Παραφράζοντας την γνωστή δήλωση Παπαγγελόπουλου (για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους), ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή στην κατάθεσή του ενώπιον των μελών της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, κατήγγειλε την δράση «εγκληματικής οργάνωσης» οι ενέργειες της οποίας «ήταν το μεγαλύτερο παραδικαστικό κύκλωμα από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους».

Τους ισχυρισμούς του, όπως δήλωσε, θα ακολουθήσει μήνυση «για σοβαρά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα», όπως τα χαρακτήρισε. Η μήνυσή του στρέφεται τόσο κατά του κ. Παπαγγελόπουλου όσο και εναντίον συγκεκριμένου εκδότη ημερήσιας εφημερίδας, αρθρογράφου της ίδιας εφημερίδας και συγκεκριμένης δημοσιογράφου «για σύσταση συμμορίας, για δωροληψία και εκβιασμό». «Όλα όσα έζησα ήταν σαν ταινία τρόμου», φέρεται να είπε ο κ. Μιωνή, καταγγέλλοντας ότι «πέσαμε θύματα μιας εγκληματικής οργάνωσης, μιας συμμορίας με αρχηγό τον κ. Παπαγγελόπουλο και μέλη την κυρία Π., τον κ. Φ. και τον κ. Τ.». Όπως υποστήριξε, «όλοι αυτοί μας στοχοποίησαν σε χρόνο ρεκόρ». «Προσπάθησαν να μας εμπλέξουν στη λίστα Λαγκάρντ. Τόνοι λάσπης και τρομοκρατία. Το εκβιαστικό μέσο τους ήταν να μου ζητηθεί ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από τον κ. Παπαγγελόπουλο για να κλείσει υποθέσεις», εμφανίζεται να κατέθεσε ο μάρτυρας. Σύμφωνα με όσα παρουσίασε, «η επίμαχη περίοδος ξεκινά από το 2015 και μετά». «Η εγκληματική οργάνωση του κ. Παπαγγελόπουλου με στοχοποίησε για να με εμπλέξει με τη λίστα Λαγκάρντ», φέρεται να είπε συνδέοντας το γεγονός αυτό με το ότι πληρεξούσιος δικηγόρος του ήταν ο Σταύρος Παπασταύρου, άλλοτε σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

«Οι κατηγορούμενοι κατασκεύασαν κατηγορίες με πολλούς σκοπούς. Ένα απίστευτο ψέμα», κατέθεσε, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «ο κ. Παπαγγελόπουλος και η παρέα του ξεγέλασαν την τότε κυβέρνηση φτιάχνοντας ένα παραμύθι με δράκους και ψέματα». «Αυτή η ομάδα και ήθελε να βγάλει χρήματα και βοηθούσε πολιτικούς σκοπούς», ανέφερε χαρακτηριστικά σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενώ σημείωσε ότι «όλη αυτή η υπόθεση ήταν μια κατασκευή» και κατήγγειλε τα εν λόγω πρόσωπα ότι προσπάθησαν να τον εμπλέξουν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Έναν εξ αυτών, μάλιστα, τον κατηγορεί ότι ήταν εκείνος που τον κατήγγειλε στις αμερικανικές αρχές «και μετά οι Αμερικάνοι άρχισαν να ρωτούν και τότε βγήκαν τα ψεύτικα πρωτοσέλιδα της συγκεκριμένης εφημερίδας ότι με ψάχνει το FBI και απίστευτα επίσης δημοσιεύματα που μας παρουσίαζαν ως φοροφυγάδες και λαμόγια». «Ξέρετε, τους Εβραίους δεν είναι πρώτη η φορά που τους στοχοποιούν», είπε χαρακτηριστικά. Κατέθεσε ακόμα ότι μετά την καταδίκη της συγκεκριμένης δημοσιογράφου «κάναμε έναν συμβιβασμό να μην συνεχίσω εναντίον τους και εκείνοι θα σταματήσουν τα ψευδή δημοσιεύματα».

