Με τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες στην ιστορία τους έκλεισαν την Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το κλείσιμο των συνόρων των ΗΠΑ για τους Ευρωπαίους πολίτες από τον πρόεδρο Τραμπ και η απόφαση της ΕΚΤ να μην προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, όπως είχαν πράξει προ ημερών η αμερικανική Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας, είναι ο συνδυασμός των ειδήσεων που πυροδότησαν το πρωτοφανές ξεπούλημα των μετοχών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, τον οποίο συγκροτούν οι μετοχές των 600 ευρωπαϊκών εισηγμένων επιχειρήσεων με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 11%. Οι μετοχές του ευρύτερου κλάδου μεταφορών και αναψυχής σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες (12,8%) εξαιτίας της μηνιαίας απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ των πολιτών της ηπειρωτικής Ευρώπης (Βρετανία και Ιρλανδία εξαιρούνται).

Χαρακτηριστικά οι εταιρείες κρουαζιερών και αναψυχής έχασαν το 17% έως και 23% της χρηματιστηριακής τους αξίας, ενώ οι μετοχές των αερομεταφορέων είχαν απώλειες 14,4% κατά μέσον όρο.

Αιμορραγία μετοχών

Στόχος του αμερικανού προέδρου είναι οι χώρες του Σένγκεν, όπου ισχύει η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών – εν δυνάμει φορέων του ιού, κατά τον Τραμπ… Σημειωτέον ότι λίγο προτού ανακοινώσει ο Τραμπ την πρωτοφανή απαγόρευση εισόδου στη χώρα του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε χαρακτηρίσει πανδημική την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στον πλανήτη.

Στη Φραγκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση 12,2% και στο Παρίσι ο CAC 40 με πτώση 12,3%. Στο χτυπημένο από τον κορωνοϊό Μιλάνο οι απώλειες του ΜΙΒ ήταν επίσης ιστορικών διαστάσεων, αγγίζοντας σε ποσοστό το 17%. Και στο εσχάτως ανεξαρτητοποιημένο από την Ευρώπη Λονδίνο, πάντως, ο γενικός δείκτης FTSE 100 κατακρημνίστηκε (έκλεισε με απώλειες 9,8%).

Αλλά και στη Νέα Υόρκη η Wall Street φλερτάρει με τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τη Μαύρη Δευτέρα του 1987 (19η Οκτωβρίου), όταν ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 22,6%. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της αεροδιαστημικής Boeing λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών έχανε το 13% της κεφαλαιοποίησής της – η JP Morgan εξάλλου έπαψε να συνιστά στους πελάτες της «αγορά» της μετοχής.

Ατολμία της ΕΚΤ

Στην Ευρώπη το πρωινό ξεπούλημα επέτεινε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην προχωρήσει σε μείωση των ευρωεπιτοκίων – οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει μείωσε 10 μονάδων βάσης. Ανεπαρκή κρίθηκαν και τα νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η ΕΚΤ (120 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους).

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε το ευρώ, που έχασε έδαφος κυρίως έναντι του αμερικανικού δολαρίου και του ιαπωνικού γεν, ενώ νέα υποχώρηση σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου – το αργό στη Νέα Υόρκη υποχώρησε κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου έπεσε στα 33 δολ. το βαρέλι.

Τεράστια κεφάλαια όδευσαν προς τα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια» των αμερικανικών ομολόγων (οι αγορές ομολόγων της Νότιας Ευρώπης έπεσαν) και των ευγενών μετάλλων (με πρωταγωνιστή τον χρυσό).