Ο εχθρός, ο κορωνοϊός εν προκειμένω, είναι πανίσχυρος, όπως βεβαιώνει η ταχύτητα διάδοσής του και οι βαρύτατες συνέπειες που επιφέρει στους ώριμους και υπερώριμους ανθρώπινους οργανισμούς.

Η μέχρι τώρα εμπειρία των επαγγελματιών της υγείας και ιδιαιτέρως των ιταλών γιατρών, που βίωσαν και συνεχίζουν να βιώνουν ανθρώπινη καταστροφή τεραστίων διαστάσεων, δηλώνει ότι απέναντί τους στέκεται ένας αόρατος και αδυσώπητος εχθρός που δεν αντιμετωπίζεται με λιανοντούφεκα.

Είναι βεβαιωμένο πια ότι απέναντί του πρέπει να στηθούν υπέρτερες δυνάμεις της Νευτώνιας φυσικής, όπως μεταφορικά μετέδωσε ο ελληνοαμερικανός καθηγητής του Χαρβαρντ Νίκολας Χρηστάκης, ικανές να τον αντιμετωίσουν αποτελεσματικά.

Τέτοιες δυνάμεις όρθωσαν οι κινέζοι στη Γουχάν της επαρχίας Χομπέι, οι νοτιοκορεάτες στη Σεούλ και τελευταία, με μεγάλη καθυστέρηση, οι ιταλοί στο Μιλάνο.

Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι για την ανάσχεση του κορωνοϊού επιβάλλεται να ορθωθούν απέναντί του αυστηρά και ολοκληρωμένα, χωρίς εκπτώσεις, περιοριστικά μέτρα, που θα μειώνουν δραστικά τις μετακινήσεις των πολιτών στις αολύτως απαραίτητες.

Δεν χωρεί επίσης καμία αμφιβολία ότι η εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ελλάδα εισέρχεται σε φάση έξαρσης.

Κατά τα φαινόμενα, στις επόμενες δυο – τρεις εβδομάδες θα βιώσουμε καταστάσεις εξαιρετικά δύσκολες.

Ολα τα στοχεία βεβαιώνουν ότι ο ιός τείνει πλέον να διασπαρεί στην κοινότητα και αρχίζει να δίδει κρούσματα τυφλά, μη ιχνηλατεύσιμα.

Το ζήτημα που εγείρεται αυτή τη στιγμή είναι να ελεγχθεί και κατά το δυνατόν να αντιστραφεί αυτή η τάση.

Πράγμα που σημαίνει οτι αν θέλουμε πραγματικά να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία είναι απαραίτητο να αποδεχτούμε αγόγγυστα πολύ αυστηρά μέτρα.

Κακά τα ψέματα, άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα είναι καθ’ οδόν. Και οφείλουμε να συμφιλιωθούμε πια με αυτή την ίδέα.

Είναι πλέον ζήτημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης.

ΤΟ ΒΗΜΑ