Στην υπό διερεύνηση υπόθεση του θανάτου του 11 μηνών βρέφους, η δημοσιογραφία βρέθηκε και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Χωρίς, ωστόσο, να της αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης. Κι αυτό γιατί δεν έκανε κάτι περισσότερο από αυτό που ξέρει καλά να κάνει. Εδωσε χώρο στην «πηγή», εν προκειμένω στον ιατροδικαστή, που αποδείχθηκε βασιλικότερος του βασιλέως στην τήρηση του δόγματος της αίθουσας σύνταξης «if it bleeds, it leads».

Οπως μαθαίνουν οι φοιτητές της δημοσιογραφίας, αν έχεις τη δήλωση της αυθεντίας, έχεις και το θέμα και στην περίπτωσή μας ο ιατροδικαστής ήταν ο καθ’ ύλην αρμόδιος για να αποφανθεί. Πώς, λοιπόν, να αμφισβητηθεί ο λόγος του ειδικού;

Τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία του ιατροδικαστή θα την κρίνουν οι ειδικοί συνάδελφοί του και τα πορίσματα από την έρευνα. Υπόθεση, έρευνα, συμπέρασμα είναι η σειρά στην επιστήμη που ζήλεψε το σταριλίκι που φέρνει η δημοσιότητα. Δεν είναι, όμως, δουλειά των δημοσιογράφων να αμφισβητήσουν την επιστημοσύνη των ιατροδικαστών.

Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, τον ρόλο των μέσων, στα οποία έπεσε το ανάθεμα μερίδας του κοινού, που βρήκε εκεί αφορμή να εκτονωθεί και να δώσει μαθήματα αντιρατσισμού, να δεχτούμε, χωρίς πρόθεση να τα απαλλάξουμε των ευθυνών τους, ό,τι ενήργησαν κατά τα ειωθότα. Στην εποχή της ταχύτητας, βιάστηκαν να αναπαραγάγουν την είδηση. Δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε θα είναι και η τελευταία.

Η σπουδή μιας άλλης μεγάλης μερίδας του κοινού να βρει θύτες και θύματα και να προχωρήσει στη διατύπωση σχέσεων αιτιώδους συνάφειας στη βάση της καταγωγής των γονιών, είναι ένα άλλο θέμα για το οποίο δεν ευθύνονται μόνο τα μέσα. Ευθύνονται αυτά που κουβαλάμε στο κεφάλι μας και μας κάνουν να βλέπουμε τα γεγονότα, σύμφωνα με τους φακούς που φοράμε. Τα μέσα βοηθούν στην περαιτέρω ενίσχυση των βαθιά ριζωμένων αντιλήψεων και των στερεοτύπων. Τόσο που τη στιγμή τη διάψευσης κανείς δεν έχει ανοιχτά αφτιά για να ακούσει.

Αν στην προκειμένη περίπτωση σε κάτι ευθύνεται η δημοσιογραφία είναι γιατί την επομένη δεν προσπάθησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να αποδώσει τις ευθύνες εκεί που αναλογούν.

Η κυρία Ιωάννα Κωσταρέλλα είναι επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.