία τους και την καταγωγή τους. Αυτοί που κυρίως συνωστίζονται στα σύνορα είναι οικονομικοί μετανάστες από παντού και όχι παππούδες πρόσφυγες.

ΕΣΘΗΡ ΜΑΡΔΟΧΑΙΟΥ

Εύχομαι να μην αποδεχτεί αήττητος ο κορωνοϊός, όπως η ανθρώπινη βλακεία.Ας μετρηθούμε, ας φιληθούμε και ας ευχηθούμε την επόμενη εβδομάδα να τα ξαναπούμε. Οι «μελλοθάνατοι» αναγνώστες χαιρετούμε!

ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ

Τυχερός ο Αλέξης, άτυχος ο Κυριάκος: όταν ο πρώτος πήγαινε στις Βρυξέλλες έδινε και έπαιρνε φιλιά τρισευτυχισμένος, εκ των οποίων συγκινητικότερα ήσαν τα «πατρικά» του Γιούνκερ και τα «μητρικά» της Ανγκελας… Καλώς ήρθες «υιέ μας, υιέ μας»!

ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΦΙΛΙΑ

Tutti a casa – όπως είπε ο Κόντε στους Ιταλούς. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα εμφανιστεί και ηλεκτρονικός ιός να μας κλείσει τα κομπιούτερ.

Γ. Κ., ΚΥΜΗ

Ο κορωνοϊός θα τιμωρηθεί με αφαίρεση 10 βαθμών, χρηματικό πρόστιμο 100.000 ευρώ και 5 αγωνιστικές χωρίς θεατές.

ΠΑΝΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, ΕΝΤΑΥΘΑ

Οι κοντόφθαλμοι ταγοί της Εκκλησίας είναι ικανοί να χάσουν στο άψε-σβήσε τουλάχιστον το μισό ποίμνιό τους χάριν της μετάληψης. Μήπως είναι η ευκαιρία για την εμπέδωση κοσμικού κράτους;

ΖΕΥΞΙΟΣ  ΠΑΤΡΑ

Επιτέλους εθνική ομοψυχία: «Πινοτσέτ», «Γερμανοτσολιάδες» και «Πιόνια του Ερντογάν» θα συνεργαστούν για το καλό μας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