Οι εμπορικές τράπεζες πρέπει να κάνουν βήματα προς την κατεύθυνση της διαφάνειας αναφορικά με την έκθεσή τους στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Και οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να εντείνουν την εποπτεία τους στις εμπορικές τράπεζες, καθώς «το σύνολο του χρηματοοικονομικού τομέα κινδυνεύει», προειδοποίησε την Πέμπτη από το Λονδίνο η Κριστίν Λαγκάρντ, προαναγγέλλοντας μάλιστα τη διενέργεια stress tests κλιματικού κινδύνου.

Έχοντας αναγάγει τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής σε πρωταρχική αποστολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Λαγκάρντ έχει ξεκινήσει από τις αρχές του έτους να αναθεωρεί το πλαίσιο προτεραιοτήτων και πολιτικών της ΕΚΤ. Η σταθερότητα των τιμών παραμένει, ασφαλώς, η πρώτη προτεραιότητα, η κεντρική αποστολή και ο βασικός στόχος της Ευρωτράπεζας, σημείωσε η Λαγκάρντ. Αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να συμβάλει στον αγώνα κατά της περιβαλλοντικής έκπτωσης.

«Οι ασφαλιστικές και οικονομικές απώλειες που συνδέονται με περιβαλλοντικά φαινόμενα και συμβάντα θα αρχίσουν να αυξάνονται ως μερίδιο του ΑΕΠ. Οι Κεντρικές Τράπεζες πρέπει να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο και να δείξουν μεγαλύτερη προσοχή προκειμένου να κατανοήσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», είπε χαρακτηριστικά η πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, η οποία τον περασμένο Νοέμβριο παρέλαβε την σκυτάλη της προεδρίας της ΕΚΤ από το Μάριο Ντράγκι.

 Αυξημένα ρίσκα

Η γαλλίδα ευρωτραπεζίτισσα εξήγησε ότι οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την κλιματική έκθεσή τους είναι προαπαιτούμενο για τους παράγοντες της αγοράς και ως εκ τούτου οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν την κατάλληλη εκτίμηση ρίσκου. Επίσης η Λαγκάρντ σημείωσε κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες σωστής αξιολόγησης εκ μέρους των τραπεζών και εκτίμησε ότι ο κλάδος «έχει δρόμο ακόμη για να διανύσει».

«Η ΕΚΤ διερευνά την επέκταση των ελέγχων κλιματικού κινδύνου που αποτιμά η αγορά και παρακολουθεί στενά τον τρόπο με τον οποίο οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης ενσωματώνουν τα ρίσκα αυτά στις αξιολογήσεις τους. Εξάλλου έχει ήδη ξεκινήσει προκαταρκτική εργασία για τη διενέργεια μακροπροληπτικών stress test που θα αξιολογούν τους κινδύνους που συνδέονται με το κλίμα», τόνισε η Λαγκάρντ. Τα πρώτα αποτελέσματα των τεστ αυτών αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του τρέχοντος έτους.