Οι σαουδαραβικές αρχές συνέλαβαν τρία μέλη της βασιλικής οικογένειας, σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, σε μια εξέλιξη που απεικονίζει την ενίσχυση του ελέγχου εξουσίας από τον πανίσχυρο πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο αδελφός του βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αχμέντ μπιν Αμπντελαζίζ αλ Σαούντ, ο πρίγκιπας και πρώην διάδοχος του θρόνου μέχρι το 2017, Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ και ο μικρότερος αδελφός του, πρίγκιπας Ναβάφ μπιν Ναγέφ, συνελήφθησαν την Παρασκευή το πρωί μετά από εισβολή μασκοφόρων ανδρών της βασιλικής φρουράς στις οικίες τους.

Το βασιλικό δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας απήγγειλε την κατηγορία της προδοσίας στα τρία μέλη της βασιλικής οικογένειας, τα οποία κινδυνεύουν να τους επιβληθεί η ποινή της δια βίου φυλάκισης ή ακόμα και η θανατική ποινή.

Η σύλληψή τους υποκινήθηκε από τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ο οποίος ισχυρίστηκε ότι απέτρεψε πραξικόπημα.

Με αυτόν τον τρόπο, ο πρίγκιπας διαδόχος ενισχύει την αγκίστρωσή του στην εξουσία με τη φυλάκιση θρησκευτικών ηγετών, ηγετικών στελεχών παραστρατιωτικών οργανώσεων, καθώς και πριγκίπων και σημαντικών επιχειρηματιών.

Ποιος είναι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας – Η σχέση του με τον Κασόγκι

Γιος του βασιλιά Σαλμάν, ο 34χρονος πρίγκιπας διάδοχος και ντε φάκτο ηγέτης του σουνιτικού βασιλείου κινείται για να εδραιώσει την εξουσία του από την εκδίωξη του ξαδέρφου του Μοχάμεντ μπιν Νάγιεφ, σε ένα πραξικόπημα του παλατιού το 2017.

Τότε συνέλαβε πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας σε μια εκστρατεία κατά της διαφθοράς.

Από τον Οκτώβριο του 2018 βρίσκεται στο στόχαστρο σκληρής διεθνούς κριτικής για τη στυγνή δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο πρίγκιπας Αχμεντ επέστρεψε από το Λονδίνο στη Σαουδική Αραβία μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Κασόγκι, μια απόφαση που ερμηνεύθηκε από κάποιους ως μια επιθυμία να δείξει την υποστήριξή του στη μοναρχία.

Τον Ιούνιο του 2017, όταν ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ορίστηκε διάδοχος του θρόνου, ο πρίγκιπας Ναγιέφ ήταν υπουργός Εσωτερικών.

Την εποχή εκείνη, τα σαουδαραβικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν εικόνες με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ να φιλά το χέρι του και να γονατίζει σε ένδειξη σεβασμού ενώπιον του πρίγκιπα Ναγιέφ.