Μεγάλη ζήτηση για το ελληνικό αλουμίνιο

Είναι ο τρίτος εξαγωγικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας- Τριπλασιάστηκε η αξία των προϊόντων που διοχετεύονται στο εξωτερικό την τελευταία δεκαετία

Μεγάλη ζήτηση για το ελληνικό αλουμίνιο

Είναι ο τρίτος εξαγωγικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας- Τριπλασιάστηκε η αξία των προϊόντων που διοχετεύονται στο εξωτερικό την τελευταία δεκαετία

Οι εξαγωγές του κλάδου αλουμινίου τριπλασιάστηκαν μέσα σε μια δεκαετία ενώ όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στην περαιτέρω ανάπτυξή τους καθώς  στις διεθνείς αγορές παρατηρείται μια συνεχώς αύξουσα ζήτηση αλουμινίου στη βιομηχανία ιδιαίτερα στον τομέα των μεταφορών, της συσκευασίας και σε μεγάλα οικιστικά έργα.

To  2019, οι εξαγωγές του Ελληνικού κλάδου αλουμινίου αντιπροσώπευαν το 5,5% περίπου των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Έτσι ο κλάδος, συμπεριλαμβανομένων όλων των προϊόντων της εκτεταμένης εφοδιαστικής αλυσίδας (βωξίτης, αλουμίνα, αλουμινίο- α’ ύλη, προϊόντα έλασης και διέλασης, τελικά προϊόντα είναι:
· Ο 3ος πιο εξαγωγικός κλάδος της χώρας με 1.850 εκατ. ευρώ αξία εξαγωγών, εξαιρουμένων των ορυκτών καυσίμων, παρουσιάζοντας μείωση κατά περίπου 3% σε σχέση με το 2018 κυρίως λόγω των διεθνών εμπορικών πολέμων, και 
· Ο 1ος με το καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο, 831 εκατ. ευρώ περίπου σημειώνοντας αύξηση κατά 7,5% σε σχέση με το 2018.
Ειδικότερα και σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνδέσμου:
· Οι πωλήσεις πρωτόχυτου και δευτερόχυτου αλουμινίου το 2019 σημείωσαν αύξηση πάνω από το 2%, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν πλέον το 47% των συνολικών πωλήσεων. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κατέχει την 7η θέση μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρώπη.
· Οι πωλήσεις προϊόντων πρώτης μεταποίησης το 2019 παρ ότι σημείωσαν οριακή αύξηση κατά 1% κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές αφού οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν πλέον το 83% των συνολικών πωλήσεων.
Αναλυτικότερα για την πρώτη μεταποίηση: 
· Οι πωλήσεις προϊόντων έλασης τo 2019 παρ ότι σημείωσαν πτώση κατά 3%, αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου (68% των συνολικών πωλήσεων της α΄μεταποίησης του κλάδου). Με τα ιδιαίτερα ποιοτικά προϊόντα και τις σύγχρονες γραμμές παραγωγής είναι ο πιο εξωστρεφής υπο-κλάδος αφού το 88% της παραγωγής εξάγεται στις διεθνείς αγορές.
· Ο κλάδος της διέλασης συνέχισε την ανάκαμψή του και οι συνολικές πωλήσεις προϊόντων διέλασης το 2019 σημείωσαν αύξηση κατά 11% περίπου σε σχέση με το 2018. Η εγχώρια ζήτηση σημείωσε αύξηση, για 4η συνεχόμενη μετά το 2007, κατά 13% σε σχέση με το 2018. Οι εξαγωγές τέλος που απορρόφησαν το 72% των πωλήσεων αυξήθηκαν εντυπωσιακά κατά 10% περίπου σε σχέση με το 2018 και κατευθύνθηκαν κυρίως στις απαιτητικές αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Η κύρια χρήση που απευθύνονται τα προϊόντα διέλασης είναι η οικοδομή τόσο στην εγχώρια αγορά (73%) όσο και στις εξαγωγές (30%) αξιοποιώντας τα διεθνώς πιστοποιημένα συστήματα αλουμινίου των Ελληνικών εταιρειών.
Οι εξαγωγές της βιομηχανίας αλουμινίου από €600 εκ. το 2009 σχεδόν τριπλασιάστηκαν στα €1,7 δισ. το 2019.
Σύμφωνα με τον σύνδεσμο, τά επόμενα χρόνια αναμένεται περαιτέρω ανάπτυξη για την Ελληνική βιομηχανία αλουμινίου. Στην εγχώρια αγορά αναμένεται περαιτέρω αύξηση της ζήτησης στον τομέα της οικοδομής και του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ». Παράλληλα στις διεθνείς αγορές παρατηρείται μια συνεχώς αύξουσα ζήτηση αλουμινίου στη βιομηχανία ιδιαίτερα στον τομέα των μεταφορών, της συσκευασίας και σε μεγάλα οικιστικά έργα. Το αλουμίνιο θεωρείται το σύγχρονο βιομηχανικό υλικό και η παγκόσμια ζήτηση θα διπλασιαστεί έως το 2050.
Για την ικανοποίηση της αυξημένης ζήτησης δρομολογούνται νέες επενδύσεις ύψους μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν τον εκσυγχρονισμό και την εγκατάσταση νέων μονάδων για παραγωγή προϊόντων αιχμής για τους κλάδους της α΄ύλης, της έλασης και διέλασης, την έρευνα και ανάπτυξη διεθνώς πιστοποιημένων συστημάτων αλουμινίου για πόρτες/ παράθυρα, καθώς και υποδομές για την κυκλική οικονομία.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις