Την έντονη ενόχληση της Ελλάδας για όσα συμβαίνουν στον Έβρο και τα νησιά μετά την απόφαση της Τουρκίας να επιτρέψει την πρόσβαση στα σύνορα με τη χώρα μας σε παράνομους μετανάστες εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο υπουργοί επικοινώνησαν τηλεφωνικά το βράδυ της Παρασκευής, μετά την ελληνική άρνηση στο τουρκικό αίτημα για επίκληση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ μετά τον θάνατο δεκάδων Τούρκων στρατιωτικών στην Ιντλίμπ.

Κατά πληροφορίες, στις αιτιάσεις του Νίκου Δένδια ότι η Τουρκία πρέπει να ανακαλέσει την απόφασή της για τους παράνομους μετανάστες, ο Τσαβούσογλου έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι η Αγκυρα δεν μετακινεί οργανωμένα, ούτε τους παροτρύνει να φτάσουν στην Ελλάδα.

«Απλώς είναι μεγάλο το μεταναστευτικό πρόβλημα και δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε» φέρεται να είπε ο Τσαβούσογλου.

Από την πλευρά του ο Ελληνας υπουργός αιτιολόγησε το βέτο στην επίκληση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ βάσει της άρνησης της Τουρκίας να δεχθεί να συμπεριληφθούν στη δήλωση του ΝΑΤΟ οι υποχρεώσεις της για το μεταναστευτικό όπως απορρέουν από τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας του 2016.

Για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό ο κ. Δένδιας επικοινώνησε επίσης με τους ομολόγους του, της Αυστρίας κ. Τσαλενμπεργκ, Βουλγαρίας κ. Ζαχαρίεβα και των Σκοπίων κ. Ντιμιτρόφ.