Παππάς για το ραντεβού στο Μαξίμου: Δεν ήταν ιδιωτική αντιδικία αλλά διακρατικό θέμα

Ζήτησε να κληθούν Σαμαράς, Φιλιππάκης, Παπασταύρου και οι δικηγόροι των δυο πλευρών

Στην προγενέστερη της δικής του διαμεσολάβηση επί Σαμαρά το 2013, εστίασε ο Νίκος Παππάς στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής όπου κλήθηκε για να καταθέσει σχετικά με όσα ανέφερε ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή για συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου το 2016 παρουσία του τότε υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προκειμένου να βρεθεί εξωδικαστικός συμβιβασμός στην αντιδικία του κ. Μιωνή με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη.

Η «γραμμή» που ακολούθησε ο κ. Παππάς αρχικά με δηλώσεις του και κατόπιν στην κατάθεσή του ήταν ότι το 2013 επί πρωθυπουργίας Σαμαρά υπήρξε συμφωνία για διαμοιρασμό εξόδων μεταξύ Μιωνή-Φιλιππάκη και ζήτησε «να κληθούν να καταθέσουν Σαμαράς, Φιλιππάκης, Παπασταύρου και οι δικηγόροι των δυο πλευρών».

Όπως φέρεται να είπε «η δική μας ενθάρρυνση προς τις δύο πλευρές για συμβιβασμό προέκυψε μετά από παράκληση της κυβέρνησης του Ισραήλ» και δήλωσε ότι «ουδεμία γνώση του συμφωνητικού είχα».

Ακόμα υποστήριξε ότι «η απόσταση της συνάντησης του 2016 με το συμφωνητικό του 2018 καταρρίπτει κάθε θεωρία περί εμπλοκής» και επέμεινε να κληθούν οι δικηγόροι του κ. Μυωνή προκειμένου «να εξηγήσουν γιατί συνέταξαν και με αυτούς τους όρους αυτό το κείμενο». Ενώ ζήτησε να κατατεθεί και η αλληλογραφία των δύο πλευρών (Μιωνή – Φιλιππάκη) «να δούμε ποιος πρότεινε τι».

Ο κ. Παππάς σε συζήτηση που είχε αργότερα με τους δημοσιογράφους με αφορμή τη δική του διαμεσολάβηση σε μια ιδιωτική αντιδικία, είπε ότι δεν πρόκειται για μια ιδιωτική υπόθεση καθώς ο κ. Μυωνής ήταν κρατικός αξιωματούχος εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, εξ αυτού του λόγου υπήρξε και η παρέμβαση της ισραηλινής κυβέρνησης κατόπιν παραινέσεων της οποίας υπήρξε η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μάλιστα είπε ότι το ζήτημα τέθηκε από την ισραηλινή πλευρά σε επίσημη επίσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί τότε στο Ισραήλ, ενώ όταν ρωτήθηκε γιατί εφόσον ήταν, όπως υποστήριξε, διακρατικό το θέμα, δεν κάλεσε τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή αλλά τον κ. Παπαγγελόπουλο, είπε ότι το ζήτησε ο κ. Μιωνής. Στην ίδια συζήτηση, μάλιστα, είπε ότι αν τα μέλη της πλειοψηφίας δεν καλέσουν να καταθέσει τον κ. Σαμαρά «θα είναι κότες τρίλειρες και μακροπουπουλάτες».

Ο κ. Παππάς φέρεται να ρωτήθηκε για το περιεχόμενο της επίμαχης συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου:

– Θ. Πλεύρης: Ο κ. Παπαγγελόπουλος ζήτησε να «καλυφθούν τα έξοδα» στη συνάντηση για την οποία κατέθεσε ο κ. Μιωνής.

– Ν. Παππάς: Ο κ. Παπαγγελόπουλος έκανε μία πραγματολογική διαπίστωση.

– Θ. Πλεύρης: Όσα είπε εδώ ο κ. Μιωνής είναι ψευδή;

– Ν. Παππάς: Επαναλαμβάνω ο μόνος λόγος που έγινε εκείνη η συνάντηση ήταν να δοθεί μια εξωθεσμική λύση.

– Θ. Πλεύρης: Έγινε δεύτερη συνάντηση με τον κ. Παπαγγελόπουλο για το ζήτημα;

– Ν. Παππάς: Ναι. Ένας εκπρόσωπος του κ. Μιωνή, ο κ. Φιλιππάκης και ο κ. Παπαγγελόπουλος κι εγώ. Και σε αυτή τη συνάντηση έγινα κοινωνός των αδιεξόδων συνεννόησης.

Ρωτήθηκε ακόμα και για τα δικαστικά βήματα που προεξοφλούνταν στο συμφωνητικό μεταξύ των δυο αντίδικων πλευρών:

– Θ. Πλεύρης: Το έγγραφο που μας κατέθεσε ο κ. Μιωνής περιγράφει συγκεκριμένες δικαστικές πράξεις που θα γίνονταν.

