Απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων (short selling), δηλαδή στο ποντάρισμα των επενδυτών ότι οι μετοχές θα καταρρεύσουν και άλλο, ζητεί η Ενωση Ελλήνων Επενδυτών ώστε να προληφθούν φαινόμενα υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

Οπως αναφέρει η Ενωση, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά γνωρίζουμε όλοι ότι είναι μια ρηχή και εύκολα χειραγωγούμενη αγορά , ενώ ακόμα, δεν έχει υπάρξει σημαντικό μέτρο θωράκισή της, παρά τις εξαγγελίες. Εξάλλου η γάγγραινα της FF παραμένει ακόμα ανοικτή και ατιμώρητη…

Για αυτό και μετά την έκδοση των πρώτων 2 ΠΝΠ με έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν , η Ενωση καλεί την Επιτροπή Κεφαλαιγοράς και την διοίκηση του ΧΑΑ να λάβουν άμεσα αντίστοιχα έκτακτα μέτρα για την προστασία τόσο των επενδυτών όσο και της ίδιας της λειτουργίας της Αγοράς , με κυριότερο μέτρο την άμεση απαγόρευση ανοικτών πωλήσεων ή τουλάχιστον των ακάλυπτων ανοικτών πωλήσεων (naked short selling) .

Σε διαφορετική περίπτωση , όπως επισημαίνει η Ενωση, υπάρχει ο κίνδυνος να αντικρίσουμε φαινόμενα ακραίας υποτιμητικής κερδοσκοπίας και καταστροφής αξιών που δεν συνάδουν με χρηματιστηριακή αγορά αλλά με κερδοσκοπικό πλιάτσικο που δεν γνωρίζουμε που θα καταλήξει. Ήδη παρόμοια μέτρα προστασίας με απαγόρευση όλων των ανοικτών πωλήσεων έχουν ληφθεί σε Ιταλία (Χρηματιστήριο Μιλάνου) και Ισπανία (Χρηματιστήριο Μαδρίτης) καθώς και για τις αντίστοιχες μετοχές που διαπραγματεύονται στο LSE.