Στήριξη στη συμφωνία με τους Ταλιμπάν ζητούν οι ΗΠΑ από ΣΑ του ΟΗΕ

Οι ΗΠΑ συζητούν με τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα προσχέδιο απόφασης με στόχο να επικυρωθεί η συμφωνία που υπέγραψαν στις 29 Φεβρουαρίου με τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με διπλωμάτες

Οι ΗΠΑ συζητούν με τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα προσχέδιο απόφασης με στόχο να επικυρωθεί η συμφωνία που υπέγραψαν στις 29 Φεβρουαρίου με τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Βάσει του προσχεδίου, το οποίο ίσως τεθεί σε ψηφοφορία ήδη από τη Δευτέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα υπογραμμίσει ότι αντιμετωπίζει «θετικά» τη συμφωνία της 29ης Φεβρουαρίου.

Θα ζητεί επίσης «από όλες τις χώρες να στηρίξουν πλήρως τις διαπραγματεύσεις για μια ολοκληρωμένη και διαρκή ειρηνευτική συμφωνία, που θα τερματίσει τον πόλεμο προς όφελος όλων των Αφγανών».

Σε αυτό το στάδιο η στάση της Ρωσίας και της Κίνας απέναντι στο αμερικανικό προσχέδιο δεν είναι γνωστή.

Εξάλλου, το προσχέδιο αυτό περιλαμβάνει συγκεκριμένη αναφορά στις γυναίκες, επισημαίνοντας ότι η διαπραγματευτική ομάδα του Αφγανιστάν πρέπει να αποτελείται «από πολιτικούς ηγέτες και την κοινωνία των πολιτών της χώρας, αλλά να περιλαμβάνει και γυναίκες».

Υπογραμμίζει μάλιστα «τη σημασία της αποτελεσματικής και σημαντικής συμμετοχής των γυναικών, των νέων και των μειονοτήτων (στις διαπραγματεύσεις) και τονίζει ότι οποιαδήποτε πολιτική λύση θα πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματα όλων των Αφγανών, περιλαμβανομένων των γυναικών, των νέων και των μειονοτήτων».

Αν και η πρώτη εκδοχή του αμερικανικού κειμένου αναφέρεται στη διεξαγωγή μιας διάσκεψης στο Όσλο το Μάρτιο με στόχο την έναρξη ενδοαφγανικών διαπραγματεύσεων, αυτό έχει αφαιρεθεί από την πιο πρόσφατη εκδοχή.

Επιπλέον, το προσχέδιο της συμφωνίας τονίζει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι έτοιμο «ήδη από την αρχή των ενδοαφγανικών συνομιλιών να αναθεωρήσει τις κυρώσεις» που έχουν επιβληθεί από τον ΟΗΕ σε πρόσωπα ή ομάδες βάσει της απόφασης 1988 που υιοθετήθηκε το 2011 «προκειμένου να υποστηριχθεί η διαδικασία ειρήνευσης».

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk