Οι αγορές απεχθάνονται την αβεβαιότητα. H διαχρονική αυτή βεβαιότητα αποτυπώθηκε και χθες στα ταμπλό των χρηματιστηριακών αγορών, τα οποία βάφτηκαν κόκκινα σε όλο τον κόσμο.

Οι αντιδράσεις των επενδυτών πολλές φορές χαρακτηρίζονται από υπερβολή, ωστόσο αυτή τη φορά δεν μπορούν να θεωρηθούν αβάσιμες.

Η επιδημία του κορωνοϊού ενέσκηψε σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία διήρχετο κρίσιμη καμπή.

Γι’ αυτό και συνιστά την «πλέον πιεστική πηγή αβεβαιότητας», σύμφωνα με τα λεγόμενα της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Απειλεί να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, η οποία δεχόταν ήδη πιέσεις από τις εμπορικές εντάσεις, τη γεωστρατηγική αβεβαιότητα και το Brexit.

Εκτός όλων των άλλων, ο νέος ιός εγκυμονεί τον κίνδυνο σημαντικής διατάραξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η Βank of America αναθεώρησε προς τα κάτω τις αρχικές εκτιμήσεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο 2,8%, από 3,2%, επικαλούμενη τις ανησυχίες για τον κορωνοϊό.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πάντως ότι είναι πρόωρο να ποσοτικοποιηθούν οι ενδεχόμενες επιπτώσεις, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από τον ρυθμό μετάδοσης και τη χρονική του διάρκεια.

Σε κάθε περίπτωση, η παγκόσμια συνεργασία είναι επιβεβλημένη και πρέπει να γίνει άμεσα, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.