Ενας άντρας και μια γυναίκα που συμμετείχαν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της επιχείρησης, φέρονται -όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα»- ως οι ηθικοί αυτουργοί του πρωτοφανούς εμπρησμού του ξενοδοχείου της λεωφόρου Συγγρού, στις 5 Δεκεμβρίου 2019, από τον οποίο τραυματίσθηκαν αρκετά ατομα! Αυτό προέκυψε από πολύμηνη-συντονισμένη έρευνα της Ασφάλειας Αττικής.

Ως φυσικοί αυτουργοί εμφανίζονται δύο Πακιστανοί εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο οι κινήσεις των οποίων καταγράφηκαν σε κύκλωμα καμερών να μεταφέρουν τα εύφλεκτα υλικά και από άλλες ύποπτες κινήσεις τους.

Οι δύο αλλοδαποί φέρεται να ομολόγησαν στην ΕΛ.ΑΣ ποιοι ήταν οι εντολείς του εμπρησμού και του παρασκηνίου που υπήρξε.

Σύμφωνα με περισσότερες από 60-70 καταθέσεις που έχουν δοθεί, υπήρχε πολυετής προστριβή του ιδιοκτήτη του κτιρίου με τους υπευθύνους του ξενοδοχείου «γιατί δεν είχαν καταβληθεί ενοίκια της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ αλλά και γιατί δεν υπήρχε αποσαφήνιση στις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες ποια ήταν η χρήση του».

Κάτι που φαίνεται να δημιουργούσε -σύμφωνα με μαρτυρίες στην ΕΛ.ΑΣ και την Πυροσβεστική- σε σειρά δυσχερειών σε συναλλαγές, ασφαλιστικές καλύψεις κλπ. Μάλιστα είχε κινηθεί διαδικασία έξωσης από τον Απρίλιο του 2019 και την ημέρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά είχαν παρουσιασθεί στο ξενοδοχείο 5-6 δικαστικοί επιμελητές που ζήτησαν το «σφράγισμα» του χώρου.

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ παρουσίασε δυσχέρειες γιατί την ώρα του εμπρησμού είχε κλείσει το σύστημα καμερών αλλά και συναγερμού του κτιρίου, ενώ ορισμένα από τα στοιχεία πρόσβασης με μαγνητικές κάρτες στα δωμάτια απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά ήταν ασαφή.