Στις 12 Μαρτίου λήγει η μονοετής αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στου Μακρυγιάννη. Όμως ακόμη δεν έχουν θεσπιστεί προστατευτικοί όροι δόμησης για την περιοχή της Ακρόπολης, οι οποίοι θα περιορίζουν τα ύψη των κτιρίων και τον συντελεστή δόμησης.

Ο αγώνας για την προστασία του αστικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του Μνημείου της Ακρόπολης από την ανέγερση ψηλών και υπερμεγέθων κτιρίων – ξενοδοχείων τα οποία κρύβουν με τις αλαζονικές διαστάσεις τους τον Ιερό Βράχο, προσβάλλοντας και αλλάζοντας ανεπανόρθωτα το εμβληματικό ιστορικό τοπίο της Αθήνας _ ξεκίνησε πριν από περίπου ένα έτος από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), σε στενή συνεργασία με το Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών για ένα Βιώσιμο Ιστορικό Κέντρο και τους κατοίκους του Μακρυγιάννη “Μακρυγιάννη SOS”. Αφορμή για την τεράστια διεθνή κινητοποίηση στάθηκε η προσπάθεια ανέγερσης δύο ξενοδοχείων (δέκα και εννέα ορόφων)

Η ιστορία έχει ως εξής:

  • στις 19/02/2019 συστάθηκε κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟΑ) και του Δήμου Αθηναίων για να επανεξετάσει τους ισχύοντες όρους δόμησης και χρήσεις γης στην περιοχή νοτίως της Ακρόπολης.
  • στις 12/03/2019, δημοσιεύθηκε από το ΥΠΕΝ η απόφαση αναστολής, για ένα έτος, της έκδοσης οικοδομικών αδειών και της τέλεσης οικοδομικών εργασιών για την ανέγερση νέων κτιρίων ύψους πάνω από 17,50μ. στην περιοχή Μακρυγιάννη, η οποία είναι κηρυγμένη από το 2004 ως αρχαιολογικός χώρος.
  • στις 08/05/2019 η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ απέστειλε στους φορείς το κείμενο με τις θέσεις της για τους όρους δόμησης και χρήσεις γης, το οποίο συνέταξε η επιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων-μελών της.
  • στις 10/05/2019 συζητείται προσφυγή μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με αίτημα τον χαρακτηρισμό ως αντισυνταγματικών των όρων δόμησης και χρήσεων γης στου Μακρυγιάννη-Κουκάκι-Φιλοπάππου.
  • τον Νοέμβριο του 2019 η Ολομέλεια του ΣτΕ (Απόφαση ΣτΕ 2103/2019) ακύρωσε τις άδειες του δέκα ορόφων του ενός ξενοδοχείου και την προέγκριση του δεύτερου ξενοδοχείου των εννέα ορόφων, που δεν είχε ακόμα ανεγερθεί. Πρόεδρος του ΣτΕ ήταν τότε η εκλεγμένη σήμερα Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία τόνισε την σπουδαιότητα των ιστορικών μνημείων και τοπίων. Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη ελέγχου της δόμησης καθώς η πολιτεία δεν μερίμνησε τα τελευταία 40 χρόνια για τη θέσπιση ειδικών όρων δόμησης για την περιοχή.

«Σήμερα, μετά από τον τεράστιο αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα, δεν υπάρχουν ακόμη προστατευτικοί όροι δόμησης και χρήσεις γης για το άμεσο περιβάλλον της Ακρόπολης», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας, η οποία ζητά, εκ νέου μετ’ επιτάσεως:

· Tην άμεση απόφαση του ΥΠΕΝ παράτασης (χωρίς χρονικό κενό και οπωσδήποτε πριν τις 12/03), για ένα ακόμη έτος, της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών και τέλεσης οικοδομικών εργασιών.

Επίσης, η ΕΛΛΕΤ ζητά την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) με τους προστατευτικούς όρους δόμησης και χρήσεις γης (ώστε να περάσει για έλεγχο συνταγματικότητας από το ΣΤΕ) και όχι υπουργικής απόφασης.