«Μάταια όμως. Λίγους μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Τ. και ο Φ. έστειλαν ανώνυμη ογκώδη καταγγελία, όπως ακριβώς οι δωσίλογοι στην Κατοχή, στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του μάρτυρα σε συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του τότε υπουργού Νίκου Παππά και του κ. Παπαγγελόπουλου: «Φτάνουνε τώρα στις 10 Μαρτίου οπότε κανονίστηκε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με εμένα, τον Νίκο Παππά και τον κ. Παπαγγελόπουλο για να αποσυμφορηθούν τα ζητήματα που υπήρχαν μεταξύ μας. Ήταν σαφές ότι όσα έκανε ο Νίκος Παππάς ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού», φέρεται να είπε ο κ. Μιωνή, για τον

οποίο ήταν πλέον σαφές ότι «Παπαγγελόπουλος και Φ. ήταν συνεργάτες». «Ο Ν. Παππάς έκανε σύνοψη των συναντήσεων που είχαν προηγηθεί. Για μένα να αποσυρθούν τα παράνομα εντάλματα και για τον Φ. να αποσύρω τη μήνυση που του είχα κάνει». Όπως αναφέρει ο ίδιος, «εκείνη τη στιγμή παρενέβη ο κ. Παπαγγελόπουλος και είπε “και των εξόδων που του έχει δημιουργήσει”, εννοώντας τον Φ.». «Δεν πίστευα στ’ αυτιά μου», συμπλήρωσε ο κ. Μιωνή, σημειώνοντας: «Οφείλω να πω ότι ο Ν. Παππάς ξαφνιάστηκε και ενοχλήθηκε και ρώτησε τον Παπαγγελόπουλο πόσα είναι αυτά τα έξοδα. Εγώ του δήλωσα ότι λεφτά στον Φ. δεν υπάρχει περίπτωση να δώσω. Και ο Παπαγγελόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση τότε. Ήταν σαφές: ο Παπαγγελόπουλος ζητούσε λεφτά για λογαριασμό του Φ.», κατέθεσε ο μάρτυρας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προσδιόρισε το ποσό του «εκβιασμού» σε 350.000€. «Έγινε συνάντηση των δικηγόρων μου με τον Φ. και τον Τ. προκειμένου να βρεθεί μία λύση. Ζήτησαν 350.000€ και να παραιτηθώ από τις αγωγές μου. Όπως είπα στον κ. Παπαγγελόπουλο “η οικογένεια μου έχει δώσει απαντήσει στους φασίστες στο παρελθόν”. Προφανώς και δεν θα υπέκυπταν στον εκβιασμό. Στο μεταξύ δικαιώθηκα στην αγωγή μου. Καταδικάστηκαν σε αποζημίωση 375.000€. Αυτοί που με εκβίαζαν έπρεπε και να με πληρώσουν. Τα χρήματα αυτά θα τα πάρω και θα τα δώσω σε φιλανθρωπίες», φέρεται να είπε. Μάλιστα ανέφερε ότι τα εν λόγω πρόσωπα «για να μου αποδείξουν ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν τις απειλές τους δεσμεύτηκαν εγγράφως ότι θα κλείσουν όλες τις ποινικές μου υποθέσεις». «Ουσιαστικά μου έλεγαν ότι ελέγχουν τον κ. Παπαγγελόπουλο που ελέγχει τις υποθέσεις», πρόσθεσε. Πάντως, ο κ. Μιωνή διευκρίνισε αναφορικά με την συνάντηση παρουσία του κ. Παππά ότι όπως κατάλαβε έγινε με πρωτοβουλία του εν λόγω εκδότη: «Δεν είχε ευθύνη ο Παππάς. Ξαφνιάστηκε, αισθάνθηκε άσχημα», είπε, λέγοντας μάλιστα ότι δεν τον γνώριζε, ενώ σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να κατέθεσε: «100% καμία ανάμειξη Τσίπρα και Παππά».

Πηγές ΝΔ σχολιάζοντας την κατάθεση του κ. Μιωνή, έκαναν λόγο για «βόμβα μεγατόνων»: «Ο Σάμπυ Μιωνή αποκάλυψε το παραδικαστικό κύκλωμα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και τον τρόπο με τον οποίο εκβιάστηκε από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο παρουσία του πρώην Υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά, στο γραφείο του τελευταίου στο Μέγαρο Μαξίμου», ανέφεραν. Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ πηγές του σχολίαζαν: «Άνθρακες ο «θησαυρός» Μιωνή. Τα «πραγματικά περιστατικά» που αναφέρει είναι από γελοία έως εξαιρετικά γελοία».