Σε ακραίες συνθήκες, αντίστοιχες ενός stress test, καλούνται να λειτουργήσουν οι ελληνικές τράπεζες το επόμενο διάστημα, καθώς το ενδεχόμενο ενός μακροοικονομικού σοκ λόγω της παγκόσμιας και εγχώριας εξάπλωσης του κορωνοϊού δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι σε ετοιμότητα, σε συνεννόηση με τους θεσμούς για τη λήψη μέτρων στήριξης του κλάδου, αλλά και των δανειοληπτών, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, ενώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έστειλε μήνυμα την περασμένη Πέμπτη στις αγορές ότι θα υποβοηθήσει με όσα μέσα διαθέτει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Στα τέλη της εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας πραγματοποίησε συσκέψεις με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών ομίλων για την εξέταση της κατάστασης.
Διαβάστε με το Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί:
Σε τι δεσμεύτηκαν οι τραπεζίτες
Με ποιο τρόπο σχεδιάζουν να στηρίξουν τις υγιείς επιχειρήσεις και σε ποιες περιπτώσεις
Με ποιο τρόπο θα προσφέρουν  περίοδο χάριτος καταβολής με την καταβολή μόνο τόκων ή ακόμη και μηδενικές πληρωμές
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για αναβολή πληρωμών φόρων και εισφορών αλλά και αναστολή δόσεων δανείων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Τι συζητήθηκε από τους κ.κ. Μητσοτάκη και Σταϊκούρα  για την τροποποίηση του εποπτικού πλαισίου, ώστε να μην εγερθούν ζητήματα κεφαλαιακής επάρκειας.
Πωε το πάγωμα της οικονομίας ανατρέπει πλήρως τους σχεδιασμούς των τραπεζικών διοικήσεων τόσο για την ανάπτυξη των εργασιών τους, όσο και για τα κόκκινα δάνεια.
Ποιες εκτιμάται ότι θα είναι οι επιδράσεις της τρέχουσας κρίσης στην κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου