Με μειωμένη κατά 50% την επιβατική κίνηση κινούνται τα μέσα μαζικής μεταφοράς από τις πρώτες ημέρες των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της μετάδοσης του κορωνοϊού, η οποία μάλιστα αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά τις ερχόμενες δύο εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν προσανατολίζεται σε καθολικό κλείσιμο στις αστικές συγκοινωνίες, οι οποίες δεν έχουν κλείσει πουθενά στην Ευρώπη, ούτε καν στο Μιλάνο όπου η κρίση έχει λάβει δραματικές διαστάσεις. 
Απόφαση, που σύμφωνα με πληροφορίες, αποδίδεται στον κοινωνικό ρόλο των αστικών των μέσων μαζικής μεταφοράς που επιτελούν κοινωνικό έργο για τις απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις, όπως η προμήθεια φαρμάκων. Τα δρομολόγια όμως προφανώς προσαρμόζονται στις πραγματικές ανάγκες.
Επομένως, δεν προβλέπεται να τραβήξουν χειρόφρενο οι αστικές συγκοινωνίες, αν και προφανώς λαμβάνονται μέτρα, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής που αναφέρεται ως «Μένουμε στο σπίτι». Σε κάθε περίπτωση, οι κρίσιμες υπηρεσίες, δηλαδή ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας και τα κέντρα ελέγχου των αστικών συγκοινωνιών, θα δουλέψουν σε μόνιμη βάση με βάρδιες.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καλεί το επιβατικό κοινό, εάν δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη, να περιορίζει τις μετακινήσεις του, στο μέτρο του δυνατού, να αποφεύγει τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εάν έχει έστω και ήπια συμπτώματα και να τηρεί τις οδηγίες προστασίας και προσωπικής υγιεινής, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού. 
Επισημαίνεται δε ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες, όπως και οι πρώτες δύο εβδομάδες του Απριλίου.
Προσαρμογή των δρομολογίων σε λεωφορεία και μετρό
Στο πλαίσιο της προστασίας επιβατικού κοινού και εργαζομένων, τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς προσαρμόζονται στα δεδομένα της επιβατικής κίνησης. Σύμφωνα με πληροοφορίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο μετρό τα δρομολόγια πραγματοποιούνται κανονικά, πλην των μεταμεσονύκτιων Παρασκευής και Σαββάτου, τα οποία είναι προφανές ότι δεν υπάρχει λόγος να εκτελούνται κανονικά από τη στιγμή που δεν λειτουργούν μπαρ, εστιατόρια, θέατρα κλπ.
Μάλιστα, για την αποφυγή συνωστισμού, με μέριμνα του Υπουργείου, παραμένει ο ίδιος αριθμός οχημάτων στις ώρες αιχμής, ενώ αυτά μειώνονται κατά τις υπόλοιπες ώρες.
Επίσης, ο ΟΑΣΑ από σήμερα, Δευτέρα, πραγματοποιεί το 70% των δρομολογίων των αστικών λεωφορείων. Το επιβατικό κοινό θα μπορεί να ενημερώνεται για το ημερήσιο ειδικό πρόγραμμα εκτέλεσης δρομολογίων για κάθε γραμμή από την εφαρμογή OASA Telemetics, την ιστοσελίδα της τηλεματικής, καθώς και από το πληροφοριακό κέντρο 11185.
Για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο Οργανισμός λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, όπως η συστηματική απολύμανση συρμών και οχημάτων από εξειδικευμένα συνεργεία, η αναστολή της εφαρμογής του μέτρου της εισόδου από την μπροστινή πόρτα σε λεωφορεία και τρόλεϊ, η τοποθέτηση αντισηπτικών για τους εργαζομένους σε σταθμούς, εκδοτήρια, γραφεία και καμπίνες οδηγών και η προμήθεια 40.000 γαντιών για τους οδηγούς των λεωφορείων.
Παράλληλα, προτρέπει τους επιβάτες να ελαχιστοποιήσουν τις συναλλαγές με χαρτονομίσματα και κέρματα και να προτιμούν τη χρήση καρτών – πιστωτικών ή χρεωστικών – στα εκδοτήρια.