Οι οδηγίες των ειδικών επιστημόνων σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού ήταν εξαρχής σαφείς, απλές και συγκεκριμένες.

Καθήκον των υπεύθυνων πολιτών είναι να τις ακολουθούν πιστά και για όσο διάστημα χρειαστεί. Το διάστημα αυτό, όπως φαίνεται, θα είναι μεγάλο, καθώς ο νέος ιός κρατάει καλά κρυμμένα τα μυστικά του και εμβόλιο ακόμη δεν υπάρχει.

Επομένως, μοναδική «γιατρειά» είναι η έγκαιρη διάγνωση και η εφαρμογή μέτρων πρόληψης διασποράς της νόσου.

Συνιστά εγκληματική ανευθυνότητα εκ μέρους ενός ασθενή να παραβλέψει τις οδηγίες των επιστημόνων παραλείποντας παραδείγματος χάριν να αναφέρει πρόσφατο ταξίδι του σε χώρα υψηλού κινδύνου.

Τέτοιου είδους αντικοινωνική συμπεριφορά, όπως και η πρόσφατη ορισμένων καρναβαλιστών, οδηγούν σε ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας.

Πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι η νέα επιδημία αναπόφευκτα θα μας ξεβολέψει από τις καθημερινές μας συνήθειες, θα διαταράξει προσωρινά τον τρόπο ζωής μας αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Η πλήρης συμμόρφωση στις υποδείξεις των ειδικών είναι μονόδρομος, προκειμένου να προφυλάξουμε τη δική μας υγεία αλλά και των συνανθρώπων μας, ιδίως εκείνων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.