Ένα καλό νέο φέρνει στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αφού όπως επισημαίνει δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ένδειξη ότι τα κατοικίδια ζώα όπως τα σκυλιά ή οι γάτες μπορούν να μολυνθούν από τον κορωνοϊό.

Όπως και οι προηγούμενοι ιοί SARS, ο Covid-19 μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων από το φτέρνισμα, το βήχα, το σάλιο ή την εκπνοή.

Μπορεί τα κατοικίδια να παράγουν σταγονίδια αρκετά εύκολα, αλλά υπάρχουν σημαντικοί φραγμοί ώστε ο ιός  να μην μεταδίδεται από ανθρώπους σε ζώα και αντίστροφα.

«Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα ζώα συντροφιάς, δηλαδή κατοικίδια ζώα όπως τα σκυλιά ή οι γάτες, μπορούν να μολυνθούν από τον νέο κορωνοϊό» λέει ο ΠΟΥ.

Βέβαια, σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ, υπάρχει ένας κίνδυνος το ζώα να μεταφέρουν τον θανατηφόρο ιό. Αυτός είναι να λειτουργήσει το σώμα τους ως «επιφάνεια», η οποία θα μεταφέρει τον ιό από τον έναν άνθρωπο στον άλλο.

Πάντως, μέχρι σήμερα οι άνθρωποι δεν αντιμετώπιζαν με μεγάλη ψυχραιμία την περίπτωση μεταδότικότητας του ιού από ανθρώπους στα ζώα και το αντίθετο.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην Κίνα τοπικοί αξιωματούχοι ενός χωριού στην επαρχία Zhejiang ζήτησαν από τους κατοίκους να απομονώσουν τα ζώα και να σκοτώσουν τα αδέσποτα. Ένα άλλο χωριό της χώρας σκότωσε τα ζώα για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

Αυτό συνέβαινε αφού εκτιμάται ότι ο κορωνοϊός προήλθε από νεκρά ζώα σε μια αγορά στη Γουχάν, η οποία τελικά εξαπλώθηκε στους ανθρώπους.

Όμως, όπως φαίνεται τα ζωντανά ζώα φαίνεται να είναι ασφαλή.

Παρόλο που ένας σκύλος στο Χονγκ Κονγκ βρέθηκε «ασθενώς θετικός» στον κορωονοϊό και μπήκε σε καραντίνα, ο ΠΟΥ θεωρεί ότι είναι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων και όχι αυτά που κινδυνεύουν.