– Ν. Παππάς: Αυτό είναι πολύ σοβαρό. Και γι’ αυτό πρέπει να καλέσει η Επιτροπή όσους συνέταξαν αυτό το χαρτί. Πρόκειται για σημείο καμπής. Να έρθουν εδώ οι εκπρόσωποι και των δύο πλευρών για να εξηγήσουν πώς τα έγραψαν αυτά. Είναι προβληματικό για όποιον το έχει συνεννοηθεί. Καλέστε εδώ και τον Φιλιππάκη και τον δικηγόρο  του και τους δικηγόρους του Μιωνή.

– Θ. Πλεύρης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε στο σποτάκι του μήνυμα εναντίον Παπασταύρου στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015;

– Ν. Παππάς: Γιατί είχε δημοσιευθεί η λίστα Λαγκάρντ.

– Θ. Πλεύρης: Είπατε ότι ενημερωθήκατε στη δεύτερη συνάντηση για το αδιέξοδο

– Ν. Παππάς: Ναι. Εγώ δεν μπήκα στην ουσία της υπόθεσης

– Θ. Πλεύρης: Ξαναρωτώ. Έγιναν τρεις συναντήσεις και υπάρχει και ένα συμφωνητικό που αναφέρεται σε παρεμβάσεις στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης

– Ν. Παππάς: Και εγώ σας ξαναλέω: Καλέστε όσους το συνέταξαν. Εγώ το 2016 παραβρέθηκα στη συνάντηση και το 2018 διαπιστώθηκε πάλι σε συνάντηση το αδιέξοδο συνεννόησης.

Όσον αφορά την εμπλοκή Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση, απέκλεισε το να υπήρχε παραδικαστική διάσταση. Ο διάλογος με τον εισηγητή της ΝΔ φέρεται να ήταν ο εξής:

– Θ. Πλεύρης: Μετά από όσα ακούσατε από τον κ. Μιωνή, σας ρωτάω ειλικρινά, πέρασε ποτέ από το μυαλό σας ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος και οι συνεργοί του είχαν στήσει παραδικαστικό μαγαζί και έκαναν δουλειές μαζί;

– Ν. Παππάς: Σε καμία των περιπτώσεων. Πουθενά

– Θ. Πλεύρης: Έχετε εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν ότι καταλαβαίνετε ότι ο Παπαγγελόπουλος και κάποιοι συνεργοί του έχουν τη δική τους ατζέντα και βγάζουν λεφτά από το παραδικαστικό; Δεν αναφέρομαι μόνο για εκμυστηρεύσεις στην Ελλάδα μπορεί να έγιναν και στο εξωτερικό. Για παράδειγμα στις Η.Π.Α., στο Ισραήλ ή στην Κύπρο. Σας υπενθυμίζω ότι έχετε ορκιστεί για την κατάθεσή σας.

– Ν. Παππάς: Όχι ποτέ

– Θ. Πλεύρης: Έχετε εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό ότι ο κ. Παπασταύρου θα πληρώσει λόγω Σαμαρά; Σας υπενθυμίζω ότι έχετε ορκιστεί για την κατάθεσή σας.

– Ν. Παππάς: Ποτέ

– Θ. Πλεύρης: Έχετε εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό τη σκέψη ότι η καταδίωξη του κ. Παπασταύρου θα σταματούσε μόνο αν σας έδινε κάτι εναντίον της κυρίας Γκραμπόφσκι;  Σας υπενθυμίζω ότι έχετε ορκιστεί για την κατάθεσή σας.

– Ν. Παππάς: Ποτέ

– Θ. Πλεύρης: Τους κ.κ. Ντ. και Τα. από το ΣΔΟΕ που ο κ. Μιωνής κατήγγειλε ότι παράτυπα μεθόδευσαν να παραμεριστεί η επίσημη έκθεση  ελέγχου του ΣΔΟΕ τον Ιούλιο του 2015 που αθώωνε τον Παπασταύρου για να γίνει επανέλεγχος από άλλο κλιμάκιο, τους γνωρίζετε; Τους έχετε μιλήσει ποτέ;

– Ν. Παππάς: Όχι. Δεν τους γνωρίζω

– Θ. Πλεύρης: Τον κ. Δ., τον Γενικό Γραμματέα, τον γνωρίζετε; Του έχετε μιλήσει ποτέ εσείς για να μεθοδευτεί η καταδίκη του Παπασταύρου;

– Ν. Παππάς: Όχι

– Θ. Πλεύρης: Γνωρίζετε ότι η εγκληματική οργάνωση για την οποία κατηγορήθηκαν ο Μιωνής, ο Μεταξάς, ο Παπασταύρου αρχειοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2019; Ότι τα εντάλματα του Μεταξά ακυρώθηκαν; Ότι το πρόστιμο του κ. Παπασταύρου 3 εκ. ακυρώθηκε και τα χρήματα του επιστράφηκαν; Γνωρίζετε ότι έχουν βγει αποφάσεις δικαστηρίων που αθωώνουν τον Παπασταύρου στην ουσία των όσων κατηγορήθηκε; Πιστεύετε ότι αδικήθηκαν αυτοί οι άνθρωποι, στοχοποιήθηκαν, καταλύθηκε σε βάρος τους το τεκμήριο αθωότητας, όπως κατήγγειλε ο κ. Μιωνής την προηγούμενη Τετάρτη;

– Ν. Παππάς: Αυτό το έχω ακούσει. Δεν έχω γίνει κοινωνός.

– Θ. Πλεύρης:  Γνωρίζετε ότι τον Απρίλιο του 2016 ήρθε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου δικαστική συνδρομή που αθώωνε τους Μιωνή-Παπασταύρου;

– Ν. Παππάς: Ναι το έχω ακούσει.

– Θ. Πλεύρης: Μήπως το θάψιμο του αθωωτικού εγγράφου για Παπασταύρου-Μιωνή είχε σχέση αφενός με την εκβίαση του Μιωνή και αφετέρου με την πολιτική εκμετάλλευση του θέματος σε βάρος της κυρίας Γκραμπόφσκι που ξεκινάει την ίδια περίοδο, τον Απρίλιο του 2016, από τον ίδιο τον τότε Πρωθυπουργό;

– Ν. Παππάς: Δεν γνωρίζω

Στην κατάθεσή του ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να είπε απευθυνόμενος προς τα μέλη της πλειοψηφίας:

«Πέσατε σε ξέρα και προσπαθείτε να πιαστείτε από τον κ. Μιωνή, που μαζί με τον κ. Παπασταύρου, ήταν “πρώτα ονόματα” στη λίστα Λαγκάρντ, στην οποία βρέθηκαν να διαχειρίζονταν μεγάλα κεφάλαια πολλών κατόχων λογαριασμών». Και επέμεινε ότι η διαμεσολάβησή του έγινε ως ανταπόκριση σε σχετικό αίτημα της ισραηλινής κυβέρνησης. Επίσης, διερωτήθηκε αν το 2013 επί Σαμαρά όταν έγινε η πρώτη συμφωνία μεταξύ Μιωνή – Φιλιππάκη υπήρχε αίτημα από την άλλη πλευρά ή έγινε μόνο για τη λίστα Λαγκάρντ, «ώστε να εξαφανιστούν τα ενοχλητικά δημοσιεύματα και να συνεχιστεί η απρόσκοπτη επιχειρηματική δραστηριότητα των Μιωνή – Παπασταύρου».

Και ζήτησε να κληθούν οι κ.κ. Σαμαράς, Παπασταύρου, Φιλιππάκης και οι δικηγόροι των δύο πλευρών «για να μας πουν πώς συντάχθηκε το συμφωνητικό του 2013, ποιος ζήτησε τι και τι προβλεπόταν για τα δικαστικά έξοδα, ποιανού πρόταση ήταν ο επιμερισμός των εξόδων και ποιος δήλωνε εγγυητής της συμφωνίας».

Κατά τα λοιπά, η προανακριτική επιτροπή αποφάσισε να διαβιβάσει αμελλητί στην Ολομέλεια της Βουλής τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει (έγγραφα και καταθέσεις Μυωνή, Τσατάνη, Αθανασίου, Κυβέλου, Παππά και ενδεχομένως και άλλων) προτείνοντας την διεύρυνση του κατηγορητηρίου επί συγκεκριμένων αδικημάτων. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας αντέδρασε δηλώνοντας ότι «από όλες τις καταθέσεις στην Επιτροπή κανένα αδίκημα δεν έχει προκύψει», ενώ εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε ότι θα πρέπει να στείλουμε τα στοιχεία στην Ολομέλεια και τα μέλη της να αποφασίσουν.

Πηγές ΝΔ

Πηγές της ΝΔ σχολίαζαν σχετικά με την κατάθεση Παππά ότι με το υπόμνημα που έστειλε στην προανακριτική ο εκδότης Φιλιππάκης «αποκάλυψε τον πραγματικό ρόλο του τέως υπουργού και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου».

Συγκεκριμένα επισήμαιναν ότι ο ίδιος ο εκδότης «αποκαλύπτει ότι στις 15/5/2018 δηλαδή δυο μήνες μετά την υπογραφή του συμφωνητικού – roadmap που αναφερόταν σε πράξεις αρχειοθέτησης κακουργημάτων με αντάλλαγμα χρηματικό πόσο, έγινε συνάντηση στο γραφείο του Νίκου Παππά παρουσία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και εκπροσώπου του επιχειρηματία Μιωνή με θέμα «τήρηση των εκατέρωθεν δεσμεύσεων του συμβιβασμού»».

«Δηλαδή Παππάς και Παπαγγελόπουλος θα εγγυούνταν την ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ υπόθεσης για εγκληματική οργάνωση ως προς τη λίστα Λαγκάρντ!», σημείωναν, υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται για παραδοχή ότι οι κ.κ. Παππάς και Παπαγγελόπουλος από κοινού παρουσιάστηκαν και συμμετείχαν ως εγγυητές της πορείας ανοικτών ποινικών υποθέσεων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk