Τους 11 έφτασαν οι νεκροί στην Ιταλία από τον νέο φονικό κοροναϊό σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 322.

Ο ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας Αντζελο Μπορέλι δήλωσε στον Τύπο ότι οι τρεις νεκροί ήταν ηλικίας περίπου 80 ετών και προέρχονταν από την πλέον πληγείσα περιοχή, τη Λομβαρδία.

Πρόσθεσε ότι αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 322, στη μεγάλη πλειονότητά τους καταγράφονται στον βορρά της χώρας.

Λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε ότι πέθανε μια ηλικιωμένη γυναίκα στην περιφέρεια Βενετο. Παράλληλα, τρία νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην Σικελία της Κάτω Ιταλίας, δυο στην κεντρική περιοχή της Τοσκάνης και ένα στην Λιγουρία, με πρωτεύουσα την Γένοβα.

Αναλυτικά τα κρούσματα ανά πόλη στην Ιταλία:

Επί του παρόντος υπάρχουν 7 περιφέρειες που έχουν «πληγεί» από τον κορωνοϊό στην Ιταλία:

240 κρούσματα στη Λομβαρδία (συμπεριλαμβανομένων 9 θυμάτων),

38 κρούσματα στο Βένετο (συμπεριλαμβανομένου ενός θύματος),

23 στην Εμίλια Ρομάνα

Τρεις στο Πιεμόντε,

Τρεις στο Λάτσιο

Δύο στην Τοσκάνη

Ένα στη Σικελία

Ένα στην επαρχία Μπολτσάνο

Δυσλειτουργίες εξαιτίας

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παραδέχθηκε δυσλειτουργίες σε νοσοκομείο της περιφέρειας του Μιλάνου που διευκόλυναν την εξάπλωση του ιού.

Το νοσοκομείο υποδέχθηκε ασθενή που θεωρείται «ο ασθενής 1», από τον οποίο προήλθε μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στην Λομβαρδία.

Σαράντα επιβάτες πτήσης της Alitalia προερχόμενη από τις πληγείσες περιοχές της Ιταλίας αναγκάσθηκε να επιστρέψει στην Ρώμη, αφού δεν έγινε δεκτή στο έδαφος του Μαυρικίου.

Από την πλευρά τους, εκατοντάδες τουρίστες βρίσκονται περιορισμένοι σε ξενοδοχειακό συγκρότημα της Τενερίφης των Καναρίων Νήσων, όπου ένας ιταλός τουρίστας διαγνώσθηκε αρχικά θετικός στον ιό, ενώ ακολούθησε και η σύζυγός του.

Διακόπηκε η παραγωγή της νέας ταινίας «Mission Impossible», η οποία επρόκειτο να γυριστεί στην Ιταλία.

Ανοιχτά αφήνουν τα σύνορα οι γειτονικές χώρες

Όλες οι όμορες χώρες της Ιταλίας συμφώνησαν να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους διότι το κλείσιμό τους θα ήταν «λανθασμένη και δυσανάλογη» αντίδραση, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράνσα.

Μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στη Ρώμη οι υπουργοί Υγείας της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ελβετίας, της Αυστρίας, της Κροατίας και της Γερμανίας, συμφωνήθηκε «να εξετάζεται κατά περίπτωση» η ενδεχόμενη ακύρωση σημαντικών εκδηλώσεων, αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Πρώτο κρούσμα στην Ελβετία

Οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, σε μια περιοχή που βρίσκεται κοντά στην Ιταλία.

Το πρώτο κρούσμα «έχει επιβεβαιωθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία εκπρόσωπος τύπου των ομοσπονδιακών αρχών υγείας.

Το κρούσμα εντοπίστηκε στο ιταλόφωνο καντόνι Τιτσίνο, που συνορεύει με την Ιταλία, έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές στον ιστότοπο του καντονιού.

Κρούσματα του covid-19 έχουν καταγραφεί στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ιταλία.

Αν και από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας της χώρας αποφεύγει, προς το παρόν, να πει πού ακριβώς έχει καταγραφεί το πρώτο κρούσμα, το ελβετικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS μετέδωσε, επίσης, πως οι αρχές στο Τιτσίνο επιβεβαίωσαν ότι το πρώτο κρούσμα του κινεζικού ιού έχει εντοπιστεί στην περιοχή τους.

Πρώτο κρούσμα στην ηπειρωτική Ισπανία

Οι ισπανικές υγεινομικές αρχές εντόπισαν σήμερα ένα κρούσμα του νέου κορωνοϊού στην Καταλονία, το πρώτο που καταγράφεται στην ηπειρωτική Ισπανία, σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia.

Το κρούσμα είναι το τέταρτο της χώρας έπειτα από τρεις τουρίστες από την Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία που εντοπίσθηκαν στα Κανάρια Νησιά και τη Μαγιόρκα να έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Εξάπλωση στην Σεούλ και την Τεχεράνη

Εκτός της Κίνας, η Νότια Κορέα παραμένει η σημαντικότερη εστία της επιδημίας: 144 νέα κρούσματα καταγράφηκαν, ανεβάζοντας στα 977 τα άτομα που έχουν προσβληθεί στην χώρα.

Τα 10 έχουν καταλήξει. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πινγκ πονγκ, που επρόκειτο να διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στο Μπουσάν, αναβλήθηκε για τον Ιούνιο.

Στο Ιράν, ανακοινώθηκαν τρεις νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον απολογισμό των νεκρών της επιδημίας στους 15. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας προσβλήθηκε από τον ιό, καθώς και ένας βουλευτής της Τεχεράνης.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν όλες τις πτήσεις από και προς το Ιράν για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Πτήση της Turkish Airlines, προερχόμενη από την Τεχεράνη και με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, ετέθη σε καραντίνα στην Αγκυρα.

Το Μπαχρέιν ανακοίνωσε 9 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας στα 17 τον συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στην χώρα.

Το Ομάν ανακοίνωσε 2 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας σε 4 τον συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στην χώρα.

Έκτακτα μέτρα στην Ελλάδα

Την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής κρουσμάτων κοροναϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Η ΠΝΠ περιλαμβάνει πέντε άρθρα και μεταξύ άλλων καλύπτει θέματα όπως  επιβολή προληπτικών ελέγχων σε λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς, ιδίως εκεί όπου υπάρχει σύνδεση με χώρες που έχουν υψηλή επικινδυνότητα. Επίσης θα παρθούν ανάλογα μέτρα για χώρους μαζικής συνάθροισης κοινού όπως σχολεία, εκκλησίες κ.α.

Τα μέτρα θα αναπτύσσονται ανάλογα με την εξέλιξη του κοροναϊού σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα, ο προσωρινός περιορισμός των συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου, η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων, δημόσιων υπηρεσιών και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού, ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.

Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα μετακίνησης υγιειονομικού προσωπικού για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τυχόν εμφάνισης κρουσμάτων κοροναϊού, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα προσλήψεων υγειονομικού προσωπικού κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων.

Σύμφωνα με την ΠΝΠ, υπάρχει μέριμνα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών και ΜΕΘ ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, ξενοδοχείων κλπ.