Δεν χωρεί πλέον καμία αμφιβολία ότι η απειλή του κορωνοϊού είναι πρωτοφανής. Κινδυνεύει από τη διασπορά του στην κοινότητα το αγαθό της δημόσιας υγείας και η ζωή των πολιτών. Είναι επίσης βέβαιο, βάσει και της διεθνούς εμπειρίας, ότι για την αναχαίτισή του θα χρειαστεί να ληφθούν, χωρίς εκπτώσεις και αναστολές, τα δραστικότερα των μέτρων.

Ολοι πια, γιατροί και επιστήμονες που έχουν έλθει σε επαφή με τη νόσο, βεβαιώνουν ότι ο ιός είναι πανίσχυρος, μεταδίδεται εύκολα, και οι συνέπειές του είναι ιδιαιτέρως σοβαρές για τους ώριμους και υπερώριμους ανθρώπινους οργανισμούς, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη φάρμακα να τον αντιμετωπίσουν, ούτε εμβόλια ικανά να ανασχέσουν τη διάδοσή του.

Κοινή είναι έτσι η πεποίθηση ότι απέναντί του επιβάλλεται να ορθωθούν ισχυρά και αδιαπέραστα τείχη, τα οποία μόνο οι κοινότητες των πολιτών, προστατευόμενες και αυτοπεριοριζόμενες, μπορούν να οικοδομήσουν.

Το μήνυμα των υπευθύνων γιατρών είναι καθαρό και απολύτως σαφές. Περιορίστε τις μετακινήσεις, μείνετε στο σπίτι με τα πρώτα συμπτώματα, μην εκτίθεστε σε κινδύνους, για να μην εκθέσετε είτε τους δικούς σας είτε τρίτους με τις συναναστροφές σας. Η έκκληση αυτή αφορά τους πάντες και ιδιαιτέρως τους νέους, οι οποίοι νιώθουν άτρωτοι, μη αντιλαμβανόμενοι ότι μπορούν να νοσήσουν και να μετατραπούν σε κινητές μονάδες νοσηρότητας και διασποράς του ιού.

Χωρατά πλέον δεν χωρούν. Στάσεις και συμπεριφορές σαν εκείνες των καρναβαλιστών της Πάτρας κατά την αρχική φάση εισβολής του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι καταδικαστέες και σε κάθε περίπτωση ανεπίτρεπτες. Το να αψηφά κανείς τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών δηλώνει επιπολαιότητα, που δεδομένης της κατάστασης μετατρέπεται σε ανευθυνότητα. Δεν έχει δε νόημα.

Η κυβέρνηση έχει ήδη δράσει προληπτικά και έχει λάβει πλήθος περιοριστικών μέτρων. Εκλεισε παιδικούς σταθμούς, σχολεία, πανεπιστήμια, θέατρα, εστιατόρια, κινηματογράφους, δικαστήρια, κέντρα διασκέδασης, εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους.

Και όπως όλα δείχνουν και οι σχετικές πληροφορίες βεβαιώνουν, από τη Δευτέρα θα επανεκτιμηθούν οι διαμορφούμενες συνθήκες και το πιθανότερο είναι να ληφθούν νέα, ακόμη αυστηρότερα μέτρα, που πιθανόν να περιορίζουν δραστικά τις μετακινήσεις των πολιτών και ουσιαστικά να θέτουν ολόκληρη τη χώρα σε καθεστώς καραντίνας, όπως προσφάτως συνέβη, υπό το βάρος δυσμενέστατων εξελίξεων, στη γειτονική Ιταλία.

Κακά τα ψέματα, οι συνθήκες είναι πολεμικές. Προέχει η υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και η διαφύλαξη του αγαθού της δημόσιας υγείας, χωρίς την εξασφάλιση του οποίου τίποτε δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά και αποδοτικά. Χωρίς δημόσια υγεία, ούτε οικονομία στέκεται ούτε τίποτε.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός έχουν ορθά επιλέξει να υπερασπίσουν με κάθε μέσο το αγαθό της δημόσιας υγείας και να αποτρέψουν ενδεχόμενη κατάρρευση του εθνικού συστήματος υγείας από μια πιθανή ανεξέλεγκτη διάδοση του κορωνοϊού.

Προς τούτο, κατά τα φαινόμενα, είναι διατεθειμένος να λάβει εγκαίρως αυστηρά προληπτικά μέτρα, που θα περιορίζουν τις μετακινήσεις των πολιτών στις απολύτως απαραίτητες.

Ας είμαστε λοιπόν άπαντες προετοιμασμένοι για την επικράτηση δύσκολων, αλλά αναγκαίων συνθηκών. Προ πάντων η υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και η θωράκιση της δημόσιας υγείας.

Ολα τα άλλα έπονται.

Βάσει των παραπάνω, το σύνθημα «Μένουμε στο σπίτι» δεν εκπέμπεται τυπικά, δηλώνει αγωνία και αποφασιστικότητα μαζί.

Επιβάλλεται, εκ των συνθηκών λοιπόν, να γίνει κτήμα όλων των πολιτών και να τύχει γενικής και απόλυτης εφαρμογής, από πρόσωπα, συλλογικότητες, οργανισμούς και επιχειρήσεις.