Τα πράγματα για τον ήρωα της παρακάτω ιστορίας μας ήταν κάπως προδιαγεγραμμένα. Ο πατέρας του έπαιζε πιάνο και ντραμς στην εκκλησία της γενέτειρας του (Κίνστον Βόρεια Καρολίνα) η μητέρα του τραγουδούσε ενώ ο αδερφός του ήταν και αυτός μουσικός. Δεν θέλει και πολύ να ασχοληθείς και εσύ με τη μουσική. Ο λόγος για τον σαξοφωνίστα Μασέο Πάρκερ, έναν ζωντανό θρύλο της τζαζ – φανκ, ο οποίος με το συγκρότημά του εμφανίζεται σήμερα και αύριο στο Gazarte.

Ευλογημένος από την μούσα της μουσικής Ευτέρπη, ο Μασέο Πάρκερ, από την ηλικία των 21 ετών είχε την τύχη να συνεργαστεί τον Τζέιμς Μπράουν, πριν χρόνια αργότερα αυτονομηθεί (μουσικά). «Maceo, blow your horn!» του έλεγε ο Τζέιμς κάνοντας του νόημα να αρχίσει να παίζει, ενώ σε συνεντεύξεις του είχε δηλώσει ότι ο Μασέο αποτελούσε πηγή έμπνευσης για εκείνον. Ο Prince τον έχει αποκαλέσει «δάσκαλο», καθώς πρόκειται για τον άνθρωπο που έβαλε τη funk στον μουσικό χάρτη και αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύει την κληρονομιά της σόουλ και φανκ μουσικής, όσο κανείς άλλος.

Από το 1990, είχε την ευκαιρία να αφιερωθεί στα προσωπικά του project και κυκλοφόρησε δύο επιτυχημένα solo άλμπουμ, το «Roots Revisited», που παρέμεινε για 10 εβδομάδες στην κορυφή των Jazz Charts και το εξαιρετικό «Mo’ Roots» το 1991. Κομβικό άλμπουμ για την πορεία του ήταν το «Life on Planet Groove». Δεν ήταν μόνο ότι τον απογείωσε αλλά έβαλε τα θεμέλια για να χτίσει το φανκ, σόουλ, τζαζ βασίλειό του. Με επιρροές από τη σόουλ του Τζέιμς Μπράουν και τη funk του George Clinton, διαμόρφωσε τον δικό του ήχο τον «Maceo Sound».

Αν και 77 ετών, στο άλμπουμ του «It’s all about love» (2018, Leorard Music), ακούγεται σαν έφηβος. Το σαξόφωνο στα χέρια του δεν είναι ένα απλό όργανο. Είναι σαν πινέλο ζωγράφο που ζωγραφίζει τη μουσική και τα τραγούδια. Ο Μασέο Πάρκερ, μίλησε στα «ΝΕΑ», με αφορμή τις δύο συναυλίες του, στο Gazarte, για ότι αγαπά, τον Τζέιμς Μπράουν και για το ταξίδι του στη μουσική που από ότι φαίνεται θα συνεχιστεί για πολύ ακόμη.

Δεν εντυπωσιάζει το γεγονός, ότι ζει και αναπνέει για τις συναυλίες. Για εκείνον, «η σκηνή είναι ο κόσμος ολόκληρος. Για αυτό και εκεί πάνω δεν νιώθω περιορισμένος. Και φυσικά μου αρέσει να ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο». Αυτό το ταξίδι ξεκίνησε με οδηγό τον Τζέιμς Μπράουν και έκτοτε δεν σταμάτησε. Η ιστορία αυτή άρχισε κάπως έτσι: «Ως πρωτοετής στο A & T State University της Βόρειας Καρολίνας, μπήκα σε ένα συγκρότημα για να μπορέσω να κάνω λίγα χρήματα από την πλευρά του. Τον επόμενο χρόνο, ο αδελφός μου Μέλβιν ήταν πρωτοετής στο ίδιο σχολείο και πήρε δουλειά σε τοπικό νυχτερινό κέντρο διασκέδασης. Ο Τζέιμς Μπράουν ήρθε στην πόλη (Greensboro, NC), ολοκλήρωσε την παράστασή του και έτυχε να πάει στο κλαμπ όπου ο Μέλβιν και η ομάδα του έπαιζαν. Εντυπωσιάστηκε μαζί του και είπε στον ιδιοκτήτη ότι θα ήθελε να τον συναντήσει. Όπως και έγινε. Του είπε λοιπόν: «Όταν τελειώσεις με τις σπουδές σου και θέλεις να έρθεις μαζί μου, να το κάνεις’. Στη συνέχεια, ο Τζέιμς Μπράουν ήρθε ξανά στο Greensboro. Ο αδερφός μου και εγώ σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσε να μας ήθελε και τους δύο. Τον συναντήσαμε – εγώ στην αρχή δεν τον γνώρισα – και ο αδερφός μου πήρε την πρωτοβουλία να κάνει τις συστάσεις. Εμένα με ρώτησε αν ξέρω να παίζω βαρύτονο σαξόφωνο. Απάντησα ναι και τα βρήκαμε. Αυτό που θυμάμαι έντονα είναι ότι αναγνώρισε την ικανότητά μου να δημιουργήσω έναν προσωπικό ύφος και ήχο με το παίξιμό μου. Και ήμουν μαζί του σε πολλές ηχογραφήσεις»

«Maceo, blow your horn!» ήταν η κλασική ατάκα του Τζέιμς προς τον Μασέο, μια φράση που τον ακολουθεί από τότε: Εκείνη την εποχή δεν είχαμε μικρές συσκευές εγγραφής όπου θα μπορούσαμε να γράψουμε ένα τραγούδι και να το ακούσουμε αμέσως. Εξαιτίας αυτού, όποτε ο Τζέιμς είχε μια ιδέα, τρέχαμε στον πλησιέστερο ραδιοφωνικό σταθμό και την ηχογραφούσαμε. Και κάπως έτσι καθώς γράφαμε το κομμάτι και προσπαθούσαμε να βάλουμε τις ιδέες μας σε μια σειρά μου έκανε νόημα συχνά στα ξαφνικά να αρχίσω ναι παίζω με το σαξόφωνό μου. Και όλοι έψαχναν να μάθουν ποιος είναι αυτός ο Μασέο, που τον ήθελε ο Τζέιμς Μπράουν

Για το Μασέο Πάρκερ, η μουσική είναι «μια ομορφιά. Και δεν υπάρχει καμμιά συνταγή για να κάνεις καλή μουσική. Μερικοί το πετυχαίνουν κάποιοι άλλοι όχι.». Στη συνέντευξη εστίασε πολλές φορές στην αγάπη: «Για μένα πια υπάρχει μόνο αγάπη. Όλα είναι αγάπη. Με μένα, σήμερα, έχω την αγάπη. Όλα τα κάνω για την αγάπη. Για αυτό και μου αρέσει όλη η μουσική. Δεν την ξεχωρίζω σε είδη, Αγαπώ μόνο τη μουσική. Και γενικότερα δεν υπάρχει πιο σημαντικό μήνυμα από την αγάπη.»

Περισσότερα, στις δύο βραδιές του Gazarte που θα είναι 2% τζαζ και 98% φανκ. Από τους Maceo Parker – Band leader, Saxophone, Flute, Vocals, Greg Boyer – Trombone, Will Boulware – Keys, Bruno Speight – Guitar, Rodney «Skeet» Curtis – Bass, Pete Macleans – Drums, Darliene Parker – Vocals