Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής μίλησε στην εκπομπή LIVE NEWS του MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο για το σχέδιο αποτροπής των τουρκικών προκλήσεων, τους 1.000 αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων και τα fake news της Αγκυρας.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει την είδηση και τις προπαγανδιστικές εικόνες των Τούρκων περί αποστολής 1.000 αστυνομικών των ειδικών δυνάμεων στον Εβρο, ο κ. Στεφανής αναφέρθηκε στη σειρά fake news εκ μέρους της Αγκυρας για να σημειώσει: «Το παρακολουθούμε, το βλέπουμε, σχεδιάζουμε για αυτό και θα το αντιμετωπίσουμε όταν θα έρθει η ώρα».

«Ήμασταν προετοιμασμένοι»

Σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Έβρο εκ μέρους της Τουρκίας, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας δήλωσε: «Το είχαμε δει να έρχεται από τον Νοέμβριο και είχαμε προετοιμαστεί, είχαμε ξεκινήσει να χτίζουμε την διαφορετική κατάσταση στον Έβρο από τις 16 Δεκεμβρίου».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η Τουρκία να σχεδιάζει μια ένταση στον Έβρο, αφού δεν μπορούν να περάσουν οι πρόσφυγες, ο κ. Στεφανής επισήμανε: «Δεν φοβόμαστε, εκπαιδευόμαστε για αυτό, ξέρουμε τι κάνουμε και το αντιμετωπίζουμε ανάλογα. Εξετάζουμε τι δυνατότητες έχει ο Ερντογάν και βάσει αυτών των δυνατοτήτων σχεδιάζουμε τη δική μας αντίδραση».

«Περιμένουμε ότι θα κλιμακώσει την κατάσταση, είμαστε έτοιμοι για αυτό και ενισχυόμαστε συνεχώς» επισήμανε ο κ. Στεφανής. Ο ίδιος επισήμανε ότι η Αθήνα αναμένει αύξηση ροών στα νησιά και έχει προετοιμαστεί για αυτό.

Ο κ. Στεφανής έκανε λόγο για 68 πλοία λιμενικού και πολεμικού ναυτικού, ελικόπτερα, drones, σκάφη της Frontex και του ΝΑΤΟ, όλα εκ των οποίων έχουν συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό.

«Έχει αλλάξει η νοοτροπία μας, έχουν εκπλαγεί οι Τούρκοι»

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο, ο κ. Στεφανής υπογράμμισε: «Το κυριότερο όμως είναι ότι έχει αλλάξει η νοοτροπία του προσωπικού μας. Έχουμε μια πιο επιθετική επιτήρηση και πλέον δείχνουμε σε όλους ότι δεν επιτρέπουμε να περάσουν τα σύνορά μας. Κάνουμε αποτροπές όπως και στον Εβρο. Έχουμε πλοιάρια που βλέπουν τη στάση μας και γυρίζουν πίσω.

»Έρχονται με συνοδεία τουρκικής ακτοφυλακής. Η στάση μας αποτελεί έκπληξη για τους Τούρκους. Οι Τούρκοι έχουν εκπλαγεί από την αλλαγή της αντιμετώπισής μας και στον Έβρο και τα νησιά, δεν ήταν συνηθισμένοι από αυτή τη στάση».

Δεν έχουμε πυροβολήσει μετανάστη

Σε ερώτηση για τα fake news της Τουρκίας, όπως τα πυρά κατά πρόσφυγα στα σύνορα του Έβρου, επισήμανε: «Να έχουμε πυροβολήσει εμείς μετανάστη; Ούτε μία στο εκατομμύριο. Ξεκάθαρα πράγματα. Δεν είμαστε ρατσιστές και ξενοφοβικοί, είμαστε Έλληνες και αγαπάμε την πατρίδα μας και το πλαίσιο της άμυνας που ασκούμε είναι συνταγματικό μας δικαίωμα. Κανείς δεν μπορεί να μας το αφαιρέσει. Το κάνουμε αυτό με βάση ένα πλέγμα που έχει φτιάξει ο κ. Γεραπετρίτης που καλύπτει όλα τα θέματα».

«Είμαστε εκεί με σταθερότητα, δεν κλιμακώνουμε»

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κρίσης στον Εβρο, ο κ. Στεφανής επισήμανε: «Εύκολα μπορεί να γίνει μια κλιμάκωση της κρίσης στον Έβρο, εμείς δεν το θέλουμε. Έχουμε και γνώση και ψυχραιμία, και αποφασιστικότητα και με σταθερά βήματα δείχνουμε ότι δεν είμαστε εμείς εκείνοι που προκαλούμε. Κι αυτό φαίνεται. Φαίνεται από τα καπνογόνα στο ελληνικό έδαφος που είναι τουρκικά. Εμείς είμαστε με σταθερότητα εκεί, χωρίς να κλιμακώνουμε.