Ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex συμφώνησε σήμερα να ξεκινήσει μια ταχεία επέμβαση (Rapid Border Intervention – RABIT) για να βοηθήσει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού μεταναστών στα εξωτερικά της σύνορα.

Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε επισήμως από τον Frontex χθες, Κυριακή, να ξεκινήσει μια επέμβαση στα θαλάσσια σύνορά της στο Αιγαίο.

Οι ταχείες συνοριακές επεμβάσεις αποσκοπούν στην άμεση παροχή βοήθειας σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ που υφίσταται επείγουσα και εξαιρετική πίεση στα εξωτερικά του σύνορα, ιδίως σε σχέση με μεγάλο αριθμό υπηκόων τρίτων χωρών που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στο έδαφός του.

«Δεδομένης της ταχέως εξελισσόμενης κατάστασης στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα με την Τουρκία, η απόφασή μου είναι να δεχθώ την έναρξη της ταχείας συνοριακής επέμβασης που ζήτησε η Ελλάδα. Αποτελεί μέρος της εντολής του Frontex να επικουρεί ένα κράτος μέλος που αντιμετωπίζει μια εξαιρετική κατάσταση ζητώντας επείγουσα υποστήριξη με αξιωματικούς και εξοπλισμό από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις συνδεδεμένες με το σύστημα Σένγκεν χώρες» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεζέρι.