Covid-19

Κανονικά, «μάρτηδες» θα έπρεπε να φοράμε από αυτή την Κυριακή που είναι η πρώτη ημέρα του πρώτου μήνα της άνοιξης – αυτούς που θα τους καίγαμε στην πυρά με το πασχαλινό αρνί, έτσι απαιτεί πανάρχαιο έθιμο που η σκοπιμότητά του είναι πια ξεχασμένη.

Και να που αντί για μάρτηδες φοράμε μάσκες, που δεν είναι καν αποκριάτικες, για τους τελευταίους χορούς πριν από την Καθαρά Δευτέρα και τη Σαρακοστή – είναι μάσκες προστασίας, χειρουργικές· ήρθαν τα πάνω κάτω, ημερολόγιό μου.

l Από λάθος χειρισμό συμβαίνουν αυτά: έπρεπε να διαδώσουμε ότι ο δίχρωμος ερυθρόλευκος «μάρτης» είναι το καλύτερο αντι-ιικό που υπάρχει. Οτι νικάει τον Covid-19 όπως ο Ολυμπιακός νίκησε την Αρσεναλ στο Λονδίνο.

Και τι είναι αυτός ο φοβερός και τρομερός Covid-19; Μπαλίτσα απειροελάχιστη, με διάμετρο 80 δισεκατομμυριοστά του μέτρου, ήτοι 80 εκατομμυριοστά του χιλιοστού, χίλιες φορές πιο μικρός από τη διάμετρο τρίχας των μαλλιών μας – αλλά καταστρέφει εκατομμύρια, δισεκατομμύρια ανθρώπινα κύτταρα, ο άτιμος, για να πολλαπλασιαστεί και να δημιουργήσει εκατομμύρια, δισεκατομμύρια κλώνους του. Μόνο αυτό ξέρει να κάνει, να αναπαράγεται – από όσο ξέρουμε οι άνθρωποι, και δεν ξέρουμε πάρα πολλά για τους ιούς.

Αηδιαστικές μουντζούρες

Οσο οι αιώνες περνούν, διαπιστώνουμε πόσα λίγα γνωρίζουμε οι άνθρωποι – μήπως εμείς οι ίδιοι κάνουμε τον κόσμο όλο και πολυπλοκότερο; Μήπως εμείς οι ίδιοι κατασκευάζουμε τις απαντήσεις που δίνει η φύση στα ερωτήματά μας; Τα όργανα που χρησιμοποιούμε υποχρεωτικά πρέπει να είναι λειτουργικά για τις αισθήσεις που έχουμε, την όραση κυρίως. Με τα τηλεσκόπια και τα μικροσκόπια, πάμε υποτίθεται στο μέγιστο και στο ελάχιστο, στο σύμπαν των αστεριών και στο σύμπαν των μικροοργανισμών – ή και των μορίων.

Αλλά δεν βλέπουμε αυτά που μπορούν τα μάτια μας να δείξουν στον εγκέφαλο και στο μυαλό, έτσι που είναι φτιαγμένα. Και αυτά που δεν μπορούμε να δούμε τα αναπαριστάνουμε με τα μαθηματικά, τη λογική μας δηλαδή. Τα μάτια όμως και το μυαλό, αν όχι των ιών, τουλάχιστον των σκύλων, των σκαντζόχοιρων, των γατιών, τι βλέπουν;

Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος – αλλά όχι κάθε άνθρωπος: αυτά που είναι στα θησαυροφυλάκια, ας πούμε, αυτά τα μετράνε οι τραπεζίτες.

l Υπάρχουν βέβαια άνθρωποι και άνθρωποι – είναι δυνατόν αυτό το άτομο που επεδείκνυε μπροστά στις κάμερες «πού γράφει τον πρωθυπουργό» να έχει εκλεγεί περιφερειάρχης και να είχε παλιότερα εκλεγεί πρύτανης του Πολυτεχνείου; Τόση χυδαιότητα; Τέτοιος κουτσαβακισμός; Τέτοια αηδιαστική συμπεριφορά από καθηγητή πανεπιστημίου; Σε τι διαφέρει ο περιφερειάρχης Μουτζούρης – όνομα και πράγμα – από τους μασκοφόρους – ψηφοφόρους του, σίγουρα – που έδειραν αστυνομικούς στα κρεβάτια τους την ώρα που κοιμόντουσαν;

