Για κάθε ένα δισ. ευρώ που θα χάνεται από τον τουρισμό το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνώνεται κατά μισή μονάδα και η ανεργία θα αυξάνεται κατά 26.000 άτομα ή και ακόμη περισσότερο.

Τη δραματική αυτή πρώτη εκτίμηση διατυπώνει το ΚΕΠΕ και συγκεκριμένα ο επικεφαλής του Καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας  σε ειδική μελέτη για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία, η οποία έρχεται να προστεθεί στο γεγονός ότι ήδη 96.000 επιχειρήσεις του εμπορίου είναι κλειστές και 360.000 εργαζόμενοι περιμένουν το ειδικό βοήθημα για να πληρωθούν.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη – σοκ «ο τουριστικός τομέας και ειδικότερα οι διεθνείς ταξιδιωτικές εισπράξεις αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα πρώτα και σημαντικότερα πλήγματα από τη διεθνή εξάπλωση του κορωνοϊού (COVID-19).

Στα ακόλουθα αναλύονται οι επιπτώσεις που θα έχει η μείωση των διεθνών ταξιδιωτικών εισπράξεων στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), την Απασχόληση και το Ισοζύγιο Αγαθών και Υπηρεσιών της ελληνικής οικονομίας, όπως προκύπτουν από εμπειρικές μετρήσεις που έγιναν στη βάση ενός υποδείγματος πολλαπλασιαστικών επιδράσεων το οποίο βασίζεται στην έννοια του «στατικού Σραφφαϊανού πολλαπλασιαστή».

 Οι πολλαπλασιαστικές επιδράσεις των διεθνών ταξιδιωτικών εισπράξεων

 Συνοπτικά, τα κύρια ευρήματα έχουν ως εξής: Για κάθε €1 δισ. απώλειας διεθνών ταξιδιωτικών εισπράξεων, προκαλείται μία συνολική (άμεση και έμμεση):

• μείωση του ΑΕΠ της οικονομίας κατά περίπου €1,076 δισ., η οποία κατανέμεται ανά εμπόρευμα

-μείωση της απασχόλησης στην οικονομία κατά περίπου 26.403 απασχολούμενους,

• επιβάρυνση του Ισοζυγίου Αγαθών και Υπηρεσιών κατά περίπου €675,52 εκατ., εκ των οποίων πάνω από τα 2/3 οφείλονται σε απώλειες εισπράξεων από υπηρεσίες διαμονής και εστίασης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα έως σήμερα διαθέσιμα στοιχεία για το ύψος του ΑΕΠ, της Απασχόλησης και του ελλείμματος στο Ισοζύγιο Αγαθών και Υπηρεσιών της ελληνικής οικονομίας για το έτος 2019, εκτιμούμε ότι για κάθε €1 δισ. απώλειας διεθνών ταξιδιωτικών εισπράξεων, προκαλείται μία συνολική (άμεση και έμμεση): Χερσαίες Μεταφορές 8.4% Διαμονή και Εστίαση 52.1% Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας 11.4% Λοιπά Εμπορεύματα 28.1% Γεωργία 17.9% Χερσαίες Μεταφορές 5.9% Διαμονή και Εστίαση 31.0% Λοιποί Τομείς 45.2%  

• μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 0,57%,

• μείωση της απασχόλησης στην οικονομία κατά περίπου 0,61%, • αύξηση του ελλείμματος του Ισοζυγίου Αγαθών και Υπηρεσιών κατά περίπου 38,9%. 3

 Το ύψος της πραγματικής επίπτωσης της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού στις ταξιδιωτικές εισπράξεις της χώρας είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί.

Η ανάλογη διεθνής εμπειρία της εξάπλωσης του ιού SARS το 2003 δείχνει ότι μία μείωση των διεθνών ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά περίπου 8% δεν πρέπει να θεωρείται απίθανη.

Στη βάση ενός τέτοιου σεναρίου, εκτιμάται ότι η μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων θα προκαλέσει: • επιβράδυνση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας (ΑΕΠ) κατά περίπου 0,83 ποσοστιαίες μονάδες, • συρρίκνωση της συνολικής Απασχόλησης στην οικονομία κατά περίπου 38.284 θέσεις εργασίας ή κατά περίπου 0,88 ποσοστιαίες μονάδες. • αύξηση του ελλείμματος του Ισοζυγίου Αγαθών και Υπηρεσιών κατά περίπου 56,4 ποσοστιαίες μονάδες. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αναλύσεις-εκτιμήσεις γίνονται ceteris paribus, δηλαδή δεν λαμβάνουν υπόψη άλλες πιθανές αλλαγές στην οικονομία. Για παράδειγμα, από την μία πλευρά, η αύξηση των δημόσιων δαπανών στις Υπηρεσίες Ανθρώπινης Υγείας, ως μέτρο της κυβέρνησης έναντι της εξάπλωσης του COVID-19, θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία που θα αντισταθμίσει – σε κάποιο βαθμό -τις αρνητικές επιπτώσεις. Από την άλλη πλευρά, είναι εύλογο να αναμένουμε αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στις διεθνείς τουριστικές εισπράξεις αλλά και σε άλλες συνιστώσες της ζήτησης.