Την επέμβαση για την αντιμετώπιση της κατάστασης που εκτυλίσσεται στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, ζητά η Διεθνής Αμνηστία από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ενόψει της σημερινής, έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΔΕΥ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «αυτό που βλέπουμε στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας είναι μια ανθρωπιστική κρίση που έχει προκληθεί από την Ευρώπη. Η προστασία των προσφύγων δεν είναι κάτι που οι χώρες μπορούν να αποφεύγουν όταν το επιλέγουν. Η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίξει το δικαίωμα στο άσυλο και η ΕΕ πρέπει να τη στηρίξει για να το πράξει. Το δικαίωμα στο αίτημα ασύλου δεν είναι διαπραγματεύσιμο», δήλωσε η Ιβ Γκεντί (Eve Geddie), διευθύντρια του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας.

Καταδίκη βίας κατά εργαζομένων ΜΚΟ και ΜΜΕ

Η οργάνωση προσθέτει, ότι η σημερινή συνάντηση υπουργών πρέπει να καταδικάσει κάθε υπερβολική χρήση βίας κατά των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων των ΜΚΟ και των δημοσιογράφων στα χερσαία ή θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να βοηθήσουν στη διευκόλυνση της κατάστασης βοηθώντας την Ελλάδα να διαχειριστεί τα αιτήματα ασύλου, να παράσχει κατάλληλες εγκαταστάσεις υποδοχής και να μεταφέρει τους αιτούντες και τις αιτούσες άσυλο σε άλλες χώρες, καταλήγει η Διεθνής Αμνηστία.