Το δυνατό ξεκίνημα στην οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2020 που διαφαινόταν από την αύξηση έως και 2,7% στο ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2019 σκοντάφτει πλέον στις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην καθημερινή ζωή.

Το υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζα της Ελλάδος και περισσότερο οι τράπεζες ανησυχούν καθώς βλέπουν την αναταραχή στις αγορές αλλά κυρίως τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία που έχουν υποστεί άλλες χώρες. Οπως σημειώνουν έγκυρες πηγές «είναι νωρίς για προβλέψεις και εκτιμήσεις των συνεπειών, αλλά ασφαλώς εισερχόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο».

Πρός το παρόν όλοι βλέπουν τα στοιχεία της πορείας της οικονομίας προ κορωνοϊού. Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση των οικονομικών εξελίξεων που έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΕΠΕ η οικονομία αναπτερώθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2019, αμέσως μετά από τις εκλογές, με αποτέλεσμα ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για ολόκληρο το 2019 να εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερος από 2,3% ενώ για το πρώτο εξάμηνο του 2020 οι μελετητές έβλεπαν αύξηση ΑΕΠ κατά 2,6%.

Ειδικότερα, μετά την άνοδο κατά 2,7% του ΑΕΠ το δ΄τρίμηνο ο μέσος ρυθμός μεταβολής για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 προβλέπεται ενισχυμένος στο 2,5%, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το 2019 εκτιμάται υψηλότερος στο 2,3% (από 1,9% και 1,7%, που ήταν οι προηγούμενες προβλέψεις).

Η εξέλιξη συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τις σημαντικές θετικές αναθεωρήσεις των ρυθμών μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο (από 1,1% σε 1,4%) και κυρίως για το δεύτερο (από 1,9% σε 2,8%) τρίμηνο του 2019.

Οπως σημειώνει το ΚΕΠΕ, «οι εκτιμώμενοι ρυθμοί μεταβολής για τα δύο πρώτα τρίμηνα και συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2020 καταδεικνύουν μια ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής στη χώρα σε βραχυχρόνιο ορίζοντα. Ειδικότερα, η πρόβλεψη για το πρώτο εξάμηνο του 2020 διαμορφώνεται στο 2,6%, με τους επιμέρους ρυθμούς μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2020 να εκτιμώνται στο 3,2% και 2%, αντίστοιχα».

Και συμπληρώνουν ότι «οι παραπάνω εξελίξεις και προβλέψεις δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία ακολουθεί μια σταθερή πορεία ανάκαμψης στη βάση σημαντικών εξελίξεων, όπως η ολοκλήρωση των προγραμμάτων προσαρμογής και η αξιοσημείωτη πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην εξισορρόπηση των δημοσιονομικών μεγεθών. Ταυτόχρονα, διαφαίνεται η σημασία της περαιτέρω υποχώρησης της αβεβαιότητας και της προοδευτικής ενίσχυσης της εμπιστοσύνης».

Μοναδικές τους επιφυλάξεις είναι ότι η αναπτυξιακή δυναμική παραμένει, εντούτοις, συγκρατημένη, αντανακλώντας την υποτονική άνοδο της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης καθώς και την υστέρηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.