Μου φαίνεται τον διέκρινα τον αθλιέστατο περιφερειάρχη να παρακολουθεί απαθής τη σκηνή όπου οι χούλιγκαν των νησιών έκαιγαν τα ρούχα και ό,τι άλλο είχαν αρπάξει από δωμάτια αστυνομικών. Νόμιζα ότι μετά από αυτά που είχε κάνει ο Πολάκης, τα είχαμε δει όλα, πως είχαμε φθάσει στον πάτο, στον βόθρο της πολιτικής συμπεριφοράς – πόσο αισιόδοξος ήμουν…

Αραγε, μήπως όπως κάνουμε τον κόσμο πολυπλοκότερο όσο ασχολούμαστε μαζί του, κάνουμε και τους πολιτικούς όλο και αηδιαστικότερους όσο ασχολούμαστε μαζί τους;

Νέοι εβραίοι

Δεν πάμε καθόλου καλά, ημερολόγιό μου: η Τουρκία δεν θα εμποδίζει πια μετανάστες και πρόσφυγες να περνούν τα σύνορα προς την ΕΕ, δηλαδή προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ανακοινώθηκε επισήμως. Η απόφαση πάρθηκε Πέμπτη βράδυ, από Παρασκευή πρωί εκατοντάδες οδοιπορούσαν προς τα σύνορα του Εβρου και προς το Αιγαίο.

Και απέναντι τους περιμένει ηλικιωμένος μουτζούρης και αφιονισμένοι νεαροί που τους μύρισε ανθρώπινο κρέας.

l 90 χρόνια πριν, κατά τη δεκαετία του 1930, οι εβραίοι έφευγαν κατά χιλιάδες από τη Γερμανία για να γλιτώσουν από τον Χίτλερ που τους στερούσε την ιθαγένεια και τους έστελνε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, αυτά που έγιναν μετά στρατόπεδα θανάτου. Αυτοί που βαδίζουν προς τα Ελληνικά σύνορα τούτες τις ημέρες είναι οι «νέοι εβραίοι», οι εβραίοι του 21ου αιώνα.

Τους αναγκάζουν Ερντογάν και Ασαντ να φύγουν, που δίνουν μάχες ποιος θα κυριαρχήσει στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας: 900.000 άνθρωποι, το 80% γυναίκες και παιδιά, έχουν φύγει από εκεί τους τρεις τελευταίους μήνες.

Και εγώ ο ανόητος, όταν διάβασα το φθινόπωρο για τη συμφωνία Πούτιν – Ερντογάν στο Σότσι, νόμιζα ότι ουσιαστικά είχε λήξει ο πόλεμος, ότι είχαν συμφωνήσει Αμερικανοί – Ρώσοι – Τούρκοι και Σύροι για το τι και πώς θα μοιραστούν και για τούτο πήρε θάρρος και άνοιξε νέο μέτωπο ο Ερντογάν στη Λιβύη.

Κακά και χειρότερα

Αλλά του είχαν στήσει παγίδα, φαίνεται: μόλις ο τούρκος πρόεδρος άρχισε να στέλνει στη Λιβύη τους μισθοφόρους που χρησιμοποιούσε εναντίον του Ασαντ στη Συρία, ο Ασαντ επιτέθηκε – με τις ευλογίες του Πούτιν και με την ανοχή – ως τώρα – του Τραμπ.

Και επειδή χάνει τον πόλεμο στο Ιντλίμπ και άρχισαν να γίνονται δεκάδες οι νεκροί τούρκοι στρατιώτες, ο Ερντογάν στέλνει τους πρόσφυγες στα σύνορα για να αναγκάσει την Ευρώπη να τον στηρίξει.

l Κοιτάω μεγάλες ξένες εφημερίδες στο δίκτυο: σε όλες, η είδηση για το άνοιγμα των συνόρων από την Τουρκία είναι δεύτερη σπουδαιότερη είδηση μετά τον κορωνοϊό. Μπορεί να γίνει και πρώτη, δυστυχώς, μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Εκεί βρισκόμαστε ανατολικά – ενώ από δυτικά προελαύνει ο Covid-19, ημερολόγιό μου. Και όταν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τον ιό, και θέλουν όλοι οι καραγκιόζηδες δήμαρχοι να κάνουν τα καρναβάλια τους, παρά την απαγόρευση, πώς θα γίνει δυνατό να συμφωνήσουμε για το τι θα κάνουμε με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες;

l Τέλειωσα γρήγορα τις δουλειές στο Νιοχώρι, τα μάζεψα και γύρισα: η κατάσταση είναι κρίσιμη, πρέπει να είμαι στην πρωτεύουσα, να καθοδηγώ τις φίλιες δυνάμεις – γυρίσαμε, για την ακρίβεια: Βοκκάκιος, Γλυνζώνιος, Μπούφος, Τσενγκ, Ιζαμπώ, Φημονόη, Ολυμπία. Χρειαζόμαστε πλέον πουλμανάκι για να κυκλοφορούμε τόσοι που μαζευτήκαμε.

Και εγώ ο ανόητος ήθελα ballo in maschera για την Κυριακή και διαγωνισμό χαρταετού για τη Δευτέρα… τι απρονοησία, τι αφέλεια, τι έλλειψη διορατικότητας…

Γραμματοκιβώτιο

Δεν τσιμπάμε, Διόδωρε, για τα περί ύπαρξης επικίνδυνης επιδημίας. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι πρόκειται για μιλημένη ένεση στον καταναλωτικό καπιταλισμό, με ξεστοκάρισμα της ληγμένης πραμάτειας ουκ ολίγων εμπορικών κλάδων.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΣ

Αγρίεψε ο κόσμος, αγρίεψαν οι καιροί, και τα κανάλια, ως οφείλουν, μεγεθύνουν πολλαπλασίως την αγριότητα. Καλά, εσύ ξέφυγες νωρίς από την τηλοψία – αλίμονο σε μας που παραμένουμε στην κανονικότητα με το τηλεχειριστήριο στο χέρι. Χίλιες φορές… να μας κατάπινε το Διαδίκτυο!

ΑΒΑΔΑΙΟΣ, «ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ»

Νυχτερινή επίθεση σε νοσοκομείο, με επτά αστυνομικούς τραυματίες; Εφταιγε ο γάιδαρος και βαράγαμε το σαμάρι;

ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΣ ΑΝΑΝΗΨΑΣ

Με την πιθανολόγηση Σαράφης και Κελέση, / προσδώσανε στο «πιθανόν» προωθημένη θέση, / βγάζοντας την πραγματική αλήθεια απ’ τη μέση. / Μένει να δω τι θα φανεί, σαν η αυλαία πέσει!

Γ.ΚΟΚ., ΑΘΗΝΑ

Δεξιά κυβέρνηση, δεξιοί αντιπεριφερειάρχες και δεξιοί δήμαρχοι συμπέρανε ο Τσίπρας. Σε τίποτα δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνησή του, ο ίδιος· μετά από αυτό το συμπέρασμα δεν ακούγεται σαν παραλήρημα το «δεύτερη φορά Αριστερά»;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΑΣΤΟΥΝΗ

Ευτυχώς που ήρθε ο κορωνοϊός και απέκτησε ενδιαφέρον η καθημερινότητά μας, με το προσφυγικό και την προανακριτική ρουτινιάσαμε. Αναβλήθηκαν και όλες οι αποκριάτικες εκδηλώσεις, όμως μας έμεινε ο μουντζούρης, ελπίζω όχι μόνιμα.

ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ

Λιντσάρισμα αστυνομικών στη Λέσβο, συμφωνητικά ιδιωτών εντός του Μαξίμου, μειράκια να υποδύονται την αντιπολίτευση – τι άλλο μέλλει να δούμε στον 21ο αιώνα;

ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΚ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

Μη έχοντας πλέον να υποσχεθεί σχίσιμο Μνημονίου, διαγραφή χρέους, κατάργηση ΕΝΦΙΑ, «δεν πληρώνω», επιδίδεται σε προκλητικές ομιλίες επιδιώκοντας την πόλωση, τον διχασμό. Οι απέναντι δεν πρέπει να πάρουν ανάποδες· θα του έκαναν το χατίρι.

Γ. Κ., ΚΥΜΗ

Μάρτυρες: Φασκελοκουκούλωσ’ τα…